Чревни газове, метеоризъм и оригване. Лечение

Наличието на повече газове в червата (метеоризъм) е неприятно явление. Обикновено можете да се справите с проблема, ако подобрите хранителните си навици и се въздържате от храни, способстващи за образуването на газове.

По-рядко метеоризмът може да бъде придружен от храносмилателно разстройство или запек, както и да бъде сигнал за скрито заболяване.

Метеоризмът често води до подуване на корема, но неразположението в повечето случаи изчезва, когато газовете се отделят през устата (оригване) или през ануса. Оригване се появява, когато стоите прави или сте седнали, докато отделянето на газове през ануса – когато лежите.

Метеоризмът понякога възниква вследствие на гастрит (възпаление на стомашната лигавица), синдром на раздразненото дебело черво, заболявания на жлъчния мехур, пептична язва или продължително нервно-психическо напрежение.

ПРОФИЛАКТИКА

Промяната в хранителния режим обикновено облекчава състоянието, когато то е свързано с ферментацията на определени храни (зеле, лук, грах и фасул), предизвикана от действието на бактерии и гьбички в червата. Може да откриете, че мазните храни, газираните напитки, захарта, кофеинът и суровите зеленчуци и плодове влошават положението.

Метеоризмът понякога се провокира от чувствителност към определена храна или комбинация от храни (особено на скорбяла с белтъчини или с плодове). Примери за неподходящо съчетаване са тестени сладкиши с плодове (като ябълков пай) и хляб с месо (например сандвич с шунка).

Действието на антибиотиците

Наличието на повече газове в червата (метеоризъм) може и да е резултат от прием на антибиотици, конто временно нарушават нормалния баланс на чревната флора. Популацията от микроорганизми в червата е изключително важна за доброта храносмилане.

За да възстановите здравословното й равновесие, вземайте допълнително Lactobacillus acidophilus или поне веднъж дневно яжте кисело мляко с жива закваска.

Хранителни навици: Важно е не само какво, но и как ядем. Някои поемат въздух заедно с храната, особено когато са под нервно напрежение. Това води до натрупване на газове в сто-маха и червата. Същият ефект се получава и при преяждане, бързо хранене, недобро сдъвкване на храната, говорене или пиене по време на ядене. Затова се хранете често и бавно, като дъвчете внимателно. Не яжте „на крак“ и избягвайте да вечеряте късно.

ЛЕЧЕНИЕ

Масаж на корема

Масажирайте корема с леки движения по посока на часовниковата стрелка. За целта използвайте следната смес: в 2,5 чаени лъжички олио от сладък бадем добавете 4 капки масло от мента и по 2 капки масло от хвойна и кимион (последните 2 масла не се препоръчват при бременност!).

Дайте мнение и Вие тук!

Билколечение.

Маточина, мента, джинджифил, облекчават метеоризма. Приемайте ги под формата на чай или разредена тинктура след хранене. За да приготвите чай от корен от пищялка, залейте 30 г нарязан корен с 0,5 кипяща вода, оставете го да престои 10 минути и приемайте по 2 чаени лъжички 3 пъти на ден преди хранене.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Пийте медицински въглен съгласно указанията на етикета.

При някои хора също помага и сокът от кисело зеле.

Горещи и студени компреси.

Директното затопляне понякога облекчава подутия от газове корем. Поставете термофор с гореща вода върху корема и го оставете, докато ви е приятно или докато не започне да изстива. Или редувайте горещи и студени компреси: поставете гореща хавлиена кърпа (потопена в гореща вода и изстискана) върху корема си за 3 минути, след това – студена кърпа за 1 минута, и повторете няколко пъти.

Кога да потърсим лекар?

Ако метеоризмът не се повлиява от природолечението до няколко дни, ако е придружен от болка в корема, температура, повръщане, силно гадене или диария.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.