Имате ли бели петна по ноктите?

Диагностика: Белите петна или точици, които се образуват по повърхността на ноктите, погрешно се смятат за индикатор за недостиг на витамини в организма.

Причината за появата им в действителност е напълно различна.

В най-голяма част от случаите става дума за състояние, което се нарича leukonychia.

То не е опасно и се дължи на липсата на калций или на цинк в тялото.

На практика обаче, когато тялото не страда от някаква форма на недостиг, то белите петна се появяват като резултат от физическо нараняване.

Травмата на нокътя, независимо дали става дума за леко нараняване, или за по-съществен удар или притискане, предизвиква промяна в пигментация на нокътната плочка.

Специфичен момент е и бавният растеж на нокътя, заради който нараняването може да проличи под формата на бяло петно едва няколко седмици след удара.

Поради това остават съмненията, че точицата или точиците са се появили без да е налице каквато и да било връзка между двете събития.

Приемът на някои медикаменти също може да предизвика промяната в пигментацията на нокътя и да се смята за източник белите петна.

Каквато и да е причината за появата на белите точки върху нокътя обаче, те не изискват специално лечение. С израстването на нокътя изчезват и не се появяват повторно.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *