Всеки пети човек страда от подут корем!

Защо се случва това? За жалост – еднозначен отговор на мъчителния въпрос няма, признават от medikforum.ru.

Причините за тази мъка могат да са различни, но най-често подутият корем е следствие от Синдрома на раздразненото дебело черво. При това разстройство симптомите са болка, подуване, запек или воднисти екскременти.

Те се появяват внезапно, колоноскопията не показва никакви отклонения, отрицателни са и всички тестове за инфекции.Около 20% от населението на планетата страда от Синдрома на раздразненото дебело черво в някакви периоди от живота си. Но науката и досега не знае откъде се взема болестта.

Според една от теориите синдромът възниква поради мускулна слабост – мускулите не успяват да придвижат по червото неговото съдържание, което предизвиква спазми и болки.

Тази диагноза може да се потвърди само по един начин – като се изключат всички други варианти. Лечението на синдрома включва промени в диетата и прием на лекарства в някои случаи – за да се предотвратят спазмите. Най-често разстройството поразява млади хора на възраст 20-30 години, но може да се появи и в по-късна възраст.

Понякога подуването на корема може да бъде предизвикано от алергична реакция към някакви храни. Има хранителни алергии, които са вродени – и други, които се проявяват в определена възраст. Доказана е връзката между чревните разстройства и болките в гърба, а също и със ставите при някои пациенти.

Дайте мнение и Вие тук!

За лекарствата, които се вземат в случая, можете да погледнете статията “Лекуваме болки и подут корем с дуспаталин”:

https://www.lekar.bg/2014/10/13/%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BC/

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Болки в корема около пъпа при деца.

Облекчаване на болки в корема при дете. Около пъпа. Лечение и лекарства при развит пъп

Болки в корема около пъпа при деца. Лечение и облекчаване. Лекарства. Коремни болки под и …

Едно мнение

  1. i kak tocno se lekuva tova topce s ihtiola samo se maje li
    ili s drum metod mlq za podrobnosti

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *