Болестта на Кастелман поразява имунната система

Основните симптоми на болестта на Кастелман са повишена температура, изпотяване по време на сън, липса на апетит, често гадене и позиви за повръщане, в резултат на което се появява и видимо отслабване.

Най-видимият белег на заболяването е уголемяването на периферните лимфни възли.

Болестта на Кастелман се среща сравнително рядко, затова мнозина не са готови да чуят именно тази диагноза, когато оплакванията им се причисляват към тези, изброени по-горе. Кастелман атакува лимфните възли, но поразява и цялата имунна система на човек.

Както стана вече дума, основното оплакване е прекомерното уголемяване или подуване на лимфните възли, предизвикано от бързия растеж на клетките, които ги изграждат. При различните случаи болестта обхваща всички лимфни възли в тялото или се разпростира единствено в някой от тях.

Разглеждат се две основни форми – уницентрична, при която атакуван и поразен е един-единствен лимфен възел, или мултицентрична, отнасяща се до няколко лимфни възли или до голяма част от лимфната тъкан в тялото.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато става дума за втората форма на болестта, имунната система на болния е отслабена, което води до проявлението на различни симптоми.

Ако при уницентричната става дума единствено за леки неразположения леко завишена температура, обриви, анемия или въобще няма симптоми, то по-сериозната форма на болестта може да предизвика животозастрашаващо повишение на температурата, слабост, невропатия, уголемяване на черния дроб и далака.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Кои лекарства за сваляне на висока температура са добри.

Бързо сваляне на висока температура с лекарства, оцет, кока кола и др. средства

Кои лекарства за сваляне на висока температура са добри. Сироп, лепенки, хомеопатия. Компреси с оцет, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *