Лечение на подагра 01
Лечение на подагра с билки и лекарства

Лечение на подагра: Съвременни лекарства в България, храни и методи

Болестта и как да я разпознаем. Методи на лечение на подагра: най-често прилаганите подходи и медикаменти. Общи признаци. Може ли да предотвратим честите пристъпи. Забранени и препоръчвани храни. Ролята на диетата. Помагат ли билките; гимнастика, масажи

Подагра – това е вид разстройство в обмяната на веществата.

Същността на заболяването е в нарушаване процесите на образуване, циркулация и евакуация на пикочната киселина. “Наднормената” пикочна киселина се отлага под формата на соли – остри кристали, по повърхността на ставите. Това води до възпалителни процеси или артрит. Най-често първа жертва на болестта става палецът на единия крак, но при развитието си страданието поразява още много от малките и големите стави на жертвата.

Най-ярките симптоми на подагра

Основните прояви на заболяването в остра фаза са мъчителната, внезапно възникваща болка в зоната на болната става; оток и зачервяване. Всако движение усилва болката, което инстинктивно насочва пациента към ограничаване на подвижността. При продължително или агресивно протичане на подаграта се развива възпалителен процес, който причинява деформация на ставата, разрушаване на хрущялната тъкан, образуване на тофуси и обездвижване. В по-тежки случаи могат да се засегнат и вътрешни органи, на първо място бъбреците. Всичко това причинява загуба на работоспособността, която с подходящо лечение може да се преодолее.

Обзор на съвременното лечение

Първата мярка при лечение на подагра е за овладяване на болката. Пациентите, които имат това страдание, трябва сами да знаят какво се прави в ситуация на остър пристъп.

Лечение на подагра с билки, лекарства, диета, гимнастика
С медикаменти се овладява болката и се контролират стойностите на пикочната киселина

Ето как трябва да се действа: засегнатият крайник се оставя в покой, обездвижва се; поставя се студен компрес – мокра кърпа, бутилка със студена вода, термофор с лед. Следват нестероидни противовъзпалителни – таблетки или инжекции. Прилагат се лекарства от рода на индометацин, волтарен, напроксен, дифлофенак. Медицинската помощ в подобни случаи може да се изрази във вътреставни инжекции със специални медикаменти. Дълго време в практика е продуктът колхицин. Това е алкалоид с растителен произход, който предотвратява кристализацията на уратите. Той върши работа, ако се инжектира през първите 12 часа от началото на пристъпа.

Препарати за намаляване на пикочната киселина

Намаляване съдържанието на пикочната киселина в организма: това се счита за най-важната линия в лечението на подагра. Провежда се при рецидивиращите форми на заболяването, с остри състояния по-чести от веднъж годишно. Лечението е пожизнено – само тогава може да се разчита на овладяване на симптоматиката и на практика да се води живот на здрав човек, макар и ограничен донякъде в храненето си.

Как може да се постигне намаляване на пикочната киселина в организма?

  • Чрез увеличаване изхвърлянето на пикочна киселина с урината; това става с помощта на лекарства от групата урикозурични; пример за токъв продукт – пробенецид, уриконорм, сулфазон.
  • Чрез потискане синтеза на пикочна киселина с помощта на т.н. урикодепресори; такива са например алопуринолът и оротовата киселина.
  • Чрез диетично хранене, при което се ограничават постъпленията на пурини с продуктите.
Нестероидни препарати и глюкокортикоиди

Тази група лекарства вършат работа при всички форми на заболяването, но най-необходими са в началната остра фаза. Действието им е сравнително кратко и основната им задача е да неутрализират болката. Нестероидните не влияят върху честотата на пристъпите, а лекарите обикновено ги препоръчват при остри състояния. Стандартната терапия с тези лекарства е 1-2 седмици. Популярни са такива продукти като индометацин, ибупрофен, диклофенак, мелоксикам.

Глюкокортикоидите имат силен противовъзпалителен ефект, но и дават доста странични ефекти, затова с прилагането им трябва да се внимава. Препоръчвани са при по-тежки случаи, когато острото състояние е продължително и са засегнати няколко стави. Могат да се назначат под формата на таблетки или инжекции; терапията с тях не трябва да е по-дълга от седмица, а дозите плавно да се намаляват. Препоръчваните продукти от тази група са метилпреднизолон, хидрокортизон, дексаметазон и пр.

Физиотерапия

Физиотерапевтичните процедури допринасят за окончателно и трайно овладяване на ставните възпаления при подагра. Изпълняват се в по-късен етап, когато медикаментозното лечение е постигнало редукция на болката и отока. В остра фаза на подагра физиотерапията е противопоказана.
Ето какви методи се използват при назначаването на физиотерапия: апликации с парафин, лечебна кал, ултразвук, магнитотерапия, интерферентен ток, електрофореза, фонофореза.

Диета
“Демир

Лечение на подагра с диетаВ много случаи подаграта може да се контролира и само чрез правилната диета. В списъка на забранените храни и напитки влизат алкохол, силен чай и кафе, месо – особено свинско и тлъсто говеждо; риба, бобови храни, солено, подправки, мариновани храни; пържено, пушени меса, пикантни храни. Сред полезните храни са млечните, плодове и зеленчуци, много вода.

 

Хирургическо лечение

Оперативното лечение на подагра е рядкост. Обикновено към него се прибягва за отстраняване на тофуси – ако са твърде нараснали или възпалени. Понякога се налага да се отвори става, за да се дренират гнойни образувания в кухините – така е в случаите с усложнения от рода на бурсит. Крайна мярка е ендопротезирането, когато са налице тежки поражения на големи стави – колянна, тазобедрена.

Общи признаци за подагра

Подаграта протича в два ясно изразени периода: обостряне, когато симптоматиката е ясно проявена, и ремисия – тогава признаците са неутрализирани, затихват, някои от тях като че ли изчезват. Най-показателни за характера на заболяването са следните симптоми:

  • Подагричен артрит – възпаление на ставите: болка, оток, зачервяване на кожата над зоната на възпалената става.
  • Поява на възлести образувания – тофуси; разположени са подкожно в областта на ставата.
Симптоми за остър подагричен артрит

Първата проява на болестта засяга най-често една от ставите на крайниците. В класическия си вариант първата жертва е палецът на единия крак. Болката е силна, пареща; мястото бързо отича и се зачервява; при най-малкото движение болката се усилва.

Подагричният артрит има някои постоянни характеристики, независимо коя е засегнатата става:

  • Болката се появява изведнъж, без никакви предварителни признаци;
  • Често е провокирана от приема на алкохол, преяждане, консумация на пикантни храни, претоварване или травма на ставата;
  • Болката е първият признак; в рамките на едно денонощие се появяват зачервяване и оток;
  • Началото на пристъпа е през нощта или призори;
  • Пристъпът засяга само една става за разлика от други артритни форми;
  • Температурата на тялото винаги е повишена, понякога с малко – в други случаи до над 39 градуса;
  • Пристъпът преминава сам в рамките на около седмица.
Тофуси

Ако лечението не е адекватно, артритните пристъпи ще се повтарят. След тях по възпалените стави започват да се образуват малки възелчета с белезникав цвят, които представляват натрупвания на соли от пикочната киселина в околоставните тъкани. Това са т.н. тофуси: най-често ги откриваме по пръстите на ръцете и краката, ушните миди. При хроничното протичане на подагричния артрит се разрушава хрущялната тъкан, която покрива краищата на участващите в ставата кости. Следват деформации, сраствания, обездвижване.

Лечение на подагра и симптоми
Болестта се развива, появяват се тофуси
Поражения на бъбреците

При подагра настъпва пренасищане на кръвта с пикочна киселина; това принуждава обменните механизми да действат в посока на извеждането й от организма. Основно това става чрез урината, затова бъбреците имат ключова роля при лечението от подагра. Характерно за пикочната киселина е бързото образуване на кристали при наднормени стойности; така се създават условия за образуване на бъбречни камъни от уратен тип.

Болните от подагра често се оплакват от болки в кръста и страничните зони на корема, от разстройство на уринирането. Възможно е да се образуват по-големи камъни с кораловидна форма, които причиняват възпаления – пиелонефрит; понякога се стига до запушване на пикочните пътища, блокира се оттокът на урина.

Още признаци:

https://www.lekar.bg/2018/08/06/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8/

Други признаци на болестта са ограничени движения на възпалената става, невъзможност за свободно ходене, ходене с патерица; общо повишение на температурата; признаци за бъбречно поражение – болки в областта на бъбреците, кръв в урината и др.

Правилното лечение

Комплексната терапия на подаграта трябва да е последователна, стъпка по стъпка. Тя се състои от три етапа:

  • Овладяване на острия пристъп – подагричния артрит;
  • Медикаментозна корекция на излишъка от пикочна киселина;
  • Диета и профилактика срещу повторни кризи.
Терапия на пристъпите

Лечението на подаграта при първични прояви или при повторни атаки от артритен тип започва с противовъзпалителни медикаменти.Такива са споменатият колхицин, нестероидните индометацин и ибупрофен, глюкокортикоидните от типа метилпреднизолон, хидрокортизон и др.

Намаляване на пикочната киселина

Стойностите на пикочната киселина могат да се намаляват, като се насърчава ускореното й изхвърляне от организма, а също и като се потискат механизмите на нейния синтез. Специална роля има диетата, чиято функция е да ограничи приема на храни с пурини.

Противовъзпалителни мехлеми

Нанасянето на унгвент, гел или крем с противовъзпалителни компоненти може да облекчи симптомите на подагричния артрит. Но местното лечение на подагра е само допълнителен компонент от комплексната терапия. Наивно е да му се възлагат големи надежди.

Дайте мнение и Вие тук!
По-подробно за лекарствата:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/

Разтоварване на ставата

Ставите, поразени от подагра, трябва да бъдат оставени в покой, т.е. да се изключат всякакви движения и натоварвания. Възможно е да се използват и помощни средства за обездвижване от рода на превръзки, лонгети или ортези. Целта е да се избегне механичното дразнене и усложнения в засегнатата става. Временно обездвижената става се възстановява по-бързо.

Базисна терапия на подагра и предотвратяване на пристъпите

Тъй като подаграта е обменно заболяване, само противовъзпалителното лечение не е достатъчно за контрол върху протичането му. Базисното или основно лечение на подаграта се изразява в приема на препарати, които ликвидират излишъците от пикочна киселина в организма. Припомняме групите лекарства, препоръчвани с такава цел:

Лечение на подагра и диагноза
Точната диагноза означава адекватно лечение на подагра
  • Лекарства, блокиращи синтеза на пикочна киселина – алопуринол, оротова киселина; препоръчват ги на всички диагностицирани с подагра;
  • Лекарства, ускоряващи изхвърлянето на киселината и метаболитите й през бъбраците, например пробенецид;
  • Лекарства, разтварящи пикочната киселина – от типа на солуран.

Препаратите, които се използват за базисно лечение, не са подходящи за овладяването на острите артритни пристъпи. Разбира се – и нестероидните противовъзпалителни не могат да се справят за излекуването от подагра. Затова подходът трябва да е комплексен, като във всеки отделен случай се прилага съобразена с конкретиката комбинация от медикаменти.

Диета при подагра

Лечението на болни от подагра е фокусирано върху намаляване съдържанието на пикочна киселина и нейни соли в организма. Принос за това може да даде диетата; всички храни за пациентите с това заболяване се причисляват към трупа на забранените и към група на препоръчителните; диетата, прилагана продължително време, винаги дава положителен резултат.

Задължително да ограничим тези храни

Храните, които вредят на болните от подагра, са предимно от животински произход: субпродукти от рода на дроб и бъбреци, месо от млади животни, мазни риби, консерви, солени и пушени меса и риби. Допуска се консумацията на 200-300 г месо без мазнини веднъж в седмицата. Забраняват се месните и рибните бульони, тъй като 50% от пурините в суровината остават в бульона при варенето. Солта не бива да е повече от 6-7 г в денонощие, което е около половин чаена лъжичка. Най-добре е да се готви безсолно и да се посолява по мъничко храната в чинията.

Лечение на подагра забранени храни
Диетата и народната медицина са част от комплексното лечение

От менюто се изключват животинските мазнини, с изключение на до 10 г краве масло дневно. Пурини съдържат и някои растителни храни, които също са в забранителния списък: зелен и зрял боб, леща, грах, гъби, спанак, цветно зеле, чай, кафе, какао, шоколад.

Задължително да включим тези храни

Без ограничения могат да се похапват мляко, млечни и млечно-кисели продукти; яйца, картофи, хляб, зърнени храни. Добър вариант са суровите зеленчуци и плодове. Много добър ефект има от цитрусовите плодове, които са алкализиращи.

  • Ето и по-подробен списък: чер и бял хляб, тестени закуски, заешко, пилешко, скариди, ветлъсти риби – сьомга, пъстърва; 1 яйце на ден; сметана, извара; копър, цвекло, царевица, лук, чесън, ягоди, круши, салати, всякакви растителни мазнини, сладолед, компоти, минерална вода слабо алкална, цикория, ванилия, дафинов лист, канела и др.
По-подробно за диетата и храненето:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Лечение с народни средства и билки

Вече знаем, че сложно заболяване като коментираната подагра не може да се излекува с методите на народната медицина; необходима е комплексна терапия, за да се поддържа неприятната симптоматика под контрол и да се предотвратяват болезнените остри пристъпи. Същевременно се знае, че народната медицина има средства да облекчава болките и отока. Т.е. народното лечение чудесно се вписва в комплексната терапия на подагра; каквото и да предприемате в тази посока, не пропускайте да се консултирате с лекар!

Най-добрите билки за подагра

Една от най-добрите растителни храни с лечебна сила при подагра е целината. Използва се цялата част на растението, от листа до глава; може да се консумира прясна, добавена към храни, на сок от зелената част, варена или печена – главата; прави се сок и от главата целина. Дразни стомаха, ако се прекали с количеството. използването на целината при лечение на подагра трябва да бъде консултирано с фитотерапевт.

  • Вижте една лесна и ефективна рецепта за  настойка от целина. Супена лъжица настърган корен заливаме с две чаши вряла вода и оставяме да кисне половин час. Изпиваме готовата настойка в рамките на деня, като я разделим на равни части за три приема.

Добре е да се помни, че пиенето на билкови отвари и настойки помага на организма да се освобождава своевременно от наднормените дози пикочна киселина. Препоръчват се и минералните води от сулфатен тип.

Ето и няколко билкови рецепти в помощ на страдащите от подагра:

  • Настойка от листа на дива ягода: 20 г листна маса се кипват в чаша вода, оставят се да се запарват половин час. Прецеждаме и пием по една супена лъжица 4-6 пъти през деня. На следващия се приготвя нова настойка.
  • Сок от свежа коприва: Изцеждаме листната маса –  млади стебла и свежи листа; от сока се пие по една чаена лъжичка три пъти дневно.
  • Отвара от брезови листа: Две супени лъжици наситнени листа се заливат с две чаши вряла вода. Варим десетина минути на умерен огън и оставяме под капак за половин час. Прецеждаме; пие се по четвърт чаша три пъти дневно, по време на хранене.
Компреси

Лечение на подагра разрешени храниЗа облекчаване на симптомите доказано помагат компресите по рецепти от народната медицина. Като правило – поставят се вечер преди лягане и се прикрепят със стреч фолио и вълнен шал за цялата нощ.

  • Счукайте една глава изчистен чесън; добавете 1-2 лъжици ябълков оцет. Неголямо количество от сместа се поставя върху парче ленен или памучен плат и се полага върху болната става, предварително намазана с животинска мазнина. Правят се поне 10 компреса в последователни дни.
  • Смес за компрес, който се изпълнява по същата технология: течен мед и морска сол 1:1;
  • Настърган на ситно ренде хрян или джинджифил;
  • Филе от прясна риба.
Демир бозан – най-ценните билки на едно

Доказано е, че билковата комбинация в здравословния чай Демир бозан помага при подагра. Съдържа компоненти от билките  котешка стъпка – стрък, цвят от глог, цвят от блатен тъжник, стръкове от хвощ и великденче, царевична коса. Приемът позволява да се поддържат добри показатели на пикочната киселина в период на ремисия. Достатъчно е редовно да се пият по 2-3 чаши от чая на ден.

Разтривки

С билки се приготвят и различни смеси, които при втриване в проблемните зони облекчават болезнените състояния.

  • Шепа цвят от невен се накълцва и стрива на каша; залива се с една супена лъжица ябълков оцет, добавят се чаена лъжичка йод. Болезнените тофуси се намазват със сурова жлъчка от пиле, сетне с билковата смес.
  • Вечер преди лягане краката се накисват в топла вода, подсушават се и болните места се намазват с унгвент бутадион. Увиваме със стреч фолио за цялата нощ.
  • Намазваме болните стави с животинска мазнина – всяка върши работа. Увиваме с ленен компрес, навлажнен с клеева тинктура. Увиваме със стреч фолио и вълнен шал за цялата нощ.
Вани
  • 200 г листа от градински чай заливаме с литър и половина вряла вода и оставяме сместа да кисне два часа. Прецеждаме и наливаме във ваничка, в която температурата е 34 градуса; киснем проблемния  градуса.
  • 300 г стрък и цвят от лайка заливаме с 5 л вряла вода и оставяме да кисне два часа. Прецеждаме и наливаме в лечебната вана.
  • Шепа овесена слама варим в 5 л вода половин час. Оставяме да се охлади до търпима температура и държим болния крак в отварата 20-30 минути.
  • В два литра гореща вода настъргваме половин калъп домашен сапун за пране. Добавяме шепа морска сол и потапяме болния крак. Киснем го половин час и ако е необходимо доливаме топла вода.
Лечение на подагра чрез вани
При подагра е важно да съхраним подвижността на ставите

Ето и няколко общи съвета за лечението на подагра с ванички.  Броят на процедурите зависи от това как пациентът се повлиява от терапията. Някой може да почувства облекчение още след първите 3-4 процедури, а на други и 20 няма да са им достатъчни. След всеки 20 се прави почивка от 20 дни.

По-подробно за билките:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

Гимнастика и масаж

Добрият ефект от домашното лечение на подагра зависи и от физическите натоварвания, съобразени с ограниченията на болестта. Ставите трябва да съхранят своята подвижност, като за това се препоръчва редовно изпълнение на следните упражнения:

Сгъване и разгъване на краката в седнало положение;

  • Търкаляне на малка топка с ходилото, от пръсти към пета и обратно;
  • Въртене на ходилата с максимална амплитуда;
  • Ходене поред на пети и на пръсти, на вътрешната и на външната част на ходилото.

Източници:

Първоначално публикувано на:13.08.2018 @ 7:36

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диклофенак

Диклофенак и Дуо – хапчето, което убива болката

Как действа. При болки в кръста. При дискова херния. При мигрена. При болест на Бехтерев. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *