Ето какво да НЕ правим при ухапване от змия или Смъртоносните заблуди!

Внимание! Отровата не бива да се изсмуква с уста при ухапване от змия!

Въпреки че всеки е наясно защо отровата, която змията е оставила в тялото след ухапване, не бива да изсмуква, мнозина правят тази грешка, като по този начин разпространяват заразата.

Какво обаче трябва да си припомним, когато имаме близка среща със змия и по-точно когато сме ухапани.

Като за начало, змиите най-често хапят по крайниците, затова добре е над ухапаното място ръката или кракът да се превърже с гумена връв, за да се възпрепятства разпространението на отровата, ако змията, която ни е ухапала, е отровна.

Следва незабавно транспортиране на пострадалия до лечебно заведение.

Ако обаче в близост няма болница, по-добре е да не се пристяга мястото, защото след продължително спиране на отровата, отхлабване на превръзката ще я прати направо в бъбреците, които не се знае дали ще могат да се справят с нея дори когато не е силна.

Добре е след ухапване пострадалият да приема големи количества течности, които ще прочистят организма, като помогнат за по-бързото извеждане на отровата от кръвта.

Не бива да се дава алкохол на ухапания.

Дайте мнение и Вие тук!

Алкохолът не само че не разгражда отровата, както се смята, но и води до задържането й в клетките.

Обгарянето на мястото на ухапване също не е за препоръчване, тъй като змията не хапе повърхностно, а вкарва отровата си надълбоко в мускулите.

Посещението на лекарски кабинет си остава задължително!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *