Твърденията за ползите от консумацията на т.нар. Канген вода са изключително много и разнообразни. Ще ви представим различни мнения за ползите и вредите от нея.

Канген вода. Мнения, ползи и вреди

Твърденията за ползите от консумацията на т.нар. Канген вода са изключително много и разнообразни. Ще ви представим различни мнения за ползите и вредите от нея.

Тези мнения варират от подобряване на общото здраве и имунитета до превенция и подпомагане на лечението на редица сериозни заболявания. Но има също така и доста минуси и потенциални вреди, за които ще стане дума по-долу.

Ползи от приема на Канген вода

Едно от най-често споменаваните предимства на йонизираната алкална вода Канген е, че тя подобрява хидратацията и ускорява метаболизма. Смята се, че малките клъстери молекули, които я формират, преминават по-лесно през клетъчните мембрани и така организмът я усвоява по-добре. Това води до оптимизиране на редица жизненоважни процеси.

Освен това редовната употреба на Канген вода се свързва със засилено антиоксидантно и противовъзпалително действие. Според застъпниците ѝ, отрицателният окислително-редукционен потенциал и алкалността активират защитните сили на организма. Така той е по-добре подготвен да се бори и с вредните радикали, които увреждат клетките, и с хроничните възпаления, лежащи в основата на много болести.

ВАЖНО: Вижте мнения и дайте и своя отзив за йонизаторите и алкалната вода Канген, или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Друго важно твърдение е, че Канген водата облекчава храносмилателните проблеми и киселинния рефлукс. Мекият ѝ алкален характер неутрализира стомашната киселина, а минералите и електролитите в нея допринасят за нормализиране на чревната флора. Така тя се превръща в естествен съюзник срещу коремните болки, гаденето, повръщането и изгарянията.Voda Kangen Water 08

Защитниците на тази йонизирана вода твърдят още, че тя има изразен детоксикиращ ефект. Благодарение на способността си да разтваря и отмива токсините, Канген водата по естествен път подпомага пречистването на организма. Това води до премахване на натрупаните шлаки и отпадъци и подобряване на общия тонус.

Смята се също, че алкалната вода повишава нивата на минерали и микроелементи в тялото. Калцият, магнезият, калият присъстващи в нея в йонизиран вид, лесно преминават в кръвта и клетките. По този начин те компенсират дефицитите, предизвикани от нездравословния начин на живот. Предлагат се и хубави кани за вода.

Поради комплексното си въздействие, според потребителите, Канген водата засилва имунитета и повишава енергийните нива. Тя стимулира имунната система да се справя по-добре с инфекциите. В същото време доставя повече кислород и хранителни вещества до клетките, което води до повече жизненост и работоспособност.

Voda Kangen Water 06Не на последно място редовната консумация на тази йонизирана течност би забавила процесите на остаряване и намалила риска от сериозни заболявания като рак, диабет и сърдечно-съдови проблеми. Слабо алкалната водна среда възпрепятства развитието на вредните патогени и свободни радикали. А повишените антиоксидантни и регенеративни способности на организма държат настрана редица опасности.

Ето това бяха някои от най-разпространените твърдения за ползите от чудодейната Канген вода. Каква е истината зад тях обаче и колко от тези ефекти наистина могат да бъдат научно доказани, предстои да разберем в следващите части на статията.

Критичен поглед към твърденията за ползите от Канген водата

Въпреки ентусиазма на много от потребителите на Канген вода, трябва да погледнем и критично към твърденията за нейните чудодейни свойства. За съжаление липсват сериозни и независими научни изследвания в подкрепа на голяма част от тях.

Voda Kangen Water 04Повечето от наличните проучвания са направени с животни или при много малък брой хора. Те по-скоро навеждат на определени хипотези, отколкото да докажат категорично терапевтичен ефект за човека. Необходими са задълбочени изпитвания с големи извадки от популацията, за да се потвърди или отхвърли връзката между консумацията на Канген вода и подобрения в здравословното състояние.

Освен това, при самооценките за ползата от тази йонизирана вода, силно влияние оказват плацебо ефектът и очакванията на потребителите. Изпитвайки дълбоко доверие към продукта, те са склонни да виждат подобрение в симптомите си, дори когато то не е налице. Затова са необходими стриктно контролирани опити, при които участниците и изследователите да не знаят кой приема Канген вода, а кой – плацебо или обикновена вода.

Voda Kangen Water 01Най-сериозен повод за притеснение обаче са възможните конфликти на интереси и пристрастност при част от публикуваните изследвания. Немалка част от проучванията в подкрепа на Канген вода са финансирани или проведени от самите компании, които я произвеждат и разпространяват с търговска цел. Следователно резултатите от тях трябва да се приемат с известна доза скептицизъм.

Предвид липсата на убедителни научни доказателства, по-благоразумният подход би бил повече въздържаност по отношение на разгласените въздействия на Канген водата. Истинската ѝ стойност и потенциалните ѝ ползи предстои да бъдат изследвани по-задълбочено от независими учени.

Рискове и странични ефекти от прекомерна употреба на Канген вода

Въпреки потенциалните ползи, прекалената и неконтролирана консумация на Канген вода крие известни рискове. Здравни специалисти предупреждават, че поддържането на твърде алкална среда в тялото за по-продължително време може да доведе до редица странични ефекти и усложнения.

Едно от най-сериозните опасения е развитието на електролитен дисбаланс и алкалоза. Прекомерният прием на алкални минерали за сметка на натрий, калий и други може сериозно да наруши хомеостазата на течностите и електролитите. Това оказва негативно влияние върху нервната и сърдечно-съдовата система.Voda Kangen Water 02

Особено уязвими в това отношение са хората с увредена бъбречна функция. Техният организъм вече среща затруднения с отделянето на излишните алкални соли. Затова повишаването на pH чрез йонизираната вода може значително да влоши общото им състояние.

Дайте мнение и Вие тук!

Друга група в риск са пациентите с определени хронични заболявания и тези приемащи рецептурни или билкови препарати. Промяната в киселинността на тялото би повлияла на усвояването и ефикасността на тези медикаменти. Необходима е консултация с лекуващия лекар преди включване на Канген вода в диетата.

Voda Kangen Water 03Не бива да пренебрегваме и вероятността от поява на стомашно-чревни оплаквания като дискомфорт, газове, повръщане или дори диария. Тъй като алкалната вода променя средата в стомаха и червата, при някои индивиди това води до временни разстройства на храносмилателния тракт. Те обикновено отзвучават бързо с намаляване на дозата.

За да се избегнете тези странични ефекти, препоръчително е Канген водата да се консумира умерено и след консултиране с медицински специалист. Така лечебните ѝ свойства могат да бъдат оползотворени безопасно в ежедневието.

Препоръки за употреба и необходими предпазни мерки

Предвид специфичния характер и здравните ефекти на Канген водата, нейната консумация изисква спазването на определени предпазни мерки и препоръки за безопасност.

Voda Kangen Water 05От първостепенно значение е да се направи консултация с личния лекар относно наличието на хронични заболявания или прием на лекарства. Това ще позволи да се прецени дали и в какви количества алкалната вода е подходяща за конкретния човек. Медицинският специалист може и да препоръча изследвания за проследяване на електролитите и кръвната картина.

След започване на употребата се препоръчва пиенето на Канген вода първоначално в малки количества, които постепенно да се увеличават. Това позволява организмът по-плавно да се адаптира към нейното специфично въздействие. Изключително важно е да се следят внимателно евентуалните промени в самочувствието и да се реагира своевременно при оплаквания.

При деца и възрастни хора се препоръчва още по-голяма предпазливост и ограничаване на консумацията на алкална вода. Техният организъм е по-чувствителен към промени в течностния и електролитен баланс. Консултацията с педиатър или гериатър е задължителна в тези случаи.

Разбира се, при всякакви неприятни усещания или оплаквания след пиене на йонизираната вода, трябва веднага да се потърси медицинска помощ. Дори може да се наложи изцяло да се преустанови нейната консумация. Здравето трябва да бъде на първо място.Voda Kangen Water 07

Още информация и източници на английски: Реалните ползи и вреди от Канген водата; * Предимства и недостатъци на пиенето на алкална вода Канген; * Странични ефекти от Канген водата.

Като се съблюдават горните предпазни мерки обаче, Канген водата би могла да се превърне в полезно допълнение към здравословния начин на живот на много хора.

Вижте и ТОВА: Мнения за видовете йонизатор за вода, които вършат работа. Откъде да купим на изгодна цена?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как да изберем добър йонизатор за алкална вода на добра цена? Измамата "Канген вода". Кой японски йонизатор за вода върши работа?

Йонизатор за алкална вода | Мнения, цена

Как да изберем добър йонизатор за алкална вода на добра цена? Измамата “Канген вода”. Кой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *