5 здравословни проблема пред забременяването

 Ето кои според специалистите са най-често срещаните здравословни проблеми, които водят до трудно, а понякога и невъзможно забременяване:

1. Възпаление или запушване на тръбите – най-честата причина за възпаление и запушване на тръбите са болестите, предавани по полов път, и тяхното пренебрегване или липса на своевременно лечение. Хламидията е заболяването, което предизвиква в най-голям брой от случаите възпaление, водещо до безплодие.

2. Ендометриоза – заболяването ендометриоза се характеризира с имплантиране на маточната лигавица извън самата матка. При подобни ситуации затруднено е нормалното функциониране на матката, на тръбите и яйчниците. Най-трудната задача за терапевтите е разпознаването на самото заболяване.

3. Проблемна овулация –тук обединени са различни състояние, които възпрепятстват редовната овулация, а оттам и производството и отделянето на зряла яйцеклетка, която може да бъде оплодена.

4. Хиперпролактинемия – това е състояние, при което нивата на хормона пролактин PRL са повишени. Този хормон отговаря за производството на мляко от гърдите, а когато стойностите му са завишени, възпрепятства овулацията и не позволява при евентуално оплождане ембрионът да се имплантира в матката.

Дайте мнение и Вие тук!

5. Поликистозни яйчници – при тази вродена болест зреенето на яйцеклетката и нарастването на фоликулата са блокирани в определен момент от развитието, тоест наблюдава се спиране на растежа на фоликула, преди да настъпи узряването на яйцеклетката.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

спирулина

Спирулина. 10+ подценявани ползи и рецепти

Спирулина – що за чудо е това? Какви са ползите от приложението й: за отслабване, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!