Етеричните масла се използват най-често в продукти за красота, като кремове за лице, тяло или за ароматерапия.

Къде и как да използвате етерични масла?

Етеричните масла се използват най-често в продукти за красота, като кремове за лице, тяло или за ароматерапия. Те са известни най-вече със своите ароматни свойства. Истината обаче е, че когато започнете да гледате на тях като на лечебни свойства, ще разберете колко по-сложни са всъщност. Етеричните масла могат да помогнат при инфекции на синусите и главоболие, а също така допринасят за премахването на стреса.

Ключов момент, който трябва да запомните, е, че чистите етерични масла са много концентрирани и трябва да се разреждат, ако ще се прилагат локално. Смесете една или две капки етерично масло с едно от любимите си базови масла, като масло от жожоба или кокос, преди да нанесете върху кожата.
От главата до върховете на пръстите на краката ви, няма лошо място по тялото за използване на етерични масла. Разбира се, най-голямото предимство на тези магически концентрати е, фактът, че те лесно могат да намерят приложение в различни моменти от нашето ежедниевие. С тях можем да чистим и перем, да ги изолзваме в модните си аксесоари и дори да създаваме приятна атмосфера при пътуване.
Сега ще разберете как:

Дифузер за етерични масла

Казано по-просто, дифузер за етерични масла е устройство, което разгражда етеричните масла на по-малки молекули. След, което разпръсква тези молекули във въздуха и създава приятна и ароматна атмосфера в помещението. Работата на дифузера е да разпръсне равномерно частиците в концентрация, която е лесна за дишане и не “натоварва” помещението.

Използването на дифузери за етерично масло е не само полезно за вас, но също така помага за създаването на спокойна домашна атмосфера. Тъй като дифузерите най-често работят с помощта на водна пара, те са по-здравословната алтернатива на ароматни пръчици и прочие.

Eтерични масла в автомобила

Използването на етерични масла както в дома ни, така и в нашите автомобили помага да сведем до минимум бактериите около нас. Важно е да имаме естествена опция, на която да можем да се доверим, когато искаме да почистим колата си. Такова решение са етеричните масла. Но как да ги използвам? Просто капнете 2 капки от любимото етерично масло върху парцал и избършете замърсените повърхности. Не забравяйте да избършете излишното масло, докато повърхността изсъхне напълно.

Освен това често ароматът в автомобила не е особено любим на пътниците. Тук със своите ароматни свойства отново идват на помощ етеричните масла. Създайте своя собствена смес и я съобразете с вашите нужди и предпочитания! Етеричните масла от лавандула, джинджифил, мента, кардамон и мента са много ефективни средства против гадене. От вас зависи дали средата, в която вие и вашето семейство редовно прекарвате време, е възможно най-здравословна

Бижута и етерични масла

Бижута, които са специално изработени, така че да могат да бъдат леко ароматизирани с етерични масла, обикновено са известни като ароматерапевтични бижута или бижута с етерични масла. Тази форма на бижу ви позволява да разпространявате и да се наслаждавате на аромата и терапевтичните ползи от любимите си етерични масла през целия ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Добавянето на една или две капки от любимото ви масло към такова бижу може да осигури часове или дори дни ползи от ароматерапията. Тези предимства включват подобряване на настроението, емоционален баланс и дори положителни промени в работата на мозъка!

Етерични масла в прането

Можете да използвате етерични масла за пране, тъй като те придават свеж аромат на дрехите. Маслата от лавандула и мента са доста често срещани за домашна употреба. Можете, разбира се, да използвате и етерично масло по ваш избор.
Етеричното масло от чаено дърво е отличен избор за почистване на спално бельо и дрехи, които са прекалено замърсени. Накиснете дрехите в смес от сода за хляб и студена вода за до един час.

Добавете 2 до 3 супени лъжици лимонов сок, половин чаша бял оцет и 7 до 10 капки етерично масло от чаено дърво към накисването. След това изперете дрехите както обикновено в пералнята. Ако искате дрехите и спалното бельо да миришат добре, добавете няколко капки етерично масло от портокал.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

премахване на стрии

Премахване на стрии със свинска мас и невен, с белтък, с крем и още 10+ рецепти

Топ начини за премахване на стрии. Легендарната рецепта със свинска мас и невен. Заличаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *