Диета от каменната епоха връща силата и здравето

В последно време особена популярност придобива така наречената „каменна диета” или режим на хранене, който следва предпочитанията и възможностите на нашите прадеди.

Основната причина, поради която този тип отношение към храната и към хранителните продукти придобива популярност, е, че според учените, които са я разработили, тя неутрализира негативния ефект на средата на живот, в която съвременния човек съществува.

Вижте и ТОВА: Нисковъглехидратна диета като отзвук от времето на най-древните хора!

Причината да се потърси и разработи този нетрадиционен модел на хранене се свързва с това, че световна тенденция е увеличаването на броя на сърдечносъдовите заболявания, на пациентите, страдащи от хипертония, диабет, в резултат на неправилно хранене и прекаляването с храна.

В основата си „каменната диета” заляга на мазната риба, на пълнозърнестия хляб, на овеса, както и на суровите ядки и горките плодове – продукти, които се смятат за водещи за оцеляването на първобитния човек.

В същото време, тя изключва преработената храна, продуктите, богати на захари и ненаситени мазнини, полуфабрикатите.

Дайте мнение и Вие тук!

Натуралните продукти – такива, каквито са консумирани от предците ни, са единственият шанс на човечеството, заключават специалисти в храненето и допълват, че според проучванията от тях се повлияват благоприятно както функциите на сърцето, мозъка, така и на цялото тяло.

Най-хубавото на този режим на хранене е, че не поставя конкретни ограничения, а оставя избора в наши ръце – продуктите просто трябва да натурални.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кленов сироп, диета и ползи

Кленов сироп: Топ 10 лечебни ползи и диета за отслабване

Ще разгледаме митовете и ползите от това чудо. Върши ли работа прословутата диета с кленов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *