повръщане, гадене и разстройство при бременност

Гадене. При бременност и други случаи. Защо се получава и как да го спрем?

Гадене и повръщане: нормално ли е при бременност. Причини; гадене, повръщане и разстройство. Кога състоянието е притеснително; мерки. Народна медицина срещу гадене и повръщане; диети

Гадене, повръщане и разстройство. Около 50% от бременните жени страдат от гадене и повръщане – изпитват симптомите на токсикоза.

Явлението е силно разпространено и много бъдещи майки се притесняват от този факт. Всъщност гаденето е един от симптомите на бременността; нехаресван по обясними причини – защото причинява физически дискомфорт, но и психологически. Мамите се тревожат зя здравето си, за здравето и развитието на плода. Не всяко подобно състояние обаче крие риск и застрашава живота на майката и бъдещото й бебе. Една бременна жена трябва да знае при какви ситуации може да се справи самостоятелно и кога да търси лекар.

Кога започва да ни притеснява гадене при бременност?

Точни срокове за развитието на състояния с гадене при бременност няма. Едни от бъдещите майки се сблъскват с този проблем буквално 2-3 седмици след зачатието, а други изобщо не преживяват подобен дискомфорт. Според статистиката гаденето най-често възниква в първия триместър около пета до дванадесета, по-рядко до шестнадесета седмица.

Обикновено токсикозата отслабва към края на дванадесетата седмица, без значение кога е започнало гаденето. По това време приключва хормоналната буря в женския организъм и той вече е напълно приспособен към новия си статус. В следващия етап настъпва облекчение и жената може да се наслаждава на бременността си.

Причини за гадене при бременност

Сутрешното гадене при бременност е известно, но малко жени разбират защо им се случва това. Причините са няколко и за подобни симптоми имат значение няколко фактора: хормоналното пренастройване, наследствеността, реакциите на нервната и ендокринната система към бременността. Комбинацията на тези фактори е променлива в различните етапи на бременността.

Защо се появява в ранна бременност?
Гадене. При бременност, повръщане и разстройство
За много жени ранната токсикоза на бременността е необяснима

Гаденето е типичен признак на бременност, но не винаги е свързан именно с нея. Нормално е след зачеване да се усеща сутрешно гадене и прилошаване, ненормално остра реакция към обичайни аромати и вкусове, обилно отделяне на слюнка. Ранната токсикоза протича доста тежко при жени, които са правили аборти, имат ендокринни заболявания и възпаления на органи от репродуктивната система.

  • Основна причина за гадене и повръщане в ранна бременност са хормоналните изменения, настъпващи след оплождането на яйцеклетката. В този период бурно се синтезира прогестерон и има колебания на пролактина. Колко тежки са позивите за повръщане, зависи от амплитудата на хормоналните колебания. При тежки случаи с продължително повръщане бременната се хоспитализира, за да се поддържа водно-солевият й баланс и да не се допусне обезводняване на организма.

Понякога симптоми като гадене и повръщане могат да бъдат провокирани и от самите бъдещи майки. Така се случва при рязко ставане от леглото, при дълги интервали между храненията, при недостиг на кислород – в помещение с много хора или в превозно средство. Фактори са също ароматите – при готвене, при вдишване на парфюм или при пасивно пушене.

Причини за гадене в късна бременност

Гаденето след втория семестър не е физиологична токсикоза. По-скоро тук има значение физическата промяна на тялото – нарастването на плода, притискането на вътрешните органи и по-специално на стомашно-чревния тракт и жлъчния мехур. Така гаденето през втори и трети семестър може да се обясни с непълноценна функция на храносмилателната система, отслабване на перисталтиката, констипация.

Гадене при бременност като симптом на заболявания

Мъчителното гадене и повръщане могат да съпътстват и късната бременност, но тук обясненията са други. Така например възможна причина за пристъпи на гадене с киселини и болка е претоварването на стомаха; при резки движения в тази фаза на бременността част от стомашното съдържимо може да излезе нагоре към хранопровода. Тъй като погълнатата храна вече е смесена с киселини и ензими, повърнатата маса причинява изгаряне и възпаление по лигавицата на хранопровода – развива се гастроезофагеален рефлукс. Преди да продължим с късната токсикоза, вижте това:

Ако ви мъчи сутрешно гадене

Късна токсикоза
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Патологична причина за гадене в последните седмици на бременността е т.н. прееклампсия. Тя може да се развие към 37040 седмица на бременността. Тогава гаденето не е единственият признак за проблем: налице са симптоми като високо артериално налягане, неудържимо повръщане, главоболие, отоци, лълпечна недостатъчност, болезнено възприемане на звуци и светлина. Такова състояние е много сериозно и изисква бързо хоспитализиране. Нерядко се налага изкуствена стимулация на преждевременно раждане кат животоспасяващо решение.

Състояния, предизвикващи тревога

Ако сутрешното гадене изведнъж престане, възможно е да има загиване на плода – затова подобна промяна трябва да се проследи от лекуващия.

В някои случаи гаденето не е свързано само с бременността, а и с различни заболявания, които могат да поразят женския организъм. Ето за какво става дума:

  • Гастрит, язва – при такива заболявания бременната ще повръща след хранене и ще страда от болки в стомаха;
  • Чревна инфекция – при нея ще има не само гадене, носъщо повръщане и разстройство, болки в корема, повишена температура;
  • Пиелонефрит – бъбречното възпаление се придружава от резки позиви за повръщане, гадене, болки в гърба и подуване на корема, повишение на телесната температура;
  • Апендицит – често се случва в късна бременност заради притискането на червата; чувства се силно гадене, интензивна болка в лявата долна част на корема, стомашно разстройство;
  • Хипотиреоза – отслабена функция на щитовидната жлеза; заболяването причинява гадене, сънливост, умора, хипотония, запек. Много опасно състояние, което без лечение създава условия за увреждане на плода – възможно е да се роди дете с кретенизъм, изоставащо в развитието си;
  • Хелминтоза – глистна инвазия, която често е причина за гадене, главоболие и кожни обриви.

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

Дайте мнение и Вие тук!

Какво се прави в ранна бременност?

Ако гаденето не е изразено силно и жената може да го понесе без лечение, лекарите препоръчват спазването на някои облекчаващи правила: разходки на чист въздух, редовно хранене – често и по малко, пълноценен отдих, леки физзарядки, изключване на стреса на работното място, пиене на достатъчно вода, избягване на дразнители като силни миризми и резки звуци, отказ от прием на твърде горещи или студени храни.

повръщане, Гадене. При бременност и разстройство
Понякога без лекарства не може

При продължителна и тежка токсикоза бъдещата майка се изследва и й се препоръчва медикаментозно лечение. Каквито и да било таблетки обаче могат да се вземат само ако са назначени от лекаря.

Медикаменти, лекарства

За овладяване на тежки състояния с гадене и повръщане или с гадене, повръщане и разстройство, могат да се дават следните видове медикаменти:

  • Антихистамини – подходящи са при прояви от алергичен характер;
  • Препарати против повръщане – те потискат активността на мозъчните рецептори, които са отговорни за рефлекса на повръщане;
  • Хепатопротектори – поддържат работата на черния дроб, неутрализират общата интоксикация;
  • Ентеросорбенти – очистват чревния тракт и кръвта от разпада на вредни вещества.
  • Дезинтоксикатори – лекарствени продукти, прилагани при интоксикации.

Често препоръчвани лекарства са церукал, активен въглен, есенциале форте. Понякога бременната не може да взема едно или друго лекарство, но може да си помогне със средства от народната медицина.

Лекарства против повръщане: Вомитусхил (Вомитус Хийл) и другите

Народни средства

Без лекарства може да се спре гаденето чрез следните две билкови рецепти:

  • Ментова отвара: чаена лъжичка суха мента се запарва с чаша вряла вода за десетина минути; пие се на малки глътки през целия ден. Може да се използва и прясна мента – достатъчно е да се вдишва аромата на стрити свежи листа. В същото време всякакви процедури с ментово масло са противопоказани през бременността; това се отнася по принцип за всички етерични масла.
  • Настойка от валериана – неутрализира токсикозата, подобрява храносмилането, успокоява. Приготвя се от половин чаена лъжичка валерианов корен, който се залива с чаша вряла вода. След изстиване се прецежда и се пие по супена лъжица през деня.

Има множество билкови рецепти за облекчаване на бременността, но използването на която и да било от тях изисква консултация с лекар и неговото одобрение.

Диета и хранене

Огромно значение през бременността има храненето. Задължително е да се спазва съответстващ на състоянието режим и да се следи за реакциите на организма към едни или други продукти. Аде се често, с малки порции; избягват се силни и резки вкусове и миризми.

  • Препоръчва се закуска в леглото, в полулегнало положение – особено през последните месеци. При силни пристъпи на гадене помагат киселите продукти – ябълки, нар, кисело зеле, краставички.
  • Забранена е пържената и пикантна храна, за да не се претоварва стомахът.
  • В менюто трябва да присъстват протеини и бавно разградими въглехидрати: те дават допълнителна енергия и отслабват проявите на токсикозата. Хапват се леки храни, които добре утоляват глада: супи, кисело мляко и пр.

Избягват се храни, които причиняват неприятни усещания като вид, миризма – дори и да са много полезни. След съвет с лекар и диетолог се вземат витамини и минерални добавки, които предотвратяват състоянията на дефицит и позволяват пълноценно формиране на детския организъм и поддържане здравето на майката.

Повръщане и разстройство: Защо се случва това? И как да действаме?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *