с какво се лекува висок хемоглобин
диета при висок хемоглобин и еритроцити

С какво се лекува висок хемоглобин? Причини и как да го свалим?

С какво се лекува висок хемоглобин най-ефикасно. Как да свалим хемоглобина бързо? Причини за повишен хемоглобин. Диета. Еритроцити и тяхната роля. При жени.

Нисък хемоглобин и анемия: това е познато предупреждение и повечето хора са наясно за какъв проблем става дума. А добре ли е хемоглобинът да е над нормата? Опасни ли са подобни състояния и ако да – защо се случват и как да направим нещата нормални?

Какво е висок хемоглобин

На пръв поглед подобно състояние не прилича на медицински проблем; хората с нисък хемоглобин дори биха могли да завиждат на онези, които са над нормата. Всъщност превишаването на обичайните граници също има негативни последици, независимо че се среща по-рядко; лечението е задължително.

С какво е опасен?

В случаите, когато хемоглобинът е висок, организмът е изработил наднормено количество еритроцити. Това, простичко казано, сгъстява кръвта и създава условия за опасни патологии като тромбоза, инсулт, инфаркт, белодробна тромбоемболия.

  • При липса на лечение високият хемоглобин причинява образуването на тромби; това нарушава нормалното циркулиране на кръвта. Освен рисковите събития като инсулт и инфаркт може да има и други последици: влошават се мозъчните функции, при бременни – получава се задържане на развитието на плода; развиват се различни заболявания на кръвта като сърповидно-клетъчната анемия.

Високият хемоглобин намалява работоспособността и създава условия за непълноценно функциониране на всички органи и системи. Проявяват се различни патологии в една или друга степен, ако навреме не се вземат необходимите мерки за лечение.

ВАЖНО: За пречистване на кръвта и нормализиране на хемоглобина най-добра работа вършат билките от комбинацията Демир бозан. Вижте как действа тя и прочетете отзиви на хората ТУК! А също и как можете да се снабдите с Демир бозан за пречистване на кръвта!

Кога хемоглобинът е в норма?

Да си припомним кои са нормалните стойности на хемоглобина в грам за литър: при жени 120 до 140; при мъже 130 до 160; детската норма варира в зависимост от възрастта, като първоначално може да достигне до 225 г/л, а при бебета на няколко месеца да е около 100 г/л. За отклонение от нормата се счита понижаване или повишаване извън границите с 20 единици; при ниските стойности има условия за развитие на анемия и хипоксия, т.е. кислороден глад на тъканите. При високи стойности кръвта се сгъстява с всички възможни негативни последици от това.

Висок хемоглобин причини
Пушачите имат повишен хемоглобин компенсаторно

Причини за повишаване на хемоглобина

Повишеният хемоглобин не означава болест, а само болестен симптом: той алармира за някаква патология в организма. Най-често причини за това състояние могат да бъдат следните здравни проблеми:

  • Онкологично заболяване;
  • Чревна непроходимост;
  • Сърдечна и дихателна недостатъчност;
  • Бъбречни заболявания;
  • Вроден порок на сърцето;
  • Хормонални нарушения;
  • Рязко увеличение на еритроцитите;
  • Белодробна фиброза.
При деца и бебета

При новородени високият хемоглобин е нещо нормално и е свързано със спецификата на физиологичните процеси у мъника. При развитие и растеж на детето стойностите се нормализират. Ако това не се случи, лекарят трябва да изключи причини като заболявания на кръвта, вроден порок на сърцето, раково заболяване. Ако у подрастващ се установи висок хемоглобин, това е знак за заболяване и задължително то трябва да се открие и лекува. Може да става дума за кръвна патология, белодробна фиброза, чревна непроходимост, тежко обезводняване на организма, белодробно сърце, болест на Ослер-Вакез (увеличен обем на кръвта с наднормено количество еритроцити; увеличен далак.

При жени, при бременност

Хемоглобин над нормата при жени насочва към възмогни проблеми от рода на: белжодробно възпаление; заболяване на сърдечно-съдовата система; бронхиална астма; нарушени функции на костния мозък; наличие на злокачествени тумори; инфекции.

Желязосъдържащият белтък в кръвта на една жена може също да е резултат от интензивно физическо натоварване, обезводняване, токсикоза при повръщане/диария; стрес и последващи психически разстройства; безконтролна употреба на диуретици.

  • Високият хемоглобин при бременност е нещо опасно и свидетелства за проблеми с черния дроб и бъбреците. Да повторим – подобно състояние е вредно за развитието на бебето. Необходима е на първо място профилактика: бъдещата майка трябва да се храни балансирано, да се движи и да прекарва повече време на чист въздух, да пие витамини.
При мъже. Други причини

Високият хемоглобин в кръвта на мъжа често е причинен от вредни навици, особено често – от тютюнопушене. За да се предотвратят усложненията, трябва да се правят задължителните профилактични изследвания и при констатиране на отклонение – нещата да се поставят под контрол.

  • Наднорменият показател може да се обясни и с обстоятелства от общ характер, например условията на работа, професията. Такъв проблем обикновено имат миньори, летци, подводничари, планински строители. Те прекарват часове наред в среда с ниско съдържание на кислород и от това кръвта им се сгъстява. Организмът изпитва кислороден глад и ситуацията стимулира продукцията на повече еритроцити, за да се компенсира кислородният недостиг.

Симптоми и признаци

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Повишен хемоглобин се констатира чрез лабораторни изследвания на кръвта, но сигналите че нещо не е наред могат да насочат изследването в точната посока. Помислете за вероятността да имате този проблем, ако са налице следните симптоми:

  • Сънливост, нарушени функции на отделителната система, промяна цвета на кожата – избледняване или почервеняване; намалена острота на зрението, загуба на апетит; бързо изчерпване на силите и постоянна умора; повишено кръвно налягане; болки в ставите.
Висок хемоглобин пиявици
С пиявици може да се смъкне повишеният хемоглобин

Към тези симптоми могат да се добавят и още: влошена концентрация и отслабване на паметта; емоционална нестабилност, влошено качество на съня, главоболие; избледняване на пръстите в крайната фаланга; променена пигментация в различни зони на кожата, включително дланите; пожълтване на езика и небцето, на очната ябълка; усещане за жажда, изсъхване на лигавиците; при жените – продължителен и болезнен цикъл.

Изследвания

При лабораторен анализ на кръвта може да се установи, че хемоглобинът е над нормата. Ако изследваният междувременно сподели с лекаря си, че има някои от изброените симптоми, специалистът може да назначи допълнителни изследвания. Те са необходими, за да се установи причината за повишения хемоглобин; последващото лечение на новооткритото заболяване ще се отрази положително на стойностите на хемоглобина.

Първата крачка е повторен анализ на кръвна проба с акцент върху хемоглобин и хематокрит. Възможно е да се установи също повишен брой левкоцити и тромбоцити, т.н. полицитемия. В зависимост от съпътстващата симптоматика допълнителните изследвания могат да са насочени към сърцето, черния дроб или бъбреците, към белите дробове. Възможно е също заболяване на кръвта.

Още инфо и източници на английски: С какво се лекува висок хемоглобин; * Висок хемоглобин. Причини; * Диета при висок хемоглобин.

Референтни стойности и норма

Припомняме границите на нормалния хемоглобин за различните пациентски групи; възможно е леко да варират в различните лаборатории – в зависимост от техниката и методите им на работа. Нормата за жени е 120-140 грама на литър; при мъже е 13-160 г/л; про деца в зависимост от възрастта до 225 при новородени, след което намалява и е възможно да достигне до 100 г/л; към 18-годишна възраст показателите се изравняват с тези на възрастните.

Висок хемоглобин и хематокрит

Стойностите на компонента хематокрит отразяват дела на червените кръвни клетки спрямо общия обем на кръвта. При лабораторни анализи се наблюдават комплексно показателите за хемоглобин, еритроцити и хематокрит. Логично при висок хемоглобин и еритроцити и показателите за хематокрит са над нормата. Висок хематокрит може да се установи при заболявания на белите дробове, полицитемия, дехидратация, сърдечни заболявания и сърдечна дисфункция, болести на бъбреците, онкология и пр.

Стойностите на хематокрита се променят в рамките на човешкия живот. Причина за това е увеличеният обем на кръвта при растеж и развитие. Най-високи показатели има в младенческа възраст, а обичайните стойности в зряла възраст са около 33-34%. За показателите има значение и физиологическото състояние на човека. При бременните се развива лека анемия, затова хематокритът се понижава.

Гликиран хемоглобин

По темата за гликиран хемоглобин можете да намерите прекрасна статия на сайта “Паралел 42”. В нея най-достъпно и изчерпателно са изброени по-интересните и значими неща. Вижте ги ТУК:

Диета при висок гликиран хемоглобин | Как да го понижим? Таблица. Норма

Дайте мнение и Вие тук!

Висок хемоглобин и ниско желязо

Логично е да очакваме, че при дефицит на желязо и хемоглобинът ще е нисък; желязодефицитна анемия. Има обаче ситуации, при които е възможно в организма да се развива железен дефицит и в същото време стойностите на хемоглобина да са над нормата. Така се получава при заклетите пушачи – пушенето стопява запасите на желязо в организма. Цигарите отделят въглероден окис, който при вдишване се свързва с хемоглобина и така се ограничава преносът на кислород. За компенсация организмът продуцира нови еритроцити и повишава стойностите на хемоглобина.

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

Висок хемоглобин и еритроцити

Еритроцитите са червените кръвни телца, носители на хемоглобина. Логично – високият хемоглобин е свързан с висок брой на еритроцитите. Еритроцити над нормата може да има при обезводняване след повръщане и диария, диабет, изгаряния, перитонит. Физиологично повишение на еритроцити над нормата се получава при хора, които работят или живеят в условията на кислороден дефицит: жители на високопланински райони, летци, алпинисти, активно спортуващи. Възможни са и патологични причини – болести на дихателната и сърдечно-съдовата система, бъбречна поликистоза, дисфункции на костния мозък.

Във връзка с казаното – наднормено висок хемоглобин се проявява при същите условия, както при високия показател на еритроцитите: обезводняване, дефицит на кислород, болести на сърдечно-съдовата, дихателната и отделителната система, заболяване на костния мозък.

Нисък хемоглобин

Ниските стойности на хемоглобина могат да са резултат от пренасищане на организма с течности и разреждане на еритроцитната маса. Може да се касае и за различни видове анемии – тук вече става дума за патологии.

Критично нисък хемоглобин. Симптоми, причини, стойности

Смъкване на висок хемоглобин, лечение

За лечение се прилага медикаментозна терапия, хирудотерапия, диета, билково лечение. На първо място смъкването на повишения хемоглобин предполага лечение на заболяването, което го е предизвикало.

Лекарства

Специфични лекарства за смъкване на хемоглобина няма – използват се препарати, които разреждат кръвта. Разчита се приемът им да филтрира излишните количества хемоглобин. Най-често се препоръчват аспирин и варфарин; могат да се препоръчат и съвместно, но само от лекар. Този тип медикаменти имат доста странични ефекти. Освен това трябва да се държи сметка за показателя кръвосъсирване, за да се профилактира рискът от кръвоизливи.

Плавно понижаване на хемоглобина може да се постигне и чрез хирудотерапия, т.е. лечение чрез пиявици.

Билки и народни средства

Хирудотерапията може да се причисли към методите на народната медицина, както впрочем и класическото кръвопускане. Друг метод от народната медицина е лечението с мумийо. Взема се по една таблетка преди сън в продъ лжение на 10 дни. После се почива пет дни и модулът се повтаря. През това време не може да се пият сънотворни и успокоителни, както и спиртни напитки.

Повечето билки повишават хемоглобина, затова вариантите за смъкването му по този начин са сравнително малко. Добър ефект дават отварите от коприва и брезови листа. Препоръчва се прием на много течности, до три литра дневно – предимно изворна или филтрирана вода с лимонов сок.

Диета при висок хемоглобин

Основни принципи на храненето при повишен хемоглобин – на първо място прием на повече течности и намалена консумация на месо и субпродукти, т.е. животински протеини. Набляга се на растителния протеин – бобови, соя; може неголеми количества риба и морски дарове. Препоръчват се повече зеленчуци и плодове.

Преди съставянето на индивидуална диета трябва да се държи сметка за патологията, която е предизвикала високия хемоглобин, и храненето да бъде съобразено с това условие.

Симптоми на анемия. Дефицит на желязо и червени кръвни телца

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Желязодефицитна анемия. Симптоми

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

Желязодефицитна анемия: що е то? Анемия, хемоглобин и дефицит на желязо. Симптоми и степени на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *