алцхаймер симптоми
Болест на Алцхаймер, ранни симптоми и диагностика + линк към статия за нейното лечение.

Болест на Алцхаймер. 10+ ранни симптоми, тест

Болест на Алцхаймер – какво представлява, кой е застрашен. Роля на наследствеността. Симптоми; стадии на развитие. Възможни усложнения; прогноза. Има ли успешна профилактика. Тест.

Болест на Алцхаймер: какви симптоми има? Това е една от разпространените форми на деменция; невродегенеративно заболяване.

Развива се по правило при хора в напреднала възраст, но е възможно да се прояви и в ранна възраст. С всяка изминала година страданието засяга все повече хора. Заболяването е много сериозно; същината му е свързана с нарушение на мозъчните функции. Развива се в резултат от разрушаването на нервни клетки и се разпознава по напълно конкретни симптоми. Често хората са склонни да игнорират тази симптоматика, свързвайки я единствено с напредналата възраст.

Какво е Болест на Алцхаймер. Причини

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно страдание; то е неизлечимо и засяга функциите на главния мозък. Разрушават се нервни клетки, отговорни за предаването на импулси между мозъчните структури. Това причинява необратимо влошаване на паметта. Човекът, страдащ от болест на Алцхаймер, е лишен от елементарните си навици и губи способност да се самообслужва.

  • Заболяването носи името на немския психиатър Алоис Алцхаймер, който пръв описва в началото на миналия век сенилната деменция от алцхаймеровски тип. В онези времена болестта не е била така разпространена, както днес. Сега от тази болест страдат 20-22% от хората на възраст 65-85 години, и до 40% от тези над 85 години. Болните от Алцхаймер в света са над 27 милиона; прогнозата е тази цифра да се утрои след 40 години.

Какви са причините?Според специалистите по-често боледуват хора с ниско интелектуално развитие, които изпълняват неквалифицирани дейности. Развитието на интелекта намалява вероятността от възникване на болестта, тъй като между нервните клетки в мозъка има повече активни връзки. Възможно е при гибел на определени клетки функциите им да се поемат от други, които по-рано не са били активни.

  • Има статистика, според която рискът от Алцхаймер след 60-годишна възраст нараства с всяка година. В по-ранна възраст се провява у хора със синдром на Даун.
    От слабоумие са застрашени в по-голяма степен жените; това е разбираемо – да си припомним, че това е полът с по-дълъг живот.
Форми и фактори на риска

Разпознаваме две форми на заболяването:

Болест на Алцхаймер. ранни симптоми, тест
Ранната диагностика дава възможност за забавяне на личностното разграждане
  • Сенилна или спорадична – болестта стартира след 65-годишна възраст; симптомите прогресират бавно, по правило семейна анамнеза липсва; тази форма се проявява при 90% от случаите;
  • Пресенилна или семейна – заболяването се проявява преди 65-годишна възраст; симптоматиката се развива бързо, налице е утежняваща семейна анамнеза.

Има рискови фактори, които не подлежат на корекция или игнориране, включително вродена или придобита анатомична или физиологична патология, например:

  • Старческа възраст – над 80 години;
  • Принадлежност към женския пол;
  • Черепни травми;
  • Тежки депресии, стрес;
  • Липса на тренировки за интелекта.

Съществуват и частично коригируеми фактори, например заболяванията, причиняващи хроничен недостиг на кислород в мозъка:

  • Хипертония;
  • Атеросклероза на кръвоносните съдове в мозъка и шията;
  • Нарушения на липидния обмен;
  • Захарен диабет;
  • Сърдечни заболявания.

Научно доказано е, че факторите, които могат да повишат риска от сърдечно-съдови патологии, въздействат по същия начин и за болестта на Алцхаймер. Ето кои са те:

  • Хиподинамия или обездвижване;
  • Затлъстяване;
  • Тютюнопушене, включително пасивно;
  • Хипертония;
  • Хиперхолестеринемия и триглицеридемия;
  • Диабет 2;
  • Хранене с недостиг на плодове и зеленчуци.
Наследственост и Алцхаймер

Причина за ранните прояви на болестта – реди навършени 65 години, в повечето случаи е наследствеността. Семейните форми с ранно начало обаче са не повече от 10% от общия брой на пациентите. Изследванията в областта на генетиката сочат три гена, които са отговорни за проявата на фамилно обусловени форми на заболяването. Наличието на тези гени означава почти стопроцентов риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Независимо от достиженията на молекулярната генетика, които доказват генетичната природа на коментираните фамилно обременени случаи, остава неясна ролята на генетичните фактори при всички останали над 80% заболявания.

Първи признаци

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Клетките на мозъка постепенно загиват и стареещият човек бавно губи паметта си; става разсеян, влошава се координацията на движенията му. Тези и още някои симптоми говорят за настъпващо слабоумие. Много често това състояние се нарича старчески маразъм.

Болест на Алцхаймер, тест
Болестните промени обхващат все по-обширни мозъчни зони

В ранния стадий на заболяването се проявяват следните симптоми:

  • Немотивирана агресия, раздразнителност, неустойчиво настроение;
  • Отслабена жизнена активност, загуба на интерес към околните събития;
  • Неспособност да се възпроизведе както наученото вчера, така и знание или спомен за събитие от по-старо време;
  • Трудности с разбирането на изречени от събеседника прости фрази; невъзможност за осмисляне на обикновени въпроси;
  • Потискане на функционални способности на болния организъм.

Първите признаци на коментираната болест на Алцхаймер дълго време могат да останат незабелязани. В същото време процесите в главата на болния човек се развиват главоломно, а многообразните прояви на тази патогенеза карат учените да формулират различни хипотези за развитието на заболяването.

Разстройства на паметта

Разстройствата на паметта могат да се проявяват в различни отклонения: влошаване, отслабване, системно забравяне и пр. Наблюдава се пълно отсъствие на едни или други спомени в рамките на определени интервали. Степента на подобно забравяне може да се променя: в едни случаи засяга дребни неща – например нещо изгубено, предмет, прибран на друго от обичайното място и пр. В други случаи се касае за значими и продължителни събития, които напълно липсват в спомените на болния.

Разстройствата на паметта могат да се проявят и в следния вид: човекът изобщо не помни дадено скорошно събитие, но неща отпреди много години възпроизвежда с най-малки подробности. Такава проява има у хората в напреднала възраст.

Разстройствата на паметта могат да се изразят и в самоосъзнаването на факта, че болният не е в състояние да запомни нова информация като дати, цифри и имена, както и събития от реалното време.

Трудно планиране и вземане на решения

Процесът на планирането на деня, доскоро прост и естествен, се превръща в бреме, което ти се ще да избегнеш. Ако приятел ви предложи да се видите по обяд, вие неуверено отговаряте: “Не знам дали ще съм свободен”. Все по-рядко се съгласявате да прекарате уикенда с приятели, защото си мислите как трудно е да се планира подобно събитие, така че да е удобно за всички. Все по-често забравяте да платите комуналните сметки, допускате досадни грешки в сметките и не знаете колко пари имате в портмонето. Сложно е дори да приготвите храна, чиято рецепта ви е до болка позната и изпробвана.

Тази обърканост на съзнанието говори за проблеми с т.н. изпълнителна система на мозъка, която при настъпващата деменция се поврежда една от първите.

Трудности при всекидневните задачи

Вие сте играли дадена игра много пъти, но сега изведнъж разбирате, че сте забравили ключово правило. Или се усещате, че сте се заблудили в някакъв район на града, който иначе ви е добре познат. Или при писането на компютър изведнъж спирате и не знаете кой клавиш да натиснете, за да продължите работата си.

Неспособността да се справите със задачи, които не са били изобщо проблем за вас – ето ви още един тревожен сигнал.

Лутане във времето и пространството

Понякога се замисляте така дълбоко, че в един момент трепвате, оглеждате се и се чудите: “Къде съм? Как попаднах тук?” или например не си спомняте кога сте се видели за последно със стар приятел, преди два дни или миналата седмица.

Става сложно да се оценяват време и разстояние. Появяват се проблеми със слизане и качване по стълбите, вземане на вана – тук трябва да се мисли как да влезеш във водата, колко е дълбока и пр. Трудно е дори да намериш пътя към познати места.

Проблеми с говора и писането

Вие забравяте някои думи и все по-често ги заменяте с изрази от рода на “…онова нещо, което…нали знаеш”. Речниковият запас става все по-оскъден, но болният става многословен – мозъчните нарушения не позволяват да се формулират ясни и кратки мисли, налага се да обясняваш надълго и нашироко. При това в хода на обяснението изведнъж си даваш сметка, че си забравил какво искаш да кажеш.

алцхаймер симптоми, проблеми с говора
Болният постепенно губи връзка с реалността
Постоянно преместване на предмети

Оставяш очилата или портмонето някъде и после се скъсваш да ги търсиш. Познато ви е, нали? Никой не казва все пак, че имате Алцхаймер. При развиваща се деменция такива случки зачесятват. Предметите необяснимо се губят, така че постоянно се ядосвате на някого: този, който ги е взел и не ги е върнал на мястото им.

Загуба на разсъдък

Болестта на Алцхаймер прави хората наивни и непригодни за реалния живот. Лесно е например да дадете пари назаем на някой мошеник, който ви обещава 300% годишна лихва. Или да излезете на улицата по риза при минус 10 градуса само защото сте видели, че слънцето огрява прозореца ви.
Хората, чийто мозък е атакуван от въпросната болест на Алцхаймер, често имат мърляв и неугледен вид; всъщност те не оценяват адекватно впечатлението, което правят на околните. Същевременно е напълно възможно да изхвърлят на сметището новата си микровълнова печка – само защото в коментар по телевизията са чули, че тази печка прави “мъртва храна”.

Понижен интерес към общуването

Постоянна апатия, загуба на интерес към някакво хоби, което ви е било любимо години наред, стремеж да избягвате общуването – дори с приятели! – това също са признаци на развиващата се деменция.

Изменения в личността и поведението

Деменцията рязко променя хората. До вчера някой е бил веселяк и оптимист, а днес виждате мърморещо същество, което постоянно се жалва от несправедливия живот. Купонджията се превръща в отшелник, любящият баща – в сприхав старец, който се кара на децата си и ги обвинява, че само чакат смъртта му, за да се настанят във фамилния апартамент. Спокойният и вежлив човек започва да устройва скандали напълно без причина. Подобни видими изменения в характера и поведението еднозначно доказват, че с мозъка нещо не е наред.

Стадии

Както стана дума, болестта на Алцхаймер се проявява в два варианта: обичайният, който се развива след 65-годишна възраст, и ранна форма – значително по-рядка. Независимо от типа на заболяването то преминава в четири стадия.

Преддеменция

В стадия на преддеменция взникват почти незабележими когнитивни затруднения; често те се диагностицират само при детайлно неврокогнитивно тестиране. От момента на появата им до верификацията на диагноза обикновено минават 7-8 години. В повечето случаи на пръв план излизат нарушения на паметта за скорошни събития или за новополучена информация. Проявяват се значителни затруднения при опит да се запомни нещо ново.

Ранна деменция

Ранната деменция се определя като незначително интелектуално разстройство при съхранено критично отношение на пациента към този проблем. Болният отчита, че му е трудно да внимава, като в същото време това го прави раздразнителен и нервен. Често страда от световъртеж и главоболие. Макар това да са реални нарушения, при преглед от специалист не винаги нещата се свързват с Алцхаймер.

Умерена деменция

Умерената деменция се изразява в частична загуба на дългосрочната памет и в неспособността да се изпълняват някои привични битови действия.

Тежка деменция

Тежката деменция се изразява в разпад на личността със загуба на целия спектър от когнитивни способности. Пациентът е изтощен психически и физически; не е в състояние да върши сам дори най-прости действия; придвижва се трудно и в крайна сметка се залежава. Губи мускулната си маса; заради обездвижването се развиват усложнения от рода на пневмония, дакубитални рани и пр.

Дайте мнение и Вие тук!

Грижите за болен в последен стадий на Алцхеймер се изразяват в следното:

  • Осигуряване на редовно хранене;
  • Хигиенни процедури;
  • Помощ при осигуряването на физиологичните потребности на организма;
  • Осигуряване на комфортна среда в стаята на пациента;
  • Организиране и изпълнение на режим;
  • Психологическа подкрепа;
  • Симптоматично лечение.

Симптоми на Болестта на Алцхаймер

За жалост симптомите на болестта на Алцхаймер започват да стават видими едва когато голяма част от синаптичните връзки са разрушени. Настъпват органични изменения в други тъкани на мозъка и зачестяват патологични състояния от различен тип – съответстващи на стадия на заболяването.

алцхаймер симптоми, забравяне
Забравянето на скорошни събития е един от първите симптоми
Симптоми на ранния стадий

В ранния етап от развитието на болестта са характерни следните прояви:

  • Неспособност да се припомнят скорошни събития; разсеяност, забравяне на елементарни делнични неща;
  • Невъзможност да се разпознават познати предмети;
  • Дезориентация;
  • Емоционално разстройство, депресия, неспокойствие;
  • Безразличие, апатия.
Симптоми на късния стадий

С прогресията на болестта проявите на споменатите симптоми зачестяват и патологията се задълбочава. Проявяват се и нови признаци:

  • Бълнуване, халюцинации;
  • Неспособност да се разпознават близки хора, роднини, приятели;
  • Проблем става ходенето по права линия; крачките стават ситни и забързани;
  • В редки случаи има припадъци;
  • Загуба на способност за самостоятелно придвижване; мисленето все повече излиза от релсите на нормалното.
При жените

Ето какво е специфичното комбиниране и проява на симптомите при жени, болни от Алцхаймер:

  • Пациентката не е в състояние да запомня каквато и да било информация; наблюдават се поведенчески нарушения; неспособност да се изпълняват и най-простите видове дейност; депресия; склонност към плач и потиснатост; апатия; агедония – т.е. неспособност да се радваш на живота.
При мъжете

При мъжете има нюанси в проявите на болестната симптоматика, изразени в раздразнителност, загуба на паметта, апатия, безпричинна агресия, неприемливо сексуално поведение, заядливост и кавгаджийство.

Още симптоми и тест

В напреднал стадий болестта на Алцхаймер обраства с допълнителни симптоми и усложнения:

  • Инфекционни поражения, най-често пневмония при лежащо болните;
  • Образуване на декубитални рани;
  • Пълно разстройство на битовите навици;
  • Нещастни случаи – падания, травми и счупвания;
  • Пълно изтощение на организма с атрофия на мускули, до летален изход.

Застрашени ли сме от болестта на Алцхаймер? Това, че забравяме – означава ли ранни симптоми на ужасната болест? Има различни тестове, чрез които по елементарна схема може да се провери дали наистина се касае за болест или е просто умора.

Преди да продължим с тестовете надолу, вижте и ТОВА:

Алцхаймер: Стадии, тест, последен стадий и деменция. Причини и лечение

Тест 1. За него е необходимо бурканче с фъстъчено масло: трябва да го отворим и да вдишаме миризмата на маслото само с лявата ноздра, и то от разстояние 23 сантиметра. С помощта на този тест може да се провери за наличие на първични симптоми за болестта на Алцхаймер.

Защо всъщност е необходимо именно фъстъченото масло? То е избрано от учените защото е ясно разпознаваемо от обонятелните рецептори на човека, много трудно е да се сбърка тази миризма с друга. Деградацията на обонятелния нерв всъщност е един от първите признаци на болестта. Освен това вдишването става само с лявата ноздра: научно доказано е, че болният от Алцхаймер губи обонянието си в лявата ноздра много по-бързо, отколкото в дясната.

Тест 2. Ако подозирате, че някой от вашите близки е застрашен от болестта на Алцхаймер, направете един елементарен тест с него. Това ще отнеме не повече от десетина минути, но ще ви позволи да решите дали да търсите невролог или страховете ви са били напразни. Ето какви са задачите от теста:

  • Помолете човека да запомни три думи, между които няма връзка, например: сапун, ябълка, свещ.
  • Накарайте го да нарисува часовник с кръгъл циферблат, стрелки и цифри – така, че да показва два без петнадесет.
  • Помолете човека да изброи месеците в обратен ред.
  • Предложете му да смята, като от сто вади по 7, докато стигне до нула – това се прави устно; бройте грешките.
  • Сега е време да го накарате да повтори трите думи от първата задача.

Изглежда просто и лесно, нали? Но всъщност хората с Алцхаймер в начална фаза грешат с отговорите, а рисунките им не приличат на часовници. Ако все пак се констатират отклонения – това е шанс отрано да се започне лечение на симптоматиката, така че да се забави развитието на болестта.

Диагностика

Трудно е да се диагностицира болестта на Алцхаймер, затова всяка информация от пациента и близките му е важна като предхождаща изследванията. Описват се състоянието и поведението на човека и колкото по-рано нещата се изяснят, толкова по-дълго могат да се поддържат когнитивните функции на мозъка.

Лекарят, към който трябва да се обръщаме в подобни случаи, е неврологът – първо, за да се изключат други неврологични заболявания; освен това е необходим и психиатър.

Признаците на болестта играят важна роля при диагностицирането на страданието. Ако патологията се открие на ранен етап, може да се въздейства върху хода на развитието й. Затова не бива да се игнорира нито един симптом, свързан с разстройството на умствените функции.

  • Подобни на Алцхаймеровите симптоми могат да имат връзка и с други неврологични патологии като мозъчен тумор, болестта на Паркинсон, инсулт, атеросклероза на съдовете на главния мозък, болести на щитовидната жлеза. За диференцирането на същинския проблем се правят специални тестове за нарушения на когнитивните функции; лабораторни изследвания – биохимия на кръвта, изследване на ендокринните функции; компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

Важна задача на лекарите, заедно с ранното диагностициране, е определянето на точния стадий, до който е достигнала болестта. Това е важно както за прогнозата, така и за назначаването на адекватна терапия, съответстваща на прогресията на страданието.

Лечение

За жалост тази болест се лекува изключително сложно; всъщност няма излекувани до този момент. Има и такъв въпрос: струва ли си изобщо да се мъчим да правим това?! На практика нещата опират единствено до забавяне на прогресията и облекчаване на симптомите.

  • Лекарствата, които могат да отложат усложненията в ранния стадий на болестта, са на първо място антихолинестеразните средства от рода на галантамин. Идеята е да се повиши концентрацията в мозъка на ацетилхолин, който забавя образуването на патологичния протеин амилоид. Друга група са блокаторите на определени мозъчни рецептори, чрез което се забавя атрофията на сивото вещество. Прилагат се още и антидепресанти. 

За подобряване на житейския комфорт могат да се практикуват арт-терапия, разговори с пациента и информиране за събития и хора; когнитивна преподготовка, терапия с музика, домашни любимци и пр.

Близките на такъв болен човек трябва да приемат, че за поведението му е виновна болестта – а не характерът. Грижите за такъв пациент наистина са задължаващи и трудни.

Непременно погледнете и какво сме писали за лечението:

Алцхаймер, деменция и сенилност. Лечение, лекарства, наследственост

Прогноза

Прогнозите за такава болест никога не са оптимистични. Прогресира неотменно загубата на най-важните умения и функции на организма и в 100% от случаите се достига до летален изход. След поставянето на диагнозата обикновено болният живее около 7 години. Повече от 14 години живеят не повече от 3% от болните.

Тежката фаза на болестта настъпва от момента, в който болният престава да се движи сам. Постепенно човекът губи връзка с близките си и с всичко реално; губи и способността си да говори. Нарушават се и гълтателните рефлекси. Тази последна фаза на болестта може да продължи от няколко месеца до половин година. Смъртта настъпва в резултат и на утежняващи присъединени инфекции.

Профилактика

Прието е, че срещу Алцхаймер помага редовното занимание с интелектуална дейност; възможна е и корекция на някои от провокиращите фактори:

  • Хранене – акцент върху средиземноморската диета с много плодове и зеленчуци, риба, червено вино, зърна, пълнозърнест хляб;
  • Контрол на артериалното налягане, липидния обмен и кръвната захар;
  • Отказ от тютюнопушене.

Във връзка с  всичко това може еднозначно да се приеме, че е добре да се живее здравословно; във всяка възраст да се стимулират мисленето и физическата активност.

https://youtu.be/OlgPw8EnzQE

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

нивалин гел янсен силаг - 02

Мнения за Нивалин. За какво се използва на ампули и таблетки? За мазане

Колко дълго може да се пие Нивалин? За какво се използва? Мнения за Нивалин на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *