Ленено семе за здраво сърце и тънка талия

Лененото семе е основна съставна част на множество диети, тъй като то едновременно подпомага метаболизма и дава на тялото голяма част от необходимите му вещества.

Наравно с лененото семе, лененото масло също има редица плюсове в здравословно отношение.

Ето кои са някои от тях:

– лененото семе съдържа изобилие от великата омега-3 мастната киселина алфа-линоленова киселина (ALA). В една супена лъжица от него се съдържат около 7 грама киселина, което го прави най-концентрирания източник. Тази киселина, от своя страна, понижава стойностите както на общия, така и на лошия холестерол. Именно поради това лененото семе се препоръчва в случаите, когато човек страда от високи нива на лошия холестерол в организма.

– в същото време, но не на второ място, лененото семе се отличава с изразен лаксативен ефект – в него се съдържат диетични фибри и лигнани, които абсорбират водата в стомаха и червата, като по този начин подпомагат преминаването на обработените вещества през тези органи. Важно е да се знае, че ако вместо ленено семе, се консумира ленено масло, при консумацията на големи количества от него може да се стигне и до диария.

Дайте мнение и Вие тук!

– кръвната захар също се регулира със сериозен успех чрез редовен прием на ленено семе. Става дума за ефекта, който съдържащите се в него фибри имат върху процеса на преработване на веществата. Консумацията на ленено семе не позволява да се стига до резки скокове на кръвната захар.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Правилното отслабване с чия. (чия)

Отслабване с чия (чиа). Мнения. Как се консумира? Рецепти. Семена от чиа, противопоказания

Правилното отслабване с чия. Мнения: Как се консумира и колко чия на ден е ок? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *