Имате ли бели петна по ноктите?

Диагностика: Белите петна или точици, които се образуват по повърхността на ноктите, погрешно се смятат за индикатор за недостиг на витамини в организма.

Причината за появата им в действителност е напълно различна.

В най-голяма част от случаите става дума за състояние, което се нарича leukonychia.

То не е опасно и се дължи на липсата на калций или на цинк в тялото.

На практика обаче, когато тялото не страда от някаква форма на недостиг, то белите петна се появяват като резултат от физическо нараняване.

Травмата на нокътя, независимо дали става дума за леко нараняване, или за по-съществен удар или притискане, предизвиква промяна в пигментация на нокътната плочка.

Специфичен момент е и бавният растеж на нокътя, заради който нараняването може да проличи под формата на бяло петно едва няколко седмици след удара.

Дайте мнение и Вие тук!

Поради това остават съмненията, че точицата или точиците са се появили без да е налице каквато и да било връзка между двете събития.

Приемът на някои медикаменти също може да предизвика промяната в пигментацията на нокътя и да се смята за източник белите петна.

Каквато и да е причината за появата на белите точки върху нокътя обаче, те не изискват специално лечение. С израстването на нокътя изчезват и не се появяват повторно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекари: Забравете да се избавите от гъбички по ноктите! И все пак?

Лечението на този проблем е не само изключително дълго, но в много случаи и безрезултатно! …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.