Хламидия – предпоставка за безплодие

Когато наличието на хламидия бъде установено на ранен етап от развитието на инфекцията, то тя не причинява сериозни поражения.

Ако обаче се стигне до тежка форма на хламидиоза, съществува риск от запушване на маточните тръби, а оттам и до редица проблеми, свързани с възпроизводството.

В същото време, хламидозата може да се превърне в предпоставка, поставяща живота на жената в опасност, ако се стигне до извънматочна бременност в резултат на инфекцията.

При мъжете рискът от безплодие като последица от хламидиозата също е налице. В най-голямата степен, достигането до подобни усложнения е резултат от скритата същност на заразата.

Ранният стадий на заболяването протича без видими и осезаеми симптоми, поради което той често отстава недиагностициран.

Ако въобще се засекат някакви неразположения, то те са прекалено слаби и болният често не им обръща особено внимание.

От съществено значение за лечението на хламидозата и избягването на стерилитета е и точно поставената диагноза.

Дайте мнение и Вие тук!

Голям брой лекари бъркат състоянието, поради което е необходимо да се назначават изследвания при наличието на най-малките съмнения за болестта.

Препоръчително е да се посещават прегледи за хламидия и да се провеждат изследвания, категорични са специалисти, когато пациентът страда от някое от съпътстващите заболявания, каквито са гъбичките, различните инфекции, вагиналните алергии, наличието на друга венерическа болест и др.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

азитрокс azitrox

Азитрокс: Плюсове и минуси, приложение и мнения

♠ Какво е ♠ Приложение ♠ При хламидия ♠ При грип, ангина, пневмония ♠ При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!