синузит лечение с мед и хомеопатия

Лечение на синузит с мед. Хомеопатия. Кой лек от народната медицина действа най-добре?

Как се лекува синузит в народната медицина. Терапия с мед. Помага ли хомеопатията. Можем ли да се справим със синузит без лекар и лекарства

Може ли народната медицина да се справи с мъчителния синузит? Няма еднозначен отговор на този въпрос. И е по-добре да не правим самодейни опити, ако подозираме такъв проблем за себе си. Дори да е подходящо лечение с билки или например с мед и пчелни продукти, към него трябва да ни насочи специалист. Да – народната медицина и в частност медолечението помагат, но какво точно да правим и как да съчетаваме тези методи с необходимите медикаменти, ще каже лекарят.

Лечение на синузит с билки и народни средства, общи принципи

Използването на билки и народна медицина при синузис по принцип е добро допълнение към медикаментозната терапия. Всякакви отвари и настойки помагат преди всичко за освобождаване на носовата кухина и синусите от задържаните секрети. Това прочистване означава още и елиминиране на патогенните микроорганизми, които са причина за протичащите инфекции. Така се подпомага неутрализирането на възпалителния процес и болката, състоянието на пациента се облекчава.

Припомняме едно основно правило при използването на рецепти от народната медицина и в този случай: консултацията с лекар е задължителна, особено когато се касае за остро състояние. Ако по някаква причина се налага самолечение, болният трябва да е наясно с противопоказанията и възможните странични ефекти от избраната терапия. Така например ако затоплянето е помогнало на някого при болезнен синузит – на вас може да ви навреди. Става дума за това, че в някои стадии на усложнения синузит топлината причинява още по-тежки болестни симптоми.

Лечение на синузит с мед

Лечението на синузит с мед има немалко положителни ефекти: бързо и безболезнено се очистват възпалените синуси, спестява се продължителният прием на синтетични медикаменти и антибиотици, стопира се развитието на патогенна микрофлора по възпалените лигавици. Освен това се възстановява локалният имунитет на тъканите, върху които се полага медът; отокът спада и общото състояние на потребителя се подобрява.

синузит лечение с мед
Лечението с мед помага и при синузит, стига да е приложено правилно
Начин на действие

Всички макро- и микроелементи на продукта подпомагат оздравяването, прониквайки в организма.

  • Желязото например попада в кръвообращението и осигурява образуването на хемоглобин – транспортния белтък за кислорода. Колкото повече е желязната съставка в меда, толкова по-добре за здравето. Калият и магнезият стабилизират енергийния баланс и зареждат клетките за активна обмяна на веществата. Калцият подпомага регенерацията на увредените клетки и продукцията на нови. Активна функция има и хлорната съставка, благодарение на която се овладява острият възпалителен процес и се потискат патогените.
Варианти за прием

Има няколко начина за използването на мед при лечение на синузит; как точно да действаме – зависи от вида на заболяването, фазата на развитието му и общото състояние на пациента. Вижте основните начини за прилагане на лековития мед при синузит:

  • Капки за нос. Приготвят се от мед и етерични масла или натурални сокове. В професионалната фармацевтика медът също присъства в доста назални продукти. Такъв метод на приложение е подходящ и за възрастни, и за деца – но само след консултация със специалист.
  • Тампони с меден разтвор. За тях се приготвя разтвор от мед и преварена вода в пропорция 1:5. Тампоните се навлажняват и се поставят в ноздрите за 10-15 минути. Ако лигавиците са силно раздразнени, тази процедура може да причини кихане.
  • Апликации. Могат да се правят само със захаросан мед – приготвят се малки топчета, които се пъхат в носа за не повече от половин час. Практикуват се и лечебни медени питки, които се замесват от мед, яйца и брашно. Медът в тези еластични компреси трябва да е около 30% от цялото съдържание. Питките се поставят като компрес върху болезнената зона за 20-30 минути.
  • Инхалации с мед. Помагат при раздразнени лигавици, но няма смисъл да се правят при запуснати и усложнени форми на синузит. По-скоро се използват за намаляване на отока и облекчаване на дишането. Могат да се правят два-три пъти дневно в продължение на 10 до 15 дни.
  • Промивки на носоглътката – много важен подход. За тях трбва да се приготви 20-процентов меден разтвор с преварена вода. Процедурата подобрява кръвообращението, активира защитата на лигавиците, втечнява секретите и редуцира отока. Медът съдейства за нормализация на микрофлората и извеждането на токсините, натрупани в резултат от жизнените функции на патогенните микроорганизми. Същевременно е добре да не се забравя, че промивките могат да повишат артериалното налягане и това да навреди на пациентите хипертоници.
Как да изберем добър мед?

На практика полезен при синузит е всеки мед, стига да е натурален – а не менте. Счита се, че по-добре действат леките видове мед – тези, които са събирани в края на пролетта, например акациев или липов. Те по-трудно се захаросват, тъй като цъфтежът на медоносните растения е в период с достатъчно влага. По-малко са примесите от прах, от компоненти от растителната защита. Разбира се, идеалният вариант е да си произведете меда сами или да го купите от доверен човек, така ще сте сигурни в неговата добра биохарактеристика.

Народни рецепти за лечение с мед

Ето и няколко проверени рецепти за лечение на синузит с натурален мед:

  • Смесваме сок от алое и мед в съотношение 1:1; прецеждаме през марля. Слагаме два-три пъти дневно по 3 до 5 капки от сместа във всяка ноздра. Започваме с малка доза, за да проследим реакцията на лигавиците; ако се приема добре, постепенно увеличаваме еднократната доза. в разтвора може да пуснем и малко сода бикарбонат, буквално с върха на ножа. Ако разтворът е твърде плътен – разреждаме с капки преварена и охладена вода.
синузит лечение с мед и алое
Мед с алое – проверена комбинация

Смесваме прясно изцеден сок от билката змийско мляко с мед в равни количества. Използваме като капки за нос; те са доста силни, затова от тях поставяме само по 1-2 в ноздра. Ако не можем да си намерим свежа билка, използваме отвара от суха. За нея кипваме две супени лъжици от растението в 250 мл вода и след минута снемаме от огъня. Оставяме да престои половин час и прецеждаме – след това можем да приготвим капките, като смесим неголямо количество от течността със същата доза мед.

Често препоръчвани са капките от мед, сок от алое и от червено цвекло. Сместа се приготвя от четири части сок от цвекло и по една – мед и алое. Сместа е приятна като въздействие, действа меко и помага при оток и раздразнение на лигавиците. Тези капки се поставят 3-4 пъти дневно; всеки път могат да се накапват по 3 до 5 в ноздра.

Демир бозан за безсъние

Класика в приготвянето на домашни капки за нос е комбинацията от лук и мед. Лукът е богат на фитонциди, които допълват бактерицидното действие на меда. Чист лучен сок, леко разреден, може да се използва само от млади и здрави хора – накапването му причинява краткотрайно и рязко повишение на артериалното налягане, а за един хипертоник или човек в напреднала възраст това може да е опасно. Най-неутрални са капките, които приготвяме с лучена настойка. Една глава лук се очиства и нарязва на дребно, след което се залива с 200 мл топла вода. Оставя се да престои около час и се прецежда; към течността добавяме две супени лъжици мед. Държим сместа в тъмно стъклено шишенце в хладилника, като преди употреба леко го затопляме в ръка. Поставят се по 3-4 капки в ноздра, до 5 пъти дневно.

  • Капки с евкалиптово масло или настойка от евкалиптови листа. Ако използваме масло от евкалипт, трябва да смесим две части мед с една част масло. Слага се по 1-2 капки до три пъти дневно. Ако работим с евкалиптови листа, първо приготвяме запарка: две супени лъжици листа заливаме с чаша вряла вода и оставяме за час. След това прибавяме две супени лъжици мед и разбъркваме. Прецеждаме; може да се използва два-три пъти дневно по три до пет капки в ноздра.

Смесваме равни части мед, сода и слънчогледово олио или зехтин. С получената маса приготвяме тампони и ги поставяме в ноздрите за 20-25 минути.

  • Мед и чесън. Тази смес е полезна и опасна едновременно. Прилага се много внимателно, защото силният чеснов сок може да изгори лигавиците. Колкото и внимателно да действате – пригответе се за яко кихане, сълзене на очите, дори главоболие и повишение на кръвното. По-меко действие има следната смес: 5-6 скилидки чесън се нарязват и заливат с вода. Киснат един час под капак, след което се прибавя една лъжица мед и се прецежда. Вземат се 1-2 пъти дневно по 1 до 3 капки.

Защо трябва да се иде и на лекар

Изкушавате ли се да опитате лечение с мед, вместо да търсите лекар? Не го правете! Без консултация със специалист може да влошите нещата и експериментът ви да се окаже неуспешен. Има много аргументи в подкрепа на препоръката – на всяка цена да се консултирате с лекар за медолечението:

  • Ако носовите ви проходи са твърде стеснени, меденият цяр няма да достигне до лигавиците на синусите и няма да се получи очакваният ефект. В подобни случаи са необходими медикаменти и лекарско наблюдение.
  • За да има ефект от медолечението, а и от всяко лечение на синузит изобщо, пациентът трябва да е със здрави корени на зъбите от горната челюст. Някои от тях навлизат с корените си в синусите и ако са възпалени, никакъв мед няма да помогне. При такава ситуация е много вероятно процесът да стане хроничен. Няма да се спасите от болките, докато не се излекувате “по медицински”: първо при стоматолог, а после и при оториноларинголог.
  • Ако е налице аномалия в носовата преграда – да кажем, че е изкривена, синузитът лесно става хроничен. Синусовите кухини често ще се възпаляват заради задържането на гной и токсини в кухините, образувани при травмите на носа. Патогенната микрофлора от тези места лесно ще попада в синусите, но медът ще е напълно безполезен. Подобен проблем не може да се реши по друг начин, освен чрез оперативна интервенция.

Всъщност медът е приложим като ефективно средство или в ранни стадии на синузита, или в процеса на оздравяване. Няма достатъчно доказателства за ползите му, ако се прилага при остър синузит.

И нещо особено важно: не лекувайте с мед детски синузит, ако лекарят не е разпоредил изрично това!

Лечение с хомеопатия

Хомеопатичното лечение на синузит е сравнително нова практика. Неговите предимства са, че спестява приложението на антибиотици – а то не винаги е необходимо. Освен това не налага изпълнението на процедури, които не винаги са приятни, като например някои терапии с лук и чесън, промивки и пр. Разбира се, тук самолечението напълно се изключва; не можете сами да подберете хомеопатичните продукти и дозите, в които да ги приемате, трябва ви опитен хомеопат.

Дайте мнение и Вие тук!

Ще споменем само някои от най-често използваните хомеопатични препарати, което не означава да изберете именно тях; съветвайте се с лекар на всяка цена!

  • Меркуриус (Mercurius) се дава при запушен нос и жажда, но също при изтичане на секрети с жълтеникав или зеленикав цвят;
  • Пулсатила (Pulsatilla)  върви при всяко състояние със секрети от носа. Същевременно продуктът стимулира подобряване на настроението;
  • Калий бихромикум (Kali bichromicum) е добър вариант при запушен нос, жълти сополи, кашлица и неприятен дъх от устата;
  • Силика (Silica) помага при кървене от носа, както и при образуването на болезнени корички.

Подбират се и още продукти в зависимост с пълната симптоматична картина – например срещу главоболие, висока температура, отслабен апетит и пр. Всички продукти обикновено се прилагат в потенция 12 – но това също трябва да бъде определено от лекаря.

Други рецепти за лечение на синузит

Народната медицина сочи като вариант за лечението на синузит и маслото от туя. То се прилага при лечение на чревни разстройства, простуда, патологии на дихателната система; притежава тонизиращи и имуномодулиращи свойства, възстановява бариерните качества на лигавиците в носоглътката и потиска развитието на патогенни микроорганизми. При синузит вършат работа инхалациите и капките за нос с туя.  Този продукт не само подкрепя регенерацията на лигавиците, но и предпазва от усложнения и разрастване на инфекциозно-възпалителния процес. Туя се използва и самостоятелно, и като част от комплексното лечение на синузит.

  • Преди да накапем маслото от туя в носа, правим промивка със солена вода. Поставят се по две капки в ноздра, три пъти дневно. Добре е това занимание да продължи шест седмици.

Успешна практика за бързо оздравяване от синузит е и пиенето на лечебни чайове. Чаят от джинджифил може би е най-доброто решение от този вид. Ето как се прави:

  • Една супена лъжица настърган корен се настъргва на ренде; смесва се с чаена лъжичка канела на прах и накълцани боровинки – две чаени лъжички. Заливаме тази смес с половин литър вряла вода и оставяме да се задушава половин час. Добре е напитката да не се подслажда или да се хапва допълнително малко мед. Пие се по една чаена чаша три пъти дневно, половин час преди хранене. Не се препоръчва такъв чай късно вечер, тъй като действа ободряващо и може да попречи на заспиването.

Други лекове от народната медицина

https://www.lekar.bg/2015/01/27/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82/

Посъветвайте се и за следващите рецепти от народната медицина, с чиято помощ може да се облекчи синузита без използването на медикаменти:

  • Прополис. Използва се под формата на капки за нос – трябва да се внимава с концентрацията на прополисовите настойки. Ако имате 20-процентна спиртна настойка, смесете неголямо количество с олио или зехтин в съотношение 1:1; поставят се по 1-2 капки два-три пъти дневно.
  • Каланхое – това красиво стайно растение може и да лекува. Сокът от зелените му листа лекуват настинка и кихане. Помага  при остър и хроничен синузит у деца над 6 години и възрастни. Прясно изцеденият сок се прилага под формата на капки 3-4 пъти дневно при възрастни, и 2-3 пъти при деца. Слага се по една капка в ноздра и това предизвиква продължително кихане с отделяне на много секрети. Лечението на деца е по-приятно, ако сокът се смесва с мед 1:1.
  • Пресен корен от хрян. Коренът се почиства и настъргва – получената маса трябва да е 1/3 от водна чаша. Добавяме сока от три лимона и разбъркваме. Съхраняваме в стъклен буркан, в хладилник. От сместа се взема сутрин на гладно – половин чаена лъжичка 20 минути преди закуска. Режимът се поддържа четири месеца; след двуседмична пауза повтаряме терапията.
  • Дафинов лист. Три големи листа варим с малко вода до кипване; веднага след това изключваме котлона и потапяме в съда памучна кърпа. Изцеждаме я и я поставяме върху носа, а главата покриваме с хавлиена кърпа – както се прави при инхалации в домашни условия. Щом кърпата изстине, приготвяме нов компрес. Правим това, докато водата в съда с дафиновите листа изстине. Обикновено сместа е достатъчна за три компреса. Най-добре е тази процедура да се прави вечер преди лягане, в продължение на 6 дни.
  • Масло от облепиха. Може да се купи от аптека или щанд за здравословни продукти. Това масло се използва като капки за нос – два пъти дневно по една капка в ноздра. Правят се и инхалации – 10 капки облепиха в тенджера с вряла вода, парите се вдишват 15 минути.

Лечение с лекарства

https://www.lekar.bg/2018/10/11/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82/

Медикаментите често закъсняват като приложение заради опитите ни да се справим със синузита с билки или инхалации. Все пак е по-разумно при съмнения за такова заболяване да идем на лекар, за да започнем навреме една щадяща медикаментозна терапия. Възможно е лекарят да препоръча и подкрепа от народната медицина или хомеопатия – но в повечето случаи няма как да избегнем противовъзпалителни, муколитици, дори антибиотици.

Какъв точно синузит имаме?

https://www.lekar.bg/2018/10/11/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82/

Как да разберем какъв точно синузит ни измъчва? Това става ясно от изследванията, които лекарят ще ни назначи, както и от неговите заключения на база преглед и лабораторни данни. Въпросът има връзка с начина, по който ще протече и лечението ни.

Как се лекува при деца?

https://www.lekar.bg/2018/10/11/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/

Лечението на синузит при деца има специфики, свързани с развитието на синусите, с начина по който протичат детските възпалителни заболявания, високия риск от бързи усложнения, режимът на прилагане и избор на медикаменти, и пр.

Източници:

Първоначално публикувано на:11.10.2018 @ 8:55

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Hos2

Кръв от носа? Ето как да реагираме!

Кръв от носа, първи въпрос: как да я спрем? Втори – защо ни тече кръв …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *