Защо бременността предизвиква депресия

Депресия: Популярното твърдение, че бременните жени са се абонирали за доброто настроение, на практика е погрешно. Бременността често има за признак депресията.

При много жени бременността е свързана с редица негативни емоции, които се отразяват по един или друг начин на психическото и емоционалното им състояние, затова може да се каже, че депресиите са толкова често срещани при бъдещите майки, колкото и при всички останали жени.

В най-голяма степен това се дължи на следните фактори:

– ако жената по принцип е предразположена към развитието на депресия, нищо чудно това да продължи и по време на износването на плода

– колкото по-млада е бременната жена, толкова по-голям е рискът от появата на депресивни състояния

– при жените, които нямат с кого да споделят трепетите около случващото се в живота, депресията също е често срещана

– липсата на подкрепа и опора от страна на таткото на бебето, от страна на семейството и обкръжението по посока на решението й да стане родител е сред основните фактори

– лошите отношения с бъдещия баща

– съмненията около това желано ли е бебето поражда депресия на свой редОсновните признаци за това, че бременната жена е депресирана, са загубата на желанието да се поддържа, влошен сън или липсата на такъв, незачитане на лекарските предписания.

При някои бременни се наблюдава дори употребата на алкохол, цигари като опит да се преодолее състоянието. Особено важна е компетентната помощ в подобни ситуации.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *