бременност и генитален херпес

Генитален херпес и бременност – опасности!

Каква е опасността от предаване на гениталния херпес от майката на плода е въпрос, който си задават всички бъдещи майки, които са преносители на въпросната зараза.

Съществуват няколко случая. Ако жената се е заразила преди настъпване на бременността, то рискът от предаване на болестта на бебето е сравнително нисък.

Причината се крие в това, че организмът на майката е имал време да произведе антитела, които да предпазят бебето както по време на самото раждане, така и да не позволят то да се заради дори няколко месеца след раждането.

В същото време, ако майката се е заразила в периода от настъпване на бременността до 13-ата седмица (през първото тримесечие), то рискът е сравнително малко по-голям. С напредването на бременността и заразяването на по-късен етап от нея, опасността от предаване на гениталната брадавица на детето нараства.

Специалисти препоръчват приема на различни медикаменти с цел да се намали опасността, но това става след изрична консултация.Най-често предаването на заразата става непосредствено преди или по-време на самото раждане, поради това на много майки, които са заразени с вируса на гениталния херпес, се препоръчва да родят чрез цезарова сечение.

При някои бременни дори не става въпрос за избор, а за наложителност. Важно е лекарят, следящ бременността, да бъде наясно със състоянието на майката!

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и ТОВА непременно:

Генитален херпес: какво е важно да знаем за него

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

Изопринозин на сироп или таблетки. Схема. Има ли вреда?

По каква схема се дава Изопринозин сироп? Прием за деца. Дозировка на таблетки. Каква вреда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *