Какво предтавлява изследването на костната плътност?

Провеждане на изследване на костната плътност е от особено значение за здравето на онези, които са предразположени към развитието на различни заболявания на костите. Подобно изследване е препоръчително при анамнеза за фрактура, когато пациентът е на средна възраст, при наличието на родственик от първа степен, при когото се наблюдават съществени проблеми, свързани с костите, както и при проведено лечение с кортикостероиди. Заседналият начин на живот, тютюнопушенето, както и употребата на наркотици, контрацептиви, злоупотребата с алкохол също се смята за рисков фактор, при наличието на който е добре да се проведе изследване за проверка на костната плътност. Самото изследване на костната плътност се провежда с помощта на специална апаратура, която излъчва два вида рентгрнови лъчи.

Енергийната характеристика на лъчите е различна и в зависимост от нея и от това кои от лъчите са пропуснати от костта се определя плътността. За провеждането на изследването са необходими не повече от 10-20 минути. По време на него тялото не понася голямо лъчево натоварване, а самото то е безболезнено и почти не се сеща. Скалите, въз основа на които се прави оценката, са две – едната отчита броя на стандартните отклонения на препоръчителните нива за здрав човек на човек от същия пол, които е на възраст от 30 години, а другата – броят на отклоненията, които са стандартни, за човек от същия пол и на възраст, на каквото е изследваният. Ако тези отклонения са над 2,5, то става дума за остеропороза.

Дайте мнение и Вие тук!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползва Ретинол за коса и кожа

Ретинол (Витамин А): Мнения, топ кремове за лице, капсули, ампули

Мнения за Ретинол и видове. Кремове за лице, как се ползват? Капсули, ампули, серум. Цена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!