Лекарства против повръщане: Вомитус Хийл

Лекарства против повръщане: Вомитусхил (Вомитус Хийл) и другите

Повръщане и разстройство: причина и средства за овладяване. Кои лекарства против повръщане да използваме – за възрастни, за деца. Вомитусхил: медикаментът и начините за прилагането му. Аналози и заместители; народна медицина против повръщане

Повръщане и разстройство са двата неприятни белега за болестни състояния, които понякога могат да са много тежки, дори застрашаващи живота. Понасят се трудно, засегнатият човек изпитва дискомфорт, обща слабост, болки. Затова е важно да се приложат средства, с чиято помощ тези симптоми се овладяват без вреда за здравето.

Повръщане може да се наблюдава при ранна бременност, при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, при онкологични процеси с разпад на тъкани, при хипертония и кризи на вегетативно-съдовата система, при заболявания на вътрешното ухо, както и при раздразнения на мозъчните обвивки или централната нервна система.

Какво е Вомитусхил (Вомитус Хийл)? Видове и цена

Вомитусхил (Вомитус Хийл) е един от съвременните, популярни продукти против повръщане. Препоръчва се в подходящи дози за възрастни и за деца. Може да се прилага перорално – под формата на капки, или като ректални супозитории.

На свещички (супозитории). Vomitusheel S

Супозиториите Vomitusheel S са хомеопатичен продукт под формата на свещички. Всяка свещичка от 2 г съдържа 6 компонента – Aethusa cynapium D2, Apomorphinum hydrochloricum D4, Colchicum autumnale D4, Psychotria ipecacuanha D2, Strychnos ignatii D4, Strychnos nux vomica D2.  При необходимост свещичката се поставя в ректума, като процедурата не бива да се изпълнява повече от 8 пъти в рамката на едно денонощие. Минималният интервал между две процедури е един час.

Лекарства против повръщане и разстройство
Супозиториите вомитусхил са подходящи за възрастни и за деца – в съответни дози

Поддържащата доза е 2-3 супозитории дневно през равни интервали от време. Допустима е употреба и при кърмачета до 6 месеца – не повече от две супозитории дневно след консултация с педиатър. Обикновено супозиториите се прилагат в случаи с интензивно повръщане, когато пероралният прием не е ефективен (framar.bg) . Цената е към 10 лв за опаковка от 12 свещички.

Капки. Като разтвор (солуцио)

Хомеопатичната композиция от шест съставки в този вариант е с добавен етанол и в течна форма се съхранява в тъмна стъклена бутилка. Приемът на продукта е перорален; дозата се съобразява с възрастта на потребителя. Цената на разтвора е около 12 лв за флакон от 30 мл.

За какво се дава?

Лекарства против повръщане и вомитусхилКапките са отлично средство против повръщане и гадене в случаите, когато то не е твърде интензивно и организмът е в състояние да ги усвои при перорален прием. Препоръчват се като част от комплексна терапия при вирусни инфекции, възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, токсикози.

Освен при повръщане и гадене, свързани с болестни процеси, капките са подходящи и като профилактично средство срещу повръщане при пътуване. В практиката на не един родител прилагането на вомитусхил профилактично при пътуване с деца не е изключение, като предпочитаната форма са свещичките.

Съдържание

Цитираните по-горе хомеопатични съставки съставки в строго дозирани пропорции се комбинират с етилов алкохол – при капките, или с твърда маз при супозиториите.

Прием на Вомитусхил

Приемът на коментирания продукт зависи от състоянието и възрастта на пациента. Въпреки, че се касае за хомеопатично средство и не се очакват силно изразени странични ефекти, препоръчаната дневна доза за съответната потребителска група трябва да се спазва.

Как се дава на деца
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При деца на възраст под три години се дават три пъти дневно по три капки. Ако състоянието е остро, интервалът между всеки две дози може да се скъси до 15 минути. Тази интензивност обаче се поддържа само в продължение на два часа. не настъпи ли подобрение, задължително се търси педиатър.

Прием при възрастни

Деца над три години и възрастни могат да вземат три пъти дневно по 10 капки, или по 10 капки на всеки 15 минути в продължение на не повече от два часа. Последната схема се отнася за остри състояния; ако интензивният прием не подобри състоянието на пациента, трябва да се търси лекарска помощ. При пациенти с епилепсия или чернодробни увреждания режимът на прием се определя индивидуално от лекуващия.

Предозиране

По условие предозирането с този продукт няма да има последици; въпреки това посочените в листовката или от лекуващия дози и режим на прием трябва да се спазват.

Пропусната доза

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се приема обичайната доза; не бива да се търси количествена компенсация на пропуснатото.

При бременност и кърмене

Приложението на вомитусхил при бременност и кърмене е възможно, след като терапията се консултира с лекар. Преди да минем към спирането на лекарството, вижте това:

Гадене. При бременност и други случаи. Защо се получава и как да го спрем?

Спиране

Повлияването на един организъм след прием на вомитусхил е индивидуално. Ако състоянието на болния – възрастен или дете, не се подобрява и няма признаци на стабилизация и спиране на повръщането, задължително се търси лекарска помощ. Логиката на терапията е с приема да се прекрати, след като настъпи видима стабилизация. Затова след преодоляването на острото състояние с интензивен прием на вомитусхил обикновено се препоръчват 1-2 дни на поддържаща терапия.

Нежелани реакции, странични ефекти, противопоказания

Няма информация за странични ефекти с негативно въздействие върху здравето на пациента. Препоръчва се конкретна преценка за безопасен прием при пациенти с чернодробни заболявания, епилепсия, при бременни и кърмачки, както и при бебета и деца в ранна възраст.

Аналози и заместители

Вомитусхил е популярен продукт с множество положителни отзиви от пациенти, но не единственият препоръчван медикамент против повръщане. Вижте още някои варианти, като при избора ориентир могат да бъдат допълнителни специфики като поносимост или цена на продукта.

Деган

Деган е утвърден антиеметик; препарат против повръщане под формата на таблетки или разтвор в ампули. Активна негова съставка е компонентът метоклопрамид; механизмът на действие – блокира се мозъчен център, който контролира симптомите гадене и повръщане. Прилага се основно за овладяване на неприятната симптоматика след химио- и лъчева терапия. Може да се използва при деца и подрастващи с аналогично предназначение (1-18 години).

Дайте мнение и Вие тук!

Медикаментът може да се комбинира с болкоуспокояващи и да се прилага при мигренозни пристъпи. Противопоказан е при алергии, вътрешни кръвоизливи в стомаха и червата, епилепсия, болест на Паркинсон, при тумор на надбъбречната жлеза, неволни мускулни спазни; при деца под едногодишна възраст.

  • Приемът на таблетки при възрастни е три пъти дневно по 10 мг, половин час преди хранене. При деца дневната доза се изчислява от лекар в зависимост от възрастта и телесните килограми.

Деган под формата на разтвор се инжектира мускулно или интравенозно – бавно, само от медицинско лице. Тази форма се предпочита, ако пациентът по някаква причина не е в състояние да приема продукта перорално.

Хидрасек

Това е противодиаричен продукт с активна съставка рацекадотрил; предлаганите форми са капсули (100 мг) и дозирани в саше гранули за деца (30 мг) и за кърмачета (10 мг). Може да се прилага при комплексно лечение в случаите, когато пациентът страда от повръщане и разстройство. Действието му е фокусирано върху състоянието на възпалените лигавици в чревния тракт; благодарение на медикамента там се блокира интензивното отделяне на течности и соли. Продуктът е подходящ за овладяване на остри състояния.

При възрастни се препоръчва прием на капсули – три пъти дневно по една, преди хранене, в продължение на не повече от седмица.

При деца се определя индивидуална доза в зависимост от възрастта и теглото; паралелно се изпълнява рехидратация – перорално или чрез венозна инфузия, в зависимост от състоянието.

Продуктът не е подходящ за прилагане при бъбречни или чернодробни увреждания, алергии към съставки на медикамента, при кръв и гной в екскрементите или при продължително и неконтролирано повръщане.

Други лекарства

При избора на медикамент против повръщане е редно да се направи избор, след като е установена причината за това състояние. Причините могат да са например мигрена, токсикоза на ранната бременност, вирусна инфекция, химиотерапия при онкологично заболяване, хипертоничен пристъп и пр. Често използвани лекарства с антиеметичен ефект са и лекарства за други заболявания като транквилизатори и антихистамини – например диазепам, рудотел, реланиум, бетахистин, както и хомеопатични таблетки – вертигохел; кокулин; антибиотици – при възпаление на стомашно-чревния тракт, азитромицин; церукал, мотилиум и пр.

Да се отървем от кошмарното повръщане бързо с лекарства и лекове

Народни лекове при повръщане

Ако причина за неприятното повръщане е токсикоза, съветът на народните лечители е да се пие вода с лимонов сок и да се хапват сухарчета от бял хляб. Чудесна работа върши зеленият чай; добре е също преди хранене да се гълта по една супена лъжица картофен сок. Добър резултат дава и малка доза хлебна сода, разтворена във вода.

  • Ето и още един трик: изпийте няколко глътки водка с малко сол и веднага след това вземете на глътки чаша портокалов сок.
  • В помощ на човека с описвания проблем е и ментовата вода: приготвя се от чаша преварена и охладена вода и шепа листа от прясна мента. Оставят се да киснат и след три часа прецеждаме. Пие се три пъти дневно – след хранене, по половин чаша.
  • Чудесна работа върши и вече познатият ни джинджифил. Той е едно от най-успешните средства за прекратяване на повръщането. Джинджифилът се прилага най-успешно под формата на отвара. За приготвянето й е достатъчен настърган пресен джинджифил – една чаена лъжичка на чаша вода. Сместа се вари на тих огън около половин час; прецежда се и се пие на глътки.
  • Още една рецепта с прясна маточина: пет чаени лъжички зелени листа се накъсват и се заливат с 3 чаши вряла вода. Сместа се оставя да се запарва около пет часа, най-удобно е за това да се използва термос. Прецежда се; пие се по една чаша преди хранене, три пъти дневно.

Опасности при повръщане

Повръщането е защитен рефлекс, благодарение на който организмът се освобождава от токсичните вещества, които са попаднали в него. При прием на недоброкачествена храна токсините, които са навлезли в кръвта, дразнят хеморецепторната зона в главния мозък. Оттам в центъра, контролиращ спазмите на стомаха и рефлекса за повръщане, постъпва сигнал за помощ. След това стомахът се опитва да се освободи от вредното съдържимо.

Какви рискове обаче крие този рефлекс? При интензивно повръщане се губят много течности и се нарушава електролитният баланс. Особено бързо това се случва при децата. Дехидратацията е състояние, което може да има сериозни последици за здравето, а понякога и за живота.

Ако по хранопровода има разширени кръвоносни съдове, някой от тях може да се спука при напъните за повръщане.

Организмът ще започне да гладува, тъй като системното повръщане го оставя без хранителни ресурси.

Реална е и опасността човект, който повръща, да се задави и дори да се задуши с повърнатата маса, която попада в дихателната му система.

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

Източници:

Първоначално публикувано на:09.11.2018 @ 10:25

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

повръщане на кръв и разстройство и други

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

В какви случаи може да има повръщане на кръв – болести и състояния. Опасни симптоми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *