Гастрит. Лечение, лекове, лекарства

Гастрит. Лечение – всички терапии; лекарства и работещи билки

Как се лекува гастрит – остър и хроничен. Кои групи лекарства помагат при лечението на гастрит. Рецепти за билково лечение. Диета и профилактика. Особености на детския гастрит

Гастрит – една мъчителна болест, свързана с възпаление на стомашната лигавица; това води до нарушения в работата му и създава проблеми с усвояването на храната. Не винаги гастритът се диагностицира бързо, още повече, че болестта нерядко протича без симптоми. но дори когато симптомите вече са изразени, болният е склонен да ги игнорира. Хората са склонни да търпят неприятните ефекти от възпалителни процес или да се лекуват сами.

Истината е, че без адекватно лечение гастритът става хронично страдание, а същевременно нараства рискът от трансформация на възпалението в язва или дори в рак. Грамотният човек не трябва да допуска това; гастритът е лечим проблем – но без медицинска намеса това няма как да стане. Две неща са важни: навременна диагноза и адекватна терапия в зависимост от това дали се касае за остър или хроничен гастрит, за гастрит с повишена или понижена киселинност на стомашния сок и пр.

Лечение на остър гастрит

Остър гастрит – това е внезапно, интензивно възпаление на стомашната лигавица под въздействието на храни, медикаменти, химикали. Признаците му се проявяват до няколко часа след въздействието на агресивния фактор. Състоянието може да се разпознае по тежестта и болката в стомаха, гадене и повръщане, неприятен вкус в устата, неприятен дъх, световъртеж, липса на апетит. Първа причина за острия гастрит е неправилното хранене. Истински врагове на стомаха са пържената и пикантна храна, газирани напитки, силно кафе, алкохол. Вредни са също преяждането и гладуването, пушенето, продължителният прием на медикаменти, инфекциозни заболявания, изгаряне с киселинни или алкални разтвори, травми, силни физически натоварвания, поглъщане на опасни предмети, индивидуална непоносимост.

  • Лечението на остър гастрит е комплексно и не се отнася само до необходимите медикаменти. Започва се с очистване на стомаха; през първите денонощия след криза се разчита на глад с прием на леко затоплени течности; следва захранване с крем супи, айран, после редки каши и желета, пшенични сухари. След около седмица диетата се разширява, но при спазването на определени ограничения и правила: хранене 5-6 пъти дневно с малки порции, акцент върху протеини и слизести супи и каши, варени или приготвени на пара зеленчуци и месни продукти без тлъстини, суфлета, белени и печени некисели плодове.

Прилаганите лекарства са няколко групи: спазмолитици за овладяване на болките, антиациди за неутрализиране на повишената киселинност, ентеросорбенти са игнориране на токсините, антибиотици, витамини. При силно гадене и повръщане се дават и специални продукти за успокояване на спазмите. Изброените групи медикаменти са доста богати; грешка е да си избираме сами подходящите хапчета или прахчета – острият гастрит изисква лекарска намеса и само специалистът може да прецени кой точно продукт е подходящият за нас.

Лечение на хроничен гастрит

За разлика от острия гастрит, хроничният се развива продължително. За него е характерно редуването на остри състояния с етапи на ремисия. Болестният процес се изразява в дегенерация на лигавицата, изменение на структурата й и атрофия. В запуснато състояние жлезите на лигавицата престават да секретират и тъканта се трансформира в съединителна. Хроничният гастрит може дълго време да остане “невидим” и с това е много опасен. Лечението му изисква продължително спазване на специални диети – те са различни за случаите с повишена или с понижена киселинност на стомашния сок.

Гастрит. Лечение с алмагел и други лекарства
Изборът на лекарства при гастрит не бива да е самодейност
  • При повишена киселинност например се усеща силна болка непосредствено след хранене, киселини след прием на пикантна и пържена храна, запек, оригвания. При понижена киселинност след хранене се усеща тежест в стомаха; апетитът отслабва, характерни са честите стомашни разстройства, често “къркорене” на червата, гнилостен дъх от устата.

Лечението на хроничния гастрит включва цял комплекс от мерки, които се подбират индивидуално за всеки конкретен случай в зависимост от стадия на болестта, причините и патологиите, които се развиват на фона на гастрита. На първо място е важно да се премахне първопричината за болестта – хеликобактер пилори, автоимунни фактори, рефлукс с попадане на жлъчен сок в стомаха и пр.

  • Разбираемо – лечението на хроничния гастрит залага на специалните диети, но това не е достатъчно. При избора на медикаменти, някои от които се приемат продължително, внимателно се преценява дали самите те няма да навредят на уязвимата стомашна лигавица. На човека с хроничен гастрит трябва да се обясни как да приема и лекарства за други заболявания, за да не усложни стомашния си проблем. Важна роля при този вид гастрит играят гастропротекторите и антибактериалните препарати.

Лечение на гастрит при деца

При остър гастрит болното дете трябва да остане на легло и да не яде нищо в продължение на 8 до 12 часа. ако се налага – може да се направи стомашна промивка и очистителна клизма. Същевременно водният баланс се поддържа с прием на вода – често и на малки дози. Овладява се повръщането – препоръчителният медикамент е метоклопрамид. Болката се редуцира с помощта на спазмолитици, избират се и антиацидни свойства.

  • Терапията при детски гастрит се назначава индивидуално – според вида на гастрита, фазата на заболяването, възрастта и общото състояние на детето. Например при токсико-инфекционен гастрит са подходящи антибиотици, ферменти, адсобренти; ако има обезводняване се провежда инфузионна терапия. След 12-часовата пауза детето може да се захрани със зеленчукови бульони, слизести супи, редки каши и кисел. Менюто плавно се разширява, като се избягват общите забранени храни при гастрит, особено любимите на децата чипс и пържени картофи. Има и по-сложни случаи със стомашна перфорация, когато хирургичната интервенция е неизбежна.

Като цяло децата могат да се повлияят много бързо от терапията, съчетана с диета. Важно е да се спазва и правилото да се яде често и по малко, през равни интервали от време в будната част на деня.

Лекарства при гастрит (медикаменти)

Какви точно медикаменти ще се използват при лечението на гастрит, определя лекарят специалист. При избора се отчитат всички характеристики на болестта и състоянието на пациента в момента на диагностицирането. Първата грижа на лекаря винаги е да овладее болката, ако е налице – повръщането, да балансира обезводнения организъм и да нормализира стомашната среда. Ако гастритът е следствие от друго заболяване – задължително се предприема терапия за неутрализирането му.

Антиациди. Антиацид. Сода. Алка салт. Редуфлукс

Антиацидите са препарати, които неутрализират болката чрез изграждането на защитен филм върху стомашната лигавица. Пример за такъв продукт е познатият алмагел. Недостатък на този тип препарати е необходимостта да се вземат многократно – средно пет пъти в рамките на деня.

  • Антиацид – приема се като общо название на група медикаменти тип алкални соли, чийто прием неутрализира ниселинната съставка в стомашния сок. От този тип са медикаменти като талцид и стоп-ацид.
  • Обикновената сода бикарбонат също е често използвано средство за неутрализиране на киселини и овладяване на дискомфорт и болки в стомаха. Продуктът е средство за алкализиране по аналогичен на антиацидите начин. При чести епизоди с потребност от прием на сода е добре да се посети лекар и да се внимава с храненето. Хлебната сода помага, но не лекува гастрита.
  • Алка салт –  продукт тип хранителна добавка, комбинация от алкални соли като магнезиев и калциев карбонат, натриев бикарбонат и калиев бикарбонат.
  • Редуфлукс: подобна комбинация от алкални соли плюс екстракт от кафяви водорасли – може да се приема под формата на таблетки или гранули в дозирани сашета за приготвяне на разтвор. Таблетките се дъвчат; могат да се вземат до 16 дневно, съобразени със състоянието и възрастта – необходима е консултация с лекар. При деца под 12 години само по лекарско назначение.
Антибиотици. Клацид. Флажил. Метронидазол
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Обикновено се включват в комплексното лечение при установено наличие на Helicobacter pylori. Продължителността на антибиотичната терапия е до две седмици, препоръчвани продукти са амоксицилин, кларитромицин, метронидазол.

  • Клацид: прилага се под формата на таблетки или сироп. Макролиден антибиотик, който потиска развитието на патогенните бактерии. Таблетките от 250 мг не се препоръчват за деца под 12 години. Подходящата форма за деца е гранули за суспензия; доза – според килограмите и по лекарска препоръка.
  • Флажил – антиинфекциозно имидазолово производно. Продуктът е активен при инфекции от бактериален тип. Прилага се при детски гастрит с диагностициран хеликобактер пилори, като част от комплексна терапия.
  • Метронидазол – антибиотичен продукт за тежки инфекции; въвежда се чрез капкова венозна инфузия в доза, съобразена със състоянието на пациента. Прилагането обикновено е едноседмично.
Гастропротектори. Де-нол. Бисмутинол

При лечението на гастрит и по-специално на хроничните форми е важно не само да се отстранят симптомите на заболяването, но комплексно да се овладяват симптомите и причините. В това отношение най-ефективни са гастропротекторите. Те формират защитен слой върху стомашната лигавица – нещо като филм, който в продължение на няколко часа предпазва уязвимата тъкан  от агресивни фактори като пепсин, солна киселина, ферменти и соли на жлъчната киселина.

Гастрит. Лечение с народни рецепти
Лек от природата: кое е полезно при гастрит

Тези препарати са с висока активност спрямо Helicobacter pylori, така че действат в няколко направления: борят се с причината за гастрита, предпазват лигавиците, съдействат за зарастването на язви и по този начин ликвидират неприятни симптоми като болка, подуване, дискомфорт, киселини. Ако хроничният гастрит премине в остра фаза, гастропротекторите се прилагат продължително, до 8 седмици. Вземат се преди хранене – два или три пъти дневно.

  • Де-нол е гастропротектор с активен компонент – изсушен колоидален бисмут субцитрат. Приемът е по лекарска препоръка; разумно е да се избягва при бременност и кърмене. Половин час преди и след вземането на продукта не трябва да се яде и пие нищо.
  • Бисмутинол: продукт с аналогичен състав, действащ локално върху стомашната лигавица. Изпълнява всички функции на гастропротектор, включително активност спрямо хеликобактер пилори. Не е подходящ при тежки заболявания на черния дроб, бъбреците и нервната система, при стеснения на пилора и стомашни резекции.
Обезболяващи. Но шпа. Алгозон. Индометацин

Обезболяването е една от първите стъпки при терапия на гастрит; обикновено се избират аналгетици или спазмолитици. Навикът на много хора да тушират болката с нестероидни противовъзпалителни може само да усложни симптоматиката, затова именно акцентът е на първо място върху спазмолитици от рода на но шпа. За да се намали рискът от усложнения тези таблетки се приемат езновременно с гастропротектори.

  • Но шпа – спазмолитик за помощна терапия при гастрит; не е подходящ за деца под една година. Не се прилага при недостатъчност – сърдечна, бъбречна, чернодробна. Приемът е в рамките на 3-6 таблетки дневно, на два или три приема.
  • Алгозон: обезболяващо с активна съставка метамизол натрий. Не е подходящо за бременни и кърмачки. Приемът е 1-3 таблетки дневно, максимална дневна доза 3 г. не се използва за деца под 15-годишна възраст. Продуктът е за краткосрочно лечение в рамките на 3 дни; удължаване до 5 може да стане само под лекарски контрол.
  • Индометацин. Това е нестероидно противовъзпалително; допуска се прием като обезболяващо само инцидентно и то в комбинация с гастропротектори заради риска от допълнително раздразнение на стомашната лигавица и тази на дванадесетопръстника.
Инхибитори на протонната помпа. Омепразол. Езомепразол и др.
Гастрит. Лечение с Омепразол
Вкусно и…опасно

Тази група медикаменти потискат секрецията на солна киселина, с което се ограничават факторите на дразнение върху стомашната лигавица. Често използван продукт от групата е омепразолът. Той е с активна съставка омепразол, прилага се при деца над една година и с тегло над 10 кг, както и при възрастни. Подходящата доза за конкретен пациент се определя от лекар.

Езомепразол – по същия начин спасява от киселини, парене и болка деца над 12 години и възрастни. С подобно действие са улкопрол, сопрал, пробитор.

Прокинетици. Деган, Реглан, Церукал

Прокинетиците са средства, стимулиращи перисталтиката  и ограничаващи симптоми като гадене и повръщане. Най-често прилаганите сред тях са деган и церукал.

  • Деган е метоклопрамидов хидрохлорид; противопоказан е при стомашно кървене. Може да се използва при възрастни и деца над една година; противохоказан при епилепсия, тумор на надбъбречната жлеза, неволеви мускулни спазми. Приемът е ограничен до пет дни; дневните дози се определят съобразно килограмите.
  • Церукал активира мотилитета на стомаха и червата, предотвратявайки по този начин симптоми като гадене и повръщане. Продуктът е с активна съставка метоклопрамидов хидрохлорид – аналогична на тази при деган.
  • Реглан е друг антиеметик, но с аналогичен състав и действие. Трите продукта се различават в общи линии по цената.
Инхибитори на солна киселина

В общи линии става дума за високоактивни антисекреторни медикаменти. Съставките им потискат секрецията на солна киселина в стомаха (инхибитори на протонната помпа) чрез блокиране на конкретен ензим. Ефективни са в 90% от случаите, но изискват неколкократен прием в рамките на деня.

Такава функция могат да изпълняват т.н. М-холиноблокатори, ганглиоблокатори (пемпидин, бензохексоний), Н2-хистаминоблокатори  – ранитидин, циметидин; потискащи протонната помпа препарати, за които вече стана дума – омепразол, но също и простагландин.

Дайте мнение и Вие тук!
Ензими. Панкреатин, Мезим форте

При понижена секреторна функция храносмилателният процес е затруднен и непълноценен, затова се налага допълнителен прием на ензими. Задачата им е да подпомогнат обработката на хранителните компоненти в стомаха и навременната им евакуация към тънките черва.

  • Панкреатин е натурален продукт – комбинация от храносмилателни ензими, която ефективно участва в един от основните жизнени процеси; намалява усещането за тежест и дискомфорт в стомаха и оптимизира разпада на продуктовите компоненти с последващо освобождаване на стомаха. Предотвратява задържането на храната в стомаха, което е с негативно въздействие върху стомашната лигавица;
  • Мезим форте – продукт, популярен като средство за облекчаване на храносмилането. Тип панкреатин, подпомагащ процесите при отклонения в състава на стомашния сок (ако панкреасът не функционира нормално).
Алгинати: Гавискон. Алгем. Алгорал

Алгинатите са допълнителен компонент в комплексните терапии на гастрит. Представляват производни от алгиновата киселина с физическо въздействие върху стомашното съдържимо; екстрахират се от кафяви водорасли. Приемат се след хранене и при контакт със стомашните сокове образуват филм от специфичен гел върху съдържанието на стомаха. Алгинатите не участват в самото преработване на храната и присъствието им не променя киселинността на средата. При напън за повръщане алгинатният гел се изхвърля пръв към хранопровода и го предпазва от киселинното въздействие. Всъщност алгинатите не лекуват гастрита, но предпазват от усложнения и контролират част от неприятните симптоми на болестта.

  • Гавискон е един от популярните днес алгинати; взема се под формата на таблетки за дъвчене или дозирани сашета със суспензия за директен прием. Предпазва от развитие на гастроезофагеален рефлукс, една от последиците при гастрит с повишена киселинност.
  • Алгем – антирефлуксен продукт, в който натриевият алгинат е съчетан с растителните екстракти от блатен тъжник, лайка и живовляк. Предлага се под формата на гел в единични дози, който се взема директно след хранене и бързо възстановява стомашния комфорт.
  • Алгорал: съчетание от натриев алгинат, алгинова киселина, натриев бикарбонат и калциев карбонат. Предпазва стомашната лигавица от дразнения, възпира изгарянето от стомашна киселина при рефлукс, редуцира усещанията за парене и подуване.
Алуминиеви препарати: Алмагел
Гастрит. Лечение с алое
И народната медицина помага, ако спазваме диета!

Алуминиевите препарати подобно на алгинатите създават предпазна бариера над стомашната лигавица и лигавицата на хранопровода, така че киселинното въздействие на стомашния сок се ограничава.

Алмагел е продукт, проверяван през дългогодишните терапии на гастрит. Това е комбинация от алуминиев и магнезиев оксид; действа противовъзпалително и овладява дискомфорта и болката в стомаха и хранопровода.

Ранитидин. Фамотидин. Циметидин

Трите продукта представляват лекарства от типа антагонисти на хистаминовите Н2-рецептори. Това ще рече практически, че потискат секрецията на стомашни киселини и по този начин неутрализират причината за дискомфорт и болка. Приемат се по време на или след хранене. Приемът трябва да бъде назначен от лекар, въпреки че могат да се набавят без рецепта.

Добавки. Гастринорм. Бутарен. Улцерин

Съставка в комплексното лечение на гастрит могат да бъдат и различни хранителни добавки, за които отново е необходима лекарска консултация. Изборът неизбежно се съобразява с формата на гастрита и възрастта на пациента.

  • Гастринорм е универсален продукт при нарушения на храносмилането, включително гастрит. Редуцира болките и подуването, ограничава киселините. Съдържа 19 компонента, сред които доказани с ефекта си растителни екстракти от блатен тъжник, живовлек, жълт кантарион, мента, копър и др. Приемът е три пъти дневно – по две таблетки след хранене. Препоръчителен е дълъг прием, до 6 месеца.
  • Бутарен представлява комбинация от натриев бутират и триглицериди; по-скоро действието му е насочено към дисфункциите на дебелото черво, но като цяло повлиява положително целия храносмилателен тракт.
  • Улцерин: продукт от поредицата на д-р Тошков; съставът е преобладаващо билков, сходен с този на гастринорм. Приемат се три пъти по две таблетки след хранене, с вода. Положителен ефект може да се очаква още след първата седмица от началото на приема, но за стабилен резултат трябва да се взема 3-4 месеца.

Лечение с билки за гастрит, рецепти

Хората с гастрит често търсят средства от народната медицина  за лечението на болестта си. Така става заради неефективността на някои от леченията с медикаменти, както и заради страничните ефекти от някои продукти. Търсят се билки, натурални продукти, забъркват се сиропи, приготвят се отвари и настойки. Пробват се и пчеларски производни. Преди да се опита едно или друго средство от народната медицина, все пак трябва да се направи консултация с лекар. Понякога успешната рецепта за един може да се окаже безполезна или дори вредна за друг. Много е важно как билковите продукти се приготвят и приемат, а също и как се комбинират с лекарствата, без които лечението на гастрит все пак не може.

Вижте някои проверени рецепти, които са доказали ефекта си при лечение на гастрит:

  • Лечение със зелени ябълки. Казват, че забравяте за гастрита с тази рецепта. Необходимо е просто сутрин да изяждане една обелена и настъргана зелена ябълка, може и с малко овесена каша. Два часа след това не се яде нищо. Един месец това се прави всеки ден, може и два пъти дневно – но не вечер преди сън. През втория месец рецептата се изпълнява три пъти седмично, а през третия – веднъж седмично. От време на време след това към закуската си добавайте чаша прясно изцеден сок от ябълка и морков 1:1.
  • Лечение с картофен сок. В продължение на 10 дни изпивайте всяка сутрин на гладно по една чаша сок от сурови картофи. Половин час след това трябва да лежите, а един час след приема може да се закусва. След десетия ден се прави прекъсване от 10 дни, след което модулът се повтаря още два пъти. И- готово!
  • Лечение със зелев сок. Изцедете със сокоизстисквачка прясно зеле; пие се по половин чаша сок два пъти дневно, един час преди хранене. Преди прием сокът леко се затопля. У някои хора този продукт предизвиква гадене, затова се препоръчва прием поне 4 часа след приготвянето му. Може да се съхранява и да бъде ефективен до две денонощия след приготвянето.
  • Лечение с билки. Тази рецепта помага, ако при приема на билковия продукт се спазва стриктна диета и се ядат само варени и пасирани храни. За приготвянето на полезния цяр се вземат по една супена лъжица бял равнец, глог, сена, жълт кантарион, коприва, лайка, невен и едначаена лъжичка корен валериана. Цялата смес се вари 1-2 минути с един литър вода. Охлажда се и се прецежда. Пие се по 100 мл три пъти дневно, половин час преди хранене. След този лечебен модул се препоръчва всяка сутрин да се гълта на гладно по една чаена лъжичка течен натурален мед.

Профилактика

Профилактиката на грипа като описание е елементарна – но като изпълнение наистина е трудна при съвременната динамика на живота. В основата на предпазните мерки е здравословният живот – без алкохол и цигари, без хранене набързо и с прием на фастфуд, при избягване на стрес и с навременно търсене на медицинска помощ при болестни симптоми. Малко по-добра информираност и грамотност за храните и възможностите да подкрепим здравето си чрез разумен подход към тази тема, няма да навреди на никого.

Симптоми и видове гастрит

Гастрит. Симптоми и видове. Изследвания и причини. Еритемоексудативен гастрит

Първите симптоми на гастрит – болки, киселини, дискомфорт в стомаха и корема, са знак да потърсим лекар. Когато почувстваме тези признаци, заболяването вече ще има развитие. Известно е коварството му, както и риска да се получат усложнения, ако неглижираме тези сигнали.

Диета при гастрит

Диета при гастрит: Подходящото лечебно хранене, правила, меню и рецепти

Всяка форма на гастрит изисква специфична диета. Важно е да запомним, че при остра атака в стомаха не се яде нищо в продължение на 1-2 дни, но трябва да се поемат течности на малки дози. Забравяме за храните с груби фибри, мазни и пържени, солени и пикантни, силно подсладени. Яде се 5-6 пъти дневно, но порциите са малки; избягват се гладуването и преяждането; отказваме се от газирано, от алкохол и цигари. Ядем храни с високо белтъчно съдържание, печени или варени, задушени и приготвени на пара. Начинът на хранене може да ни разболее – но може и да ни излекува.

Източници:

Първоначално публикувано на:18.10.2018 @ 9:39

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как?

За какво помага Прокомбо. Мнения, цена на пробиотици

За какво помага Прокомбо колко време може да се пие и как? Мнения и цена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *