Симптоми на подагра, признаци
Симптоми на подагра, признаци и усложнения. Болки, кризи и подувания на ръце, колене, крака или стави. Тофуси

Симптоми на подагра: Болки, подуване и кризи. Признаци и усложнения

Кои са основните симптоми на подагра, с кои заболявания може да се сбърка. Диагностика, причини и лечение на подагра. Успешните терапии; медикаменти, билки, лечебна диета. Лекува ли се оперативно

Подагра – това е хронично обменно заболяване, свързано с нарушения на пуриновия метаболизъм.

Казано по друг начин – налице е сбъркан разпад на белтъчините и неспособност на бъбреците да изхвърлят пикочната киселина. Заболяването обикновено се развива при мъже над 40-годишна възраст или при жени в пост менопауза. Подаграта поразява ставите – на пръстите, на китката, лакътя, коленете, ходилата.

Какво е подагра? Общо описание

Подаграта е една от ставните болести, при която симптоматиката се дължи на отложените соли на пикочната киселина. Наричат страданието кралска или царска болест; в миналото то е било “патент” на хората от висшите съсловия, нещо като “възмездие” за кулинарния разгул и злоупотребата с алкохол.

Клинична картина

Външен признак на заболяването е появата по ръцете и краката на специфични образувания, като в същото време стойностите на пикочната киселина в организма са силно завишени. Когато въпросните образувания – овални уплътнения в меките тъкани или т.н. тофуси – се разкъсат, неприятната им вътрешна структура с вид на извара се показва и могат да се видят кристаловидните соли на пикочната киселина. Поразените от подагра стави са болезнени; силната болка пречи на пациентите да живеят пълноценно.

При хората на възраст над 60 години болестта се среща много често. По-голям е рискът при мъжете, тъй като по начало в тяхната кръв процентът на пикочната киселина е по-висок.

Класификация и фази

Възможно е да откриете различни класификации на заболяването – например първична и вторична подагра, остра и хронична и пр. Названията говорят сами по себе си за принципите на класифицирането. Тук споделяме една клинична класификация, която разделя проявите на заболяването на седем групи:

  • Типичен или класически пристъп на остър подагричен артрит;
  • Полиартрит от типа на инфекциозно-алергичните;
  • Подостър тип;
  • Ревматоподобен;
  • Псевдофлегмонозен;
  • Периартритен и малосимптомен – когато са засегнати сухожилия и болките са търпими.
симптоми на подагра, признаци
Нетърпимата болка в палеца на крака е първият сигнал за подагра

Има четири етапа при развитието на заболяването:

  • Натрупване на пикочна киселина в организма – това се установява чрез лабораторен анализ на кръвна проба;
  • Образуване на солеви кристали в ставите;
  • Агресия на имунните клетки срещу уратните образувания и възпаление на увредената става;
  • Поражения на бъбреците, ставни деформации.
Причини и фактори на риска

Непосредствена причина за болестта е отлагането на кристални соли на пикочната киселина в хрущялната тъкан на ставите. Натрупването на тези компоненти причинява възпаления, придружени с нетърпими болки. Проблемът може да се предотврати, ако се контролират стойностите на пикочната киселина. По химичната си структура тя е сходна с кофеина – затова на болните се забранява кафе и силен чай, за да не се провокират остри състояния.

симптоми на подагра, признаци, подагричен тофус
Най-рано болестта атакува малките стави

При нормален метаболизъм уратите, т.е. солите на пикочната киселина се разпадат и изхвърлят с урината. Ако обаче стойностите на киселината са твърде високи, бъбреците не могат да се справят с пълната евакуация на продуктите от обмяната и част от тях се задържат в организма. Това създава условия за кристализация и натрупване на споменатите остри кристали.

Пикочната киселина може да се натрупа в организма поради две основни причини:

  • Генетични нарушения или хормонален дисбаланс, усложнени от нездравословно хранене или злоупотреба с алкохол;
  • Нарушена обмяна на веществата или следствие от некоректен прием на медикаменти.
“Фигурин

Ако стойностите на пикочна киселина в кръвта трайно са над 60 мг/л, настъпват острите пристъпи, които са истински кошмар за хората с подагра. Такива стойности най-често се получават при системно преяждане, предпочитания към тлъстите меса, наднормено тегло, обездвижване, наследствено предразположение.
Подчертаваме още веднъж, че подаграта е болест на възрастните. Нейни признаци могат да се открият у почти всеки човек на възраст над 65 години. Само в изключителни случаи могат да бъдат засегнати млади хора, а още по-малко деца.

Кои са рисковите фактори, отключващи мъчителните остри пристъпи на заболяването? Ето ги:

  • Мъжки пол;
  • Възраст над 50 години;
  • Слабост на скелетната мускулатура;
  • Затлъстяване;
  • Алкохолна интоксикация;
  • Колебания в стойностите на Рн;
  • Неспособност на бъбреците да евакуират пикочната киселина.

Симптоми на подагра

Проявата на определени симптоми е в пряка зависимост от стадия на развитие, от прогресията на болестта. Тук се базираме на следната класификация:

  • Първи стадий: в 80% от случаите болестта протича безсимптомно; може да се открие само при лабораторен анализ на урина – тогава стойностите на пикочната киселина са над нормата;
  • Втори стадий: в ставите вече са отложени кристали и това причинява остри болки;
  • Трети стадий: болестта преминава в хронична форма; настъпва деформация на засегнатата става, образуват се камъни във вътрешни органи.
симптоми на подагра, признаци, подуване на палеца
Понякога е трудно да се постави точната диагноза
Първи признаци на подагра

Първите признаци на болестта, за които пациентът истински се тревожи, са внезапната силна болка в засегнатата става; ставата е скована, зачервява се, появява се оток. Тъканите около епицентъра на болката се уплътняват. По принцип най-често засяганата става е тази на палеца на крака – така е при половината от пациентите.

Болката всъщност е причинена не толкова от механичното дразнене на кристалите, колкото от проникването в ставата и образуването във вътрешността й на огромно количество възпалителни вещества. Т.е. при подагричен пристъп причината за болката не е механична, а химическа. За болния обаче това уточнение едва ли е важно: него ужасно го боли и той иска само спасение.

Как започва подагрозният пристъп?

Преди самия пристъп пациентът се чувства напълно здрав и не знае какво го очаква. При някои обаче е възможно да се появи леко пробождане в проблемната става. Има и пациенти, които стават раздразнителни и се оплакват от постоянна умора.

  • Болестта започва с изненадващ пристъп на подагричен артрит; първоначално възпалителният процес засяга само една става.
  • Обикновено първата проява е в палеца на крака, по-рядко в коляното или глезена.
  • Пристъпът започва нощем или призори.
  • Болката се появява изведнъж; тя е интензивна и непоносима.
  • Поразената става много бързо отича, развива се локално повишение на температурата.

Втора подобна атака може да има след шест месеца или след две години; описани са и случаи, когато този интервал е цели 20 години. Ако заболяването не се лекува – острите пристъпи стават все по-чести.

Клинична картина на острата фаза

Ето как може да се опише човек, съборен от пристъп на подагра:

Той страда от остра болка в засегнатата става – болката се е появила внезапно в съня му, през нощта. Буквално пред очите му ставата започва да се подува, затопля се и се зачервява; повишава се общата температура на тялото. Човекът остава на легло; тресе го, чувства се зле, губи апетит.

Основните симптоми и признаци

Подагрта може да се проявява чрез множество различни симптоми. Някои от тях са присъщи на точно определени стадии на болестта, а други са общи; комбинират се различно в зависимост от прогресията на заболяването и от индивидуалните особености на организма.

Болка

Болката при подагра може да е много силна. Вече споменахме, че при остър пристъп тя възниква изведнъж, нощем, много често под въздействието на външни фактори. Дори при докосване на проблемната става тя се усилва; познатите обезболяващи не вършат почти никаква работа.

симптоми на подагра, подагрична криза
С времето болестта води до усложнения

Както вече споменахме, у 55% от пациентите първата проява засяга палеца на крака. И то само единия палец – заболяването на причинява симетрична болка. За причината и механизма на болката вече стана дума.

Почервеняване на ставата

Почервеняването на ставата се развива паралелно с нарастването на болката. То е присъщо на острата фаза; в състояние на ремисия изчезва. Зачервяването се обяснява с прилива на кръв в поразената зона. Поради микротравми на меките тъкани към огнището на възпаление мигрират специфични кръвни клетки – основно неутрофили. Те отделят биоактивни вещества, които разширяват стените на капилярите и увеличават тяхната проницаемост. Под въздействието на тези компоненти кръвоснабдяването на огнището се усилва и това предизвиква видимото му зачервяване.

Тофуси

Образуването на тофуси е един от специфичните симптоми за подагра. Както вече знаем, те представляват плътни овални образувания – зърна, топчета – които са изградени от соли на пикочната киселина. Разположени са непосредствено под кожата или в по-дълбоките й пластове. Обикновено от първия пристъп на подагра до образуването на тофуси минават средно три до пет години. Те нарастват бавно, но при неглижиране на проблема могат да достигнат до няколко сантиметра в диаметър. Тъй като кръвоснабдяването на кожата над тофуса е нарушено, лесно се появяват трофични язви на това място. От вътрешността на тофуса се отделя неприятна пастообразна маса или сух урат под формата на прах.

Възпаление на околоставните тъкани

Възпалителният процес може да засегне не само ставата, но също и съседните анатомични структури. На фона на подаграта се развиват и такива болести като тендинити – възпаления на сухожилия, тендовагинити – възпаления на сухожилни влагалища, бурсити – възпаление на ставния “джоб”, характерно за големите стави.

Затруднена подвижност на ставата

Основна причина за ограничената подвижност на поразената от подагра става е рязката болка. Тя е присъща на острата фаза и не позволява да се извърши никакво движение, всяко натоварване на крайника е изключено.

При ремисия, когато болката утихне, ставата остава все още скована. Това е отчасти заради отока, но също и поради съпътстващите възпаления на сухожилия и други околоставни анатомични структури.

Местно повишение на температурата

Локалното повишение на температурата се обяснява с активното кръвоснабдяване на поразената става и с острия възпалителен процес. Дори само с обикновено докосване може да се определи, че засегнатият участък е по-топъл от околните. Над тофусите температурата на кожата почти винаги е с 1-2 градуса по-висока.

Клинични форми на подаграта

В зависимост от причините, провокирали подаграта, от съпътстващите заболявания и индивидуалните особености на организма подаграта може да се развие в една от познатите клинични форми – за тях ще стане дума сега. Всяка форма се характеризира със специфични особености и с набор от присъщи за нея симптоми. Определянето на клиничната форма е важно, тъй като от нея зависи планирането на успешна терапия.

Разглеждаме 6 клинични форми на подаграта:

Типичният остър пристъп

Тази клинична форма може да се развие у 60 до 80% от пациентите. Тя включва симптоми, които не се наблюдават постоянно – а в хода на обострянето. В хроничния стадий повечето симптоми стават постоянни. Продължителността на пристъпите в зависимост от тежестта на болестта и лечението варира от няколко дни до няколко седмици.

Ето кои са симптомите в ситуация на остър пристъп:

  • Силни болки в засегнатата става;
  • Обща слабост;
  • Главоболие;
  • Рязко повишаване на температурата до 39 градуса;
  • Зачервяване и посиняване на кожата над възпалената става.

Лабораторните изследвания показват повишена скорост на еритроцитната утайка, повишено съдържание на компоненти като фибрин, поява на С-реактивен белтък.

Подостра форма

За разлика от острия пристъп, тази форма се търпи по-лесно заради по-слабата интензивност на симптомите. Възпалителният процес е ограничен в една става, болките са умерени. В много редки случаи могат да са засегнати няколко стави – у млади пациенти. Подострата форма постепенно преминава в по-тежки варианти, с чести остри пристъпи.

Ревматоидно подобна форма

Нарича се така, защото семптомите й я правят подобна на някои ревматични заболявания. Особеност на формата е засягането на валките стави, например пръстите на ръцете и краката. Характерни са и продължителните пристъпи с умерена интензивност. Подобен пристъп може да се влачи с месеци. Правилната диагноза при подобни условия е нещо доста трудно, признават лекари.

Дайте мнение и Вие тук!
Псевдофлегмонозна форма

Псевдофлегмонозната форма е характерна с острото възпаление на прилежащи към ставата тъкани, докато типичните симптоми на болестта отстъпват на втори план. Водещи са симптомите от рода на температура над 39 градуса, треска, повишение на левкоцитите в кръвта, ускорена утайка. Симптомите са по-скоро като при флегмон – остро гнойно възпаление на меките тъкани. Само че в нашия случай не се стига до образуване на гной и некроза.

Инфекциозно-алергичен полиартрит

Инфекциозно-алергичен полиартрит: това е самостоятелно заболяване, при което една след друга се възпаляват няколко стави. Това се случва доста рядко – при не повече от 5% от пациентите с подагра. Поразяването на ставите се развива бързо, в рамките на едно денонощие – но възпалителният процес не е така интензивен, както при остър пристъп.

Слабосимптомна форма

Слабосимптомната форма също затруднява диагностицирането. Пациентите се оплакват от умерена болка в една става. При оглед не винаги се откриват оток и зачервяване.

Не бива да забравяме, че разгледаните клинични форми са характерни преди всичко за началните стадии на подаграта. Постепенно болестта прогресира с образуването на тофуси и зачестяване на острите пристъпи. Описаните форми могат да се наблюдават в продължение на няколко години, докато болестта не навлезе в парактерното за нея протичане.

Често освен ставите поражения търпи и отделителната система. Това се случва в по-късните етапи на болестта и се характеризира с отлагането на урати в бъбречната тъкан. При 30 до 50% от пациентите се развива и подагрична нефропатия.

Усложнения

Хиперурикемията и натрупването на уратни соли води до отлагането им в бъбреците, в резултат на което настъпват следните усложнения:

  • Нефропатия;
  • Подагричен нефрит, проявяван като протеинурия, микрохематурия и пр.;
  • Артериална хипертензия с преход в хронична бъбречна недостатъчност.
  • При 40% от пациентите има развитие до бъбречнокаменна болест с бъбречни кризи – също така остри, както и подагричните. Възможни са още усложнения под формата на пиелонефрит.

Кои болести можем да сбъркаме с подагра?

Кои други заболявания приличат по протичането си на подагра? Ще ги посочим; тази информация е препоръчителна особено за хората, които сами си поставят диагнозата по информация от интернет.

  • Септичен или гноен  артрит;
  • Пирофосфатна артропатия;
  • Реактивен артрит;
  • Ревматоиден артрит;
  • Остеоартроза, често съчетана с подагра;
  • Псориатичн  артрит или възпаление на ставите в съчетание с кожно заболяване.

Диагностика

Специалистът, който ще се заеме с вашата подагра, е ревматологът. При първото посещение при него той ще направи оглед на ставата и ще диагностицира общото състояние, снемайки анамнеза.

Диагнозата се поставя на база клинични и параклинични – лабораторни и инструментални – обследвания. За някои пациенти поставянето на диагнозата е лесна работа, при други има нужда от допълнителни изследвания и анализи.

Анамнеза

Съставянето на анамнеза е важно за диагнозата, тъй като е първата възможност да се изключат заболявания със сходна симптоматика. В разговор с пациента лекарят уточнява кои са били първите симптоми и в какъв ред са се проявили. Най-често в началото са засегнати малките стави; големите – колена, лакти, гръбнак, обикновено страдат при прогресията на болестта.

Друг важен момент при съставянето на анамнеза е установяването на фамилна обремененост. Наследствените фактори имат съществено значение при това заболяване, затова подобни случаи облекчават диагностицирането.

Задължителен въпрос засяга храненето на пациента и възможните му вредни навици. Обилната консумация на месо, злоупотрубата с алкохол, пушенето и големите физически натоварвания могат да са условия за проява на подагра. Друг недостатък на храненето е недостатъчната консумация на вода в рамките на денонощието.

Лекарят може да разпитва и за минали болести. При подаграта е важно да се научи дали пациентът е претърпял хирургически интервенции, бъбречни заболявания и продължителен прием на някои медикаменти, например цитостатици или диуретици.

Оценка на клиничната картина

Клиничната картина в протичането на болестта е съвкупност от симптомите на дадено заболяване и изменението на състоянието на пациента във времето. Опитният лекар би могъл да постави диагнозата и само наблюдавайки пациента, без параклинични изследвания.

Инструментални изследвания

Инструментални изследвания се назначават в почти всички случаи, когато пациентът има проблеми със ставите. В ранните стадии на подагра тези методи дават сравнително малко информация, тъй като морфологичните промени в тъканите все още не могат да се наблюдават. В същото време методите позволяват да се изключат  други ревматологични патологии. Ако картината на болестта е достатъчно ясна, тези изследвания могат и да се пропуснат.

Към групата спадат ултразвуково изследване, сцинтиграфия, компютърна томография, рентгенография.

Лабораторни изследвания

Лабораторните изследвания при подагра имат задачата да проследят продукцията и евакуацията на пикочната киселина от организма. Изследванията на проби от кръв и урина са важни и като възможност за изключването на други заболявания на ставите при сходни симптоми с подаграта.

Ето какви лабораторни изследвания се прилагат при диагностицирането на подагра: общ анализ на кръвта, биохимичен анализ на кръвта, общ анализ на урина, биохимичен анализ на урина, изследване на синовиалната течност в ставите, изследване съдържанието на тофусите.

Лечение с лекарства

Лечението на подаграта изисква комплексен подход и въздействие на различни нива на патологията. По възможност лекарят търси причината за заболяването и се стреми да се справи с нея. При някои случаи обаче – например във връзка с фамилна обремененост, наследствен фактор, лечението се изразява в симптоматични мерки. Задачата е преди всичко да се подобри качеството на живот на пациента.

Комплексното лечение се изразява в съблюдаване на диета, прием на медикаменти – противовъзпалителни и противоподагрични, местно лечение, народна медицина.

Противовъзпалителни препарати

Противовоспалителни се вземат основно при остри пристъпи, за контрол върху възпалителния процес. Това е първата стъпка; целта е също овладяване на болката – това става поради специфичното въздействие на медикаментите, както и при спадането на отока. Прилагат се нестероидни противовъзпалителни средства – например индометацин, глюкокортикостероиди – преднизолон. Други често прилагани средства са диклофенак, кетонал, нимезил, мовалис.

Лекарства против подагра

Лекарствата против подагра са група специфични медикаменти, които въздействат непосредствено върху обмяната на пурини и пикочна киселина. Въвеждането им в терапевтичния план на един пациент е втора стъпка – след овладяването на болката и възпалението. Част от тези лекарства са т.н. урикодепресивни препарати. Те блокират ферментите, стимулиращи продукцията на пикочна киселина, след което съдържанието й в кръвта и урината намалява. Прилагат се и урикозурични средства: благодарение на тях се усилва изхвърлянето на урати с урината.  Възможно е да се приложат и препарати със смесено действие.

Още за лекарствата:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/

Местно лечение. Физиотерапия

Местното лечение може да се прилага както в остри състояния, така и при ремисия. Изразява се в компреси с обезболяващи и противовъзпалителни средства, както и в изпълнението на физиотерапевтични процедури. Освен компреси се препоръчват апликации с подходящи мазила, например фастум гел, диклофенак, волтарен. При определени състояния са подходящи процедурите с интерферентен ток, ултравиолетови облъчвания, електрофореза с обезболяващи. Ако пациентът е времисия – могат да се изпълнят процедури с парафин. Добре действа и санаториалното лечение – вани с радонова или сероводородна вода.

Лечение с народни средства и билки

симптоми на подагра, лечение с подагралинПодаграта е позната и лекувана още в древността, така че човечеството има опит в битките си с нея. Има редица доказани средства от народната медицина, с чиято помощ се предотвратява натрупването на пикочна киселина в кръвта или се овладяват болките при остър пристъп. Ако сте с подагра и искате да опитате такива рецепти – на всяка цена се консултирайте с лекаря си. Проблемът е, че обикновено вече приемате някакви медикаменти, а добавянето на билки може да промени тяхното действие. И да не се забравя, че народната медицина не може да излекува подаграта – използването й е с второстепенен, спомагателен характер.

  • Апликации с ряпа. Варим ряпата до омекване, смачкваме я на пюре и добавяме малко олио или зехтин. Получената маса се налага върху болната става и се оставя за 1-2 часа. Ако на мястото има образувани тофуси, този компрес е забранен.
  • Настойка от жълт кантарион. Две супени лъжици от сухата билка се заливат с един литър вряла вода; сместа се оставя под капак за 2-3 часа. Прецежда се и от нея се пие по 50-70 мл три пъти дневно. При хронична подагра терапията може да продължи няколко месеца. Режимът овладява болката и намалява стойностите на уратите в урината.
Още за лечението:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0/

Как да намалим пристъпа?

Страданията при остра фаза на заболяването са наистина неописуеми. Можем ли да ги намалим по някакъв начин? Всъщност можем – ако изпълним няколко препоръки на специалистите На първо място е необходим покой; човекът с пристъп трябва да си остане вкъщи. Върху проблемната става се поставя нещо студено и се приема нестероидно противовъзпалително средство, например диклофенак. При тежки случаи противовъзпалителното се въвежда инжекционно. Ако се налага – може да се въведе вътреставно .

Хранене и диета:

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Лечението няма да е успешно без въвеждането на диета за болните от подагра. Основна цел на диетата е да се намали отлагането на продукти от киселината. Ако в рамките на 5-7 дни от старта на диетата не настъпят промени в стойностите на пикочната ктиселина, вероятно се касае за вторична подагра, причинена от бъбречен проблем или разпад на собствените тъкани на организма.

Прием на народни средства в домашни условия: 

https://www.lekar.bg/2018/08/13/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

Профилактика

Основно средство за профилактика е спазването на диета. Освен диетично хранене обаче има и други важни фактори, с които да се съобразим. В зависимост от храненето пристъпът може да се овладее и смущенията да се неутрализират. Рискови фактори за преодоляване са също медикаментите – например цитостатици и диуретици; употреба на алкохол – особено вина и бира; състояния като ацидоза или подкиселяване на организма, нарушаване на алкално-киселинния баланс; хиперкалциемия, т.е. увеличено съдържание на калций; бързо отслабване; дехидратация; големи физически натоварвания; преохлаждане на организма; хирургични вмешателства; масивни кръвоизливи; травми и стрес; остри инфекции.

Източници:

Първоначално публикувано на:06.08.2018 @ 9:55

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диклофенак

Диклофенак и Дуо – хапчето, което убива болката

Как действа. При болки в кръста. При дискова херния. При мигрена. При болест на Бехтерев. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *