повръщане и разстройство

Повръщане и разстройство: Защо се случва това? И как да действаме?

Какво става в организма, когато имаме повръщане и разстройство. Причини, симптоми. Първа помощ; основните начини да преодолеем проблема. Как се развива при деца и при възрастни

Повръщане и разстройство: тези неприятни прояви могат да бъдат симптоми на множество заболявания.

Трудно е сами да определим защо се случват; обикновено при такива признаци се нуждаем от помощта на лекар, често – и от поръчани изследвания. Не бива да забравяме, че състоянието ни при такива симптоми може много бързо да стане твърде сериозно: има реален риск от обезводняване на организма, в особено застрашена позиция са малките деца. Коментираните неприятности – повръщане и разстройство, при възрастните дават по-малко усложнения, но и тогава изгребват засегнатия човек физически и морално. Трябва като грамотни хора да сме наясно какво да направим за себе си или за близък човек, за да няма лоши последици за здравето.

Причини за повръщане и разстройство

Много често при появата на повръщане и разстройство хората казват, че това е свързано с проблеми на храносмилането. Но дали наистина е така?

Защо диарията не минава сама?

В повечето случаи не търсим лекар за подобни проблеми. Прието е да си кажем, че ще ни мине и така. Това е вярно, но не винаги – а само в случаите, когато се касае за леко хранително отравяне. В такъв случай наистина едостатъчно да помогнем на тялото си да се освободи от токсините и то ще възстанови функциите си.

Но все пак причините за повръщане и разстройство не винаги са тези. По принцип всяко отравяне или инфекция трябва да се лекува, и то докрай, за да се изчисти изцяло организмът от патогенни микроорганизми. В противен случай в него ще остане скрита инфекция, която може да отключи хронични болестни процеси. Има случаи, в които симптомите уж са изчезнали, но остава да ни притеснява раздразнен хранопровод, обща слабост, а понякога и периодични прояви на диария без видими причини.

Ето защо подобни знаци на тялото – че нещо с него не е наред, не бива да се неглижират. Възможно е да се касае за хранително отравяне, но и за токсично въздействие на лекарства, за вирусна инфекция, за тежко болестно състояние на определен орган.

Хранително отравяне

Първа и най-масова причина за описваните прояви според специалистите са хранителните отравяния. Пациентът може да е консумирал храна или напитка с изтекъл срок на годност, с патогенни бактерии, които са се размножили в приеманите продукти. Може да се окаже, че проблемът не е в срока на годност – а че храната е съдържала токсични съставки, например отровна гъба. Друга причина може да е некачествената кулинарна обработка. Може продуктът просто да е замърсен, например хапвате неизмит плод и в организма ви попада всичко, което се намира на повърхността му.

повръщане и разстройство, хигиена
Нарушените хигиенни правила могат да станат причина за прием на заразена храна

Още една причина – и не последна по важност! – може да е злоупотребата с алкохол. Това също е хранително отравяне, макар спиртната напитка като такава да не е отрова. Но в дозите, които превишават способността на организма да преработи изпитото, то става рисков фактор.

Ротавирус

Тази диагноза може да се срещне още и като чревен грип. Причинява се от ротавирус, който се предава лесно, по въздуха. Може да се развива без температура, но не са рядкост и състояния с температури около 39 градуса. Характерен е с буйно повръщане и пълно разстройство на стомашно-чревния тракт.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ротавирусната инфекция овладява организма в рамките на 1-5 дни след заразата. Характерно е обилното повръщане, поне 3-4 пъти дневно – включително сутрин, на празен стомах. Болният е отпаднал, без апетит, оплаква се от болки в корема. Започват и пристъпи на диария – изхожданията са воднисти и с кисела, болна миризма. При такива признаци е близко до ума да се опасяваме от обезводняване – така че с мерките за овладяване на симптомите не бива да се бавим.

Лекарствено отравяне

Трудно е да повярваме – но отравянията с лекарства са почти толкова чести, колкото и хранителните. Цялата работа е в практиката на много хора да се лекуват сами. Те са убедени, че е достатъчно да идат до аптеката и след кратка консултация с аптекаря да си тръгнат с някакво лекарство. В резултат на безконтролния прием на медикаменти, нарушени дозировки и гълтане на погрешни хапчета настъпва лекарствено отравяне, което се проявява също както и хранителното.

Въпросното повръщане и разстройство са само първите симптоми на токсикозата. Ако сте пили лекарство без лекарско назначение и ви се случи нещо подобно, ако ви причернява и нямате сили да се движите – веднага търсете медицинска помощ, работата е сериозна. По същия начин се проявяват и отравянията с химикали, включително битова химия.

Проблеми с храносмилането

Има цял списък с болести на стомашно-чревния тракт, които имат същите или подобни симптоми като при отравяне. Отделните заболявания обаче развиват и други симптоми, по които опитният лекар се ориентира за вярната диагноза и търси потвърждението й чрез специфични изследвания. Така например повръщане и диария има при гастрит, но заедно с това пациентът се оплаква от киселини, обща слабост, промени в артериалното налягане. По подобен начин стоят нещата и при заболявания като панкреатит, гастродуоденит, ентероколит. При чревна дисбактериоза пък има болки в долната част на корема, подуване, затруднения при преработката на храната.

Впрочем – повръщане и разстройство може да ви се случи и при стресово преживяване.

Диария: видове, причини, диагностика и лечение. Лекарства и народни средства

Как се предава инфекцията

Предаването на остри вирусни инфекции с повръщане и разстройство може да стане по следните начини:

  • При контакт със заразени предмети – последван от докосване на устата или очите; при поднасяне на храна към устата с мръсни ръце;
  • При консумация на храни и напитки, съдържащи патогенни микроорганизми;
  • При непосредствен контакт с болен човек, както и при съвместно ползване на битови предмети и посуда.

Съпътстващи симптоми

Понякога липсват тревожни съпътстващи симптоми и състоянието с повръщане и разстройство не е допълнително натоварено с температура. В такива случаи обикновено се касае за преяждане или за леко хранително отравяне. Може да се мине и без лекар, като се погрижим са симптоматична терапия. Продължителното повръщане и разстройство могат да са и резултат на раздразнен стомашно-чревен тракт под въздействието на стрес. В подобни случаи помагат и седативните средства.

Ако има и висока температура

Повръщане и разстройство с температура 38 градуса и по-висока означават по-сериозна патология. Това е заради реакция на имунната система, която показва мобилизация на защитните сили на организма. Всички сили са насочени към борба с болестта, а човекът усеща необичайна слабост. Такива състояния са присъщи на острите пристъпи от гастрит, язва, панкреатит. Повишена температура може да има и при онкологични заболявания, но тогава те са придружени и със силни болки.

Повръщане с кръв

При повръщане с кръв е наложителна спешна медицинска помощ – това може да е признак на тежка патология, при която в повърнатата маса има примеси на кръв. Най-разпространените причини за подобна проява са доста: язва на стомаха, тежка форма на гастрит, алкохолно отравяне и патология на черния дроб, възпаление на стените на кръвоносни съдове, попадане на стомашен сок в хранопровода, левкемия, хемофилия, хипотеза за онкозаболяване, травми, високо артериално налягане, нервен срив.

Повръщане на кръв – причини; какво да се прави

Гадене при бременност и др.

Често явление по време на бременност са състоянията с гадене и повръщане. Обикновено повръщането се развива в ранна бременност  и е един от признаците за токсикоза. Има и такива случаи, при които повръщането започва през последния триместър от бременността, когато е възможно това да се окаже признак за късна гестоза. В повечето случаи това повръщане е преходно и преминава без специално лечение. За съжаление нещата стават тревожни, ако то е твърде често и обилно – така може да има негативни последици за самата бременност.

Гадене. При бременност и други случаи. Защо се получава и как да го спрем?

Лечение на повръщане и разстройство (при възрастни)

Важно е при появата на описаните симптоми възрастният да се ориентира в ситуацията и без да чака усложняване, да се опита да очисти организма си от токсичните вещества. Повръщането и разстройството са проява именно на това усилие на организма да изхвърли чуждите, вредни за организма компоненти. При общо усещане на слабост, обилно повръщане и диария трябва да се търси медицинска помощ. Но докато помощта дойде – трябва да се опитаме да си помогнем сами.

Ако например имаме предположение за причината – консумация на гъби, поглъщане на химическо вещество, трябва да направим усилие с импровизирана домашна промивка на стомаха: достатъчно е да изпием по-голяма доза позатоплена вода – след няколко минути ще я повърнем заедно с опасното стомашно съдържимо.

Първа помощ при повръщане и разстройство

Стомашната промивка действително може да се извърши в домашни условия. Тя е оправдана в случаите, когато човекът има разстройство и му се гади, но не може да повърне. За да се предизвика повръщане трябва да се приеме голямо количество вода, към която е добавена готварска сол, сода или калиев перманганат. Водата трябва да е със стайна температура – около пет литра. Най-лесно е да се добави сол или сода, две супени лъжици на цялото количество вода. С калиевия перманганат е по-сложно; ако заложите на него, просто пуснете във водата 1-2 кристалчета; разтворът трябва да е бледо розов. Ако е по-наситен или има неразтворени кристали, може да се получи изгаряне на лигавиците.

  • Болният човек трябва да заеме безопасна позиция – така, че да не се задави при предстоящото повръщане. Дава му се половин литър от разтвора; ако в рамките на пет минути не повърне, трябва да се натисне основата на езика. Наливането с разтвор продължава дотогава, докато повърнатата вода се избистри. Тази процедура не може да се изпълни, ако болният припада или ако се съпротивлява на опитите да му се помогне по този начин. Домашна промивка не се прави на деца под тригодишна възраст.
повръщане и разстройство промивки
Стомашната промивка спасява от погълнатите токсини

Ако състоянието очевидно не е свързано с отравяне и симптомите са неприятни, но търпими, болният просто трябва да пие достатъчно течности – на всеки 20 минути по няколко глътки. Не бива да се приема никаква храна най-малко 12 часа.

Мерки против обезводняване

Ако чувствате, че ще се справите с проблема самостоятелно; вече сте си направили промивка и се готвите да пиете някакви лекарства – трябва да се погрижите за възстановяване на водния си баланс. Все пак ако са минали три дни с домашно лечение и резултатът е нулев – трябва да се потърси лекар.

Тъй като и повръщането, и разстройството са свързани със загуба на течности – рискът от обезводняване е реален, особено ако болният е дете. Признаците за това са усещане за отпадналост, световъртеж, главоболие, тахикардия, трудно съсредоточаване, сухота в устата, сухота на кожата, мускулни спазми. “Зареждането” с течности трябва да е непрекъснато, както вече споменахме – през интервали от по 20 минути и на малки дози. Може да се пие изворна вода, зелен чай, компот от сушени плодове.

Лекарства: Ентеросорбенти

Следващата крачка за преодоляване на състоянието с повръщане и разстройство, както и последствията от тях – това е приемът на ентеросорбенти. Те са доста голяма група медикаменти, които обират и деактивират токсините в стомашно-чревния тракт. Заедно с тях се изхвърлят от организма с екскрементите. Ентеросорбентите могат да са синтетични и натурални. Най-популярният продукт от тази група е активният въглен. Негово предимство е пълната му безвредност; той може да се взема без риск от унищожение на полезната чревна микрофлора. Ако обаче се приема повече от седмица, започва да дразни чревната лигавица.

Особено популярен нов продукт е сметка. Има и хранителни продукти с качества на ентеросорбенти. Това са някои плодове като ябълките – печени ябълки; храните с пектин, плодове и зеленчуци с фибри. Приемът на ентеросорбенти се нуждае от медицински контрол.

Пробиотици

За да се реанимира чревният тракт и да се нормализират функциите му след промивките и очистването от токсини, са необходими препарати за възстановяване на микрофлората. Такива препарати са пробиотиците. Те се приготвят от живи микроорганизми, които се заселват в организма и образуват колонии, активно противостоящи на патогенните микроорганизми. При лечението на диария е важна способността на пробиотиците да модифицират метаболитните процеси в чревния тракт.

Дайте мнение и Вие тук!

Популярни пробиотици у нас са линекс и биогайа. Линекс има няколко варианта. Той съдържа лактобактерии, бифидобактерии и ентерококи и резултатите от приема му се усещат много бързо. Не трябва обаче да се приема с алкохол, гореща храна или твърде топли напитки.

 Вомитусхил

Вомитусхил е хомеопатичен лекарствен продукт против гадене и повръщане. Може да се приложи под формата на перорални капки или супозитории. Вторият вариант е доста популярен, особено при деца – понякога заради интензивното повръщане пероралният прием не е ефикасен.

Медикаментът съдържа 6 хомеопатични компонента,  с чиято помощ стомашните спазми могат да се успокоят след освобождаването от токсини. Приемът на капки е три пъти дневно по 10. Ако ситуацията е остра и динамична, в рамките на два часа тази доза може да се приема на всеки 15 минути. При деца под тригодишна възраст дневната доза е три пъти по три капки.

Супозиториите при остър пристъп се поставят в ректума на всеки час, но не повече от 8 за денонощие. След преодоляването на кризисната фаза дозата е 2-3 пъти дневно. При деца в кърмаческа възраст се допускат 1-2 супозитории за 24 часа, но само след лекарска консултация.

Лекарства против повръщане: Вомитусхил (Вомитус Хийл) и другите

Народни средства и билки

Народната медицина има немалко добри средства против повръщане и разстройство. Някои от рецептите са подходящи за овладяване на гаденето, други спират диарията; има и такива, които едновременно подкрепят и тонизират отслабналия организъм.

  • При спастични болки в червата помага отварата от лайка.
  • Висока температура и треска се лекуват с отвари от липа, боровинки и шипки. Приемът на такива отвари предизвиква изпотяване, което бива последвано от спадане на температурата.
  • При болки в корема помагат семената от фенел; те неутрализират спазмите, подуването, нормализират храносмилането. Отварата се пие по няколко пъти дневно, на малки порции.
  • Повръщане, разстройство и температура се овладяват с чай от джинджифил, но той трябва да се взема само по една супена лъжица. При такъв режим гаденето отслабва и повръщането спира.

Лечението с народни средства обаче е само спомагателна терапия. Много често тези методи облекчават състоянието на болния и му помагат да се възстанови по-бързо, но не винаги са достатъчни.

Бабини рецепти за разстройство при деца

Кога да се обърнем към лекар?

Повръщане, разстройство, диария, температура – всичко това говори за сериозна интоксикация. Ако действаме правилно, домашното лечение ще ни донесе облекчение – но не винаги можем самостоятелно да се справим с болестното състояние.

  • Кога да търсим лекар? Ако състоянието въпреки всички мерки продължава повече от три дни, без значение дали е с температура. Лекарят трябва да се търси веднага, ако в повърнатата маса или екскрементите има кръв. Викайте бърза помощ, ако болният има болки в корема, главоболие, отпаднал е. Това състояние изисква медицинска намеса. Съчетанието на подобни признаци означава, че може да става дума за инфекция, болест на Крон, стомашна язва. Температурата може да се повишава  или да стои около 37 градуса. Единствено лекар може да постави точната диагноза и да назначи адекватно лечение.

С две думи – съпътстващите симптоми, заедно с коментираните повръщане и разстройство могат да имат ред причини, някои от които опасни за живота. Лечението на такива заболявания е различно от това на инфекциите. Правилно оказаната първа помощ и навреме потърсеният лекар са двете условия за ефективно лечение, за запазване на здравето – а защо не и живота.

Разстройство и повръщане при деца

Състоянията с повръщане и разстройство при деца са сравнително често срещани. Преобладаващо число от случаите са свързани с ротавирусна инфекция – именно тя се отразява по такъв начин на стомашно-чревния тракт. Ротавирусът е силно заразен; една банална причина за разпространението му е неспазването на елементарни правила на личната хигиена.

Вирусът може да бъде отделен с екскрементите. Ако болният не си мие ръцете след посещение на тоалетната, вирусът може да бъде пренесен върху повърхности на предмети, плотове, храни, и оттам да се предаде на друго дете. Прашинки от изсъхнали фекалии или капчици от повърната маса във въздуха също са вирусни приносители. Ритавирусът може да живее няколко денонощия извън човешкия организъм.

Причини при деца и бебета

Малките деца са особено уязвими пред ротавирусната инфекция, защото често забравят да си мият ръцете след тоалетната или преди хранене; освен това те още нямат изработен достатъчно стабилен имунитет.

Местата, където се събират много деца – детски площадки, ясли и детски градини всъщност са зони на повишен риск от разпространение на инфекции. Ротавирусите са опасни за детския организъм със свойството си да възпират усвояването на течности от преработените храни, затова основен симптом на инфекцията е разстройството. От това именно произтича и рискът от обезводняване.

повръщане и разстройство, обезводняване
При болни деца обезводняването настъпва много бързо
  • Описваното състояние може да бъде причинено и от други вируси – норовирус, аденовирус. Друга голяма група причинители са патогенните бактерии – тогава детето се разболява след консумация на храна, заразена със стафилококи, салмонела, ешерихия коли и пр. не са изключени и паразитозите.

При бебета и малки деца може да има и други причини за повръщане и разстройство: алергия към нова храна, към лекарство особено след прилагане на антибиотик. Така се случва и при заболявания на храносмилателния тракт като гастроезофагеален рефлукс, пилоростеноза, пилороспазъм, дивертикули на хранопровода, гастрит, дуоденит.

  • Има и по-тежки причини като проблеми с жлъчния мехур, патологии на централната нервна система, исхемично поражение на мозъка, хидроцефалия, мозъчен тумор. По-лесно преодолими причини са попадането на чуждо тяло в храносмилателната система, при кърмачетата – обикновено оригване или реакция на нова храна; поникване на зъби. Така може да се получи при насилствено въвеждане на нови храни, при стрес и уплах. Причина може да бъде дори смната на климата или небалансираното хранене.
Развитие на инфекцията

Особеност на заболяването при дете с повръщане и разстройство е бързото развитие и високият риск от обезводняване. Ето защо при проявата на подобни симптоми в този случай е добре да се търси медицинска помощ, без да се правят опити за самостоятелно лечение. Необходимо е именно специалист да проследи комплекса от симптоми, които могат да подскажат точната причина за състоянието. Така например при чревна инфекция са налице болезнени стомашни колики, повръщането не носи облекчение и детето напълно отказва прием на храна. Екскрементите са редки, с променлив цвят, с остра болезнена миризма; температурата може да се повиши незначително.

При отравяне към описаните симптоми се добавят изстиване на крайниците, след повръщане детето чувства известно облекчение, но като цяло се чувства отпаднало и слабо.

При алергични реакции по кожата се появяват обриви и зачервени участъци, сърбеж; дишането е тежко – може да се развие оток на лицето и гърлото. Такива състояния са опасни и изискват незабавна медицинска помощ.

Ако повръщането и разстройството се развиват на фона на кашлица, болки в гърлото и повишена температура, очевидно се касае за възпаление на дихателните пътища. При наличието на коментираните симптоми може да става дума и за дисбактериоза – но тогава ще се наблюдават болки в стомаха след прием на храна, отслабен апетит, редки изпражнения с пяна, гадене и повръщане.

Солеви разтвори

Насищането на детския организъм със солеви разтвори е наложителна мярка при опасност от обезводняване или вече настъпило рисково състояние. При лека дехидратация е достатъчно детето да приема вода – често и на малки дози, по няколко лъжички. Тази мярка се прилага дори в случаите, когато повръщането продължава. Ако обезводняването е в по-тежка форма, към даваната вода трябва да се добавят електролити. Има случаи, когато е наложително рехидратацията да протича чрез венозно вливане на глюкозно-солеви разтвори в болнични условия. Популярните солеви разтвори са рингер, натриев хлорид, манитол, хартман. Подходящите за малки деца аптечни продукти са гранулите за приготвяне на водно-солеви разтвор като Рехидрин, Хидратин, Рехидрато Бимби и др.

Лекарства: Адсобренти

Адсобрентите са продукти, които поглъщат токсините от чревния тракт и ги извеждат от организма – такива са например вариантите на смекта.

Хомеопатия

Хомеопатичните продукти също могат да са в помощ при болестни състояния с повръщане и разстройство. Необходимо е обаче да се дефинират спецификите на заболяването, за да се подбере подходящият продукт или комбинация от продукти. Най-често са използвани Беладона, Алое, Арсеникум албум, Ипекакуана, Баптисия, Меркуриус Корозивус, Апис, Аргентум Нитрикум, Антимониум крудум, Лахезис.

Разстройство при деца: 10+ начина да помогнем

Терапия с диета. Какво да ядем?

Пауза от 12 до 24 часа без никаква храна е първо условие да се преодолеят проблемите около повръщането и разстройството. Следва захранване по определен ред, като е задължително спазването на специфична диета за известно време и постепенно въвеждане на основните храни.

След “гладната” пауза се хапват по няколко залъка сухар или препечена филийка, оризова отвара, билков чай. Следват банан, печена ябълка. Ако тези храни не причиняват ново повръщане или разстройство, диетата постепенно се разширява и се спазват ограничения в рамките на две седмици – така няма да има рецидиви или усложнения.

Храненето трябва да е на малки порции, до 6-7 пъти дневно. Започва се със супи и бульони, нетлъсто месо, варена риба, зеленчуци на пара, ябълки и банани, обезмаслено мляко, каши, запеканки. Изключват се колбаси, пушени меса, мариновани храни, пикантни и пържени храни. Забранен е алкохолът, дори и бирата.

Източници:

Първоначално публикувано на:09.11.2018 @ 10:39

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

повръщане, гадене и разстройство при бременност

Гадене. При бременност и други случаи. Защо се получава и как да го спрем?

Гадене и повръщане: нормално ли е при бременност. Причини; гадене, повръщане и разстройство. Кога състоянието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *