бронхостоп

Бронхостоп: правилна употреба и ползи

Какво знаем за продуктите бронхостоп и как да ги прилагаме при различни дихателни проблеми. При какви случаи не бива да се използва. Има ли продукти с подобно действие – кои са те. Как да избираме сиропи и таблетки за кашлица

Бронхостоп е натурално муколитично средство, основано на въздействията на лечебни растения. Препаратът стимулира отхрачването и заедно с други медикаменти помага да се отстранят симптомите на възпаление, да се овладее негативното действие на вируси и бактерии. Продуктът е популярен в няколко удобни за приложение форми – сироп, капки и таблетки. Това разнообразие в добавка към билковата природа на лекарството го прави полезно както за възрастни, така и за деца.

Какво е това бронхостоп?

И така – бронхостоп е лекарство за кашлица. Нека да припомним обаче, че кашлицата не е самостоятелно заболяване, а само симптом. Разбира се, категорично трябва да се лекува заболяването, чиято проява е кашлицата. Но и самата кашлица “носи” облекчение, ако специално към нея е приложено адекватно въздействие. Тук е мястото и на нашия бронхостоп.

Състав и ефект. Действие на мащерката

Две изключително стойностни съставки на продуктите бронхостоп са екстрактите от градинска мащерка или медицинска ружа. Това са традиционни лекарствени растения, които са с доказано отхрачващо действие. Ясно е, че ще помагат да се справим с една кашлица, провокирана например от простуда – особено ако се налага продължително лечение.

Мащерката има секретолитичен, бронхолитичен и антибактериален ефект. Благодарение на билката гъстите секрети, натрупани в дихателните пътища, бързо се втечняват и е по-лесно да се изхвърлят. Подобрението при пациент, който се лекува с бронхолитин, личи по облекченото дишане и отслабването на кашлицата.

Течният екстракт от корен на ружа е с противовъзпалителен ефект; този компонент успокоява раздразнените лигавици на дихателните пътища и ги покрива с тънък защитен пласт. По този начин възстановителните процеси в системата протичат по-спокойно и резултатно.

Като допълнителни съставки могат да бъдат включени сок от малина, аскорбинова киселина, метил парахидроксибензоат, пропил парахидроксибензоат, захароза, етанол и вода – за сиропите, или арабска гума, фруктоза, сорбитол, малтодекстрин, лимонена киселина, аромати, парафин, и бял пчелен восък за пастилите.

Лечебни свойства

Да обобщим от казаното за активните билкови съставки: продуктите бронхостоп втечняват задържани в дихателния апарат секрети и улесняват отхрачването; действат противовъзпалително и успокояващо; дишането се облекчава, кашлицата постепенно отслабва. Натуралните съставки са и с подчертан противомикробен ефект. Бронхостоп се комбинира успешно с други медикаменти, препоръчвани при простуда и грип.

Приложение (показания) и дозировка

Приемът на продуктите трябва да бъде съобразен с препоръките на лекар или със съветите от пациентските листовки. Съобразно здравословното състояние и възрастта на пациента се препоръчва една или друга форма, както и дневна доза и продължителност на приема.

За гърло

При болки в гърлото е по-добре да се използват пастилите бронхостоп, за да има по-продължително въздействие върху възпалената лигавица на дихателните пътища. При смученето на пастили на всеки 3-4 часа има трайно терапевтично въздействие върху проблемната зона и може в пълнота продуктът да упражни противомикробния си, противовъзпалителен и обезболяващ ефект.

За суха кашлица

Сиропът бронхостоп е препоръчван като средство за лечение и на суха, и на влажна кашлица. При суха кашлица осезаем ефект е нормализирането на спастичното дишане и отслабване на раздразнението; възпалената лигавица се успокоява, разреждат се пристъпте на кашлица. Напрегнатата мускулатура на дихателния апарат се успокоява и дишането се облекчава. Обикновено този ефект може да се почувства още на втория ден след началото на приема на сироп или пастили бронхостоп.

бронхостоп
Кашлицата отстъпва пред сироп или пастили бронхостоп
За влажна кашлица
Демир бозан за безсъние

Ролята на бронхостоп при влажна кашлица е да втечни храчките и задържаните секрети по дихателните трасета, както и да улесни тяхното експортиране. Същевременно се създават условия за успокояване на напрегнатата дихателна система, за нормализиране на дишането и за преодоляване на болестния процес. Билковите съставки действат антимикробно, противовъзпалително и неутрализират причините за болестното състояние.

При бронхит

Особеност при възпалителен процес, засягащ бронхите, са спазмите при дълбока кашлица. Подобно състояние е мъчително заради усещането, че не можеш да си поемеш дъх и чувстваш задушаване. В такъв момент мускулите на дихателните органи са силно съкратени и действително дишането се усеща като нещо невъзможно. Приемът на сиропчето бронхостоп помага да се преодолеят тези състояния, като снема мускулното напрежение, упражнява антимикробен и противовъзпалителен ефект и облекчава дишането. При бронхит обикновено е необходимо сиропът да се приема повече от стандартните пет дни, но това трябва да бъде препоръчано от лекуващия.

При ларингит

Ларингит е възпалението на ларинкса; разпознаваме го по променения глас, усещаме го по специфичната болка в гърлото – при преглъщане имаме чувството, че сме поели стъкло. С помощта на бронхолитин – пастили, но може и сироп, това усещане постепенно се облекчава. С риск да се повторим припомняме, че съставките на продукта имат противовъзпалителен и успокояващ ефект; действат противомикробно и по този начин отстраняват причините за болестния процес.

При астма

При астма с проблематичното дишане и пристъпи на влошаване продуктите бронхостоп са само допълнителен елемент в комплексните терапии. Сиропът може да се използва като добавка към други медикаменти, които значително по-могъщо въздействат за успокояване на спазмите и за облекчаване и нормализиране на дишането. Сиропът може да се използва по лекарска препоръка и като част от схемите за поддържащо лечение, чиято цел е разреждането на астматичните пристъпи и по-лекото им протичане, когато са актуални.

Как се дава на деца

Най-подходящата форма на бронхостоп за деца е сиропът. Той не е подходящ за мъници под 4-годищна възраст; за децата от 4 до 12 години единичната доза е 5 мл на 3-4 часа, но не повече от 6 пъти за денонощие. Подрастващи над 12 години са на режима за възрастни – за тях единичната доза е 10 мл. Добре е приемът да се ограничи в рамките на 5 дни – до седмица. Ако се налага по-дълга терапия, това трябва да е само по лекарска препоръка.

бронхостоп
Бронхостоп помага при болно гърло и кашлица

Пастили бронхостоп се дават само ако детето е навършило 6 години и може да изсмуче таблетката, без да я сдъвква или поглъща цяла. Интервалът между две таблетки е 3-4 часа, а лимитът за денонощие – 4 до 6 пастили.

Сиропът бронхостоп сине с мащерка и медицинска ружа не бива да се дава на деца под двегодишна възраст. Дозирането за по-големите е както следва: 2 до 4 години само след консултация с лекар и под контрол по 7.5 мл на 3-4 часа, до 6 пъти дневно при общ лимит 45 мл; 4 до 12 години – същите дози и общ лимит; над 12 години – както при възрастни, 15 мл на 3-4 часа, общо до 6 пъти при лимит 90 мл.

Бронхостоп спрей не се използва за лечение на  деца и подрастващи под 18 години.

Разновидности, прием, цена

Производителят предлага споменатите вече форми сиропи – бронхостоп и бронхостоп сине, а също така пастили и разтвор в спрей-форма. Споменават се в чуждоезични сайтове и капки бронхостоп, които са сочени като удобна форма за лечението на малки деца заради възможността да се дозират по-прецизно.

Бронхостоп на сироп

Базовият сироп бронхостоп е добре приемано средство за овладяване на дразнеща кашлица с жилав секрет; неутрализира дискомфорта в гърлото и облекчава дишането, ускорява изчистването на дихателните пътища при простуда и грип. При прилагането на продукта трябва внимателно да се следи за възможни алергични реакции към активните съставки – екстракти от мащерка и корен от ружа, както и към някой от помощните компоненти. Продуктът е противопоказан за лечение на хора с алкохолна зависимост и не се препоръчва за бременни и кърмачки. Не е подходящ за деца под 4-годишна възраст. Ако болестното състояние се развива и при симптоми като повишена температура, задух и храчки с гной, лечението на кашлицата трябва да бъде консултирано с лекар. Да се внимава и с пациенти, които страдат от чернодробни заболявания или епилепсия: по условие са определени като рискови и приемът на бронхостоп следва да бъде препоръчан от лекар при индивидуална преценка на възможните странични ефекти.

Медикаментът е подходящ за краткосрочно приложение в рамките на пет дни, като част от комплексна терапия на простуда и грип. Удължаването на приема е възможно с лекарско назначение. Цената на флакон от 150 мл е около 13 лв.

Бронхостоп на пастили (таблетки, хапчета, бонбони за смучене)

Пастилите бронхостоп са удобна форма на лечебния продукт, който въздейства върху състояния с болки в гърлото, възпаление, кашлица. Активният компонент е екстракт от мащерка – билката има отхрачващо действие, противомикробно и противовъзпалително. Деца на възраст 6-12 години вземат  до 4 пастили дневно през интервал от 3-4 часа; над 12 и възрастни спазват същия интервал и могат да вземат по 1-2 пастили до 6 пъти дневно. Цената на опаковка от 20 таблетки за смучене е около 7 лв.

Бронхостоп на спрей

Този продукт е по-скоро средство за облекчаване на симптоми, свързани с възпаление на устната лигавица и гърлото. Неутрализира дразненето, овладява възпалителния процес благодарение на противомикробния си ефект, облекчава преглъщането и дишането. Съдържа екстракти от мащерка и градински чай. При прилагане трябва да се внимава продуктът да не попада в очите и в носа. Приложението не е трудно: по 1-2 впръсквания в устата или дълбоко в гърлото, два до четири пъти дневно. Не се използва за деца и подрастващи до 18 години. При предозиране са възможни промени в сърдечния ритъм, усещане за затопляне, замайване и припадъци. Цената на опаковката от 15 мл е 12 лв.

Бронхостоп сине (сироп, солуцио)

БронхостопТози сироп има същите активни съставки като базовия бронхостоп – мащерка и ружа, но концентрацията на екстракта от мащерка е значително по-слаба; това го прави допустим за деца на възраст 2-4 години под лекарски контрол. Продуктът не е подходящ за бременни и кърмачки. Цената на флаконче от 120 мл е 13 лв.

Противопоказания

Продуктите бронхостоп са с ограничения за бебета и малки деца, бременни и кърмачки, алкохолно зависими – формите сироп. Не бива да се прилагат при алергия към растителните екстракти или към някое от помощните вещества. Не са подходящи за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт; рискови са пациенти с тежки чернодробни отклонения, епилепсия.

Странични ефекти

Възможните странични ефекти, както и при други лекарствени продукти, са с различна честота на проявяване. В пациентската листовка са групирани по следния начин:

  • Храносмилателна система: възможни са стомашни болки, в рведки случаи – гадене и повръщане;
  • Централна нервна система: световъртеж, умора, забавени реакции, разсеяност;
  • Имунна система: свръхчувствителност с бронхоспазъм, затруднено дишане, брадикардия; сърбеж и обрив. Възможни са също отклонения на показатели в кръвната картина.

Макар и рядко, бронхостоп може да провокира прилошаване, анафилактичен шок  и оток на Квинке; като причина за това се сочи реакция на екстракта от мащерка.

Взаимодействие с други лекарства

За всяка форма бронхостоп е забранен паралелен прием с други противокашлични продукти. Най-много ограничения са предписани за капките, които у нас не са популярни. Все пак е добре да се знае, че те не бива да се комбинират с медикаменти, които потискат нервната система. Паралелният прием със седативни и миорелаксанти повишава силата на въздействието им.

Дайте мнение и Вие тук!

В сила е правилото – всяка комбинация на продукт бронхостоп с други медикаменти е редно да бъде обсъдена с лекуващия.

Предозиране

Всяко предозиране може да причини смущения при функционирането на храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Съобщавано е за състояния с болки в стомаха, гадене и повръщане, смущения в сърдечния ритъм, замайване и припадъци, диария, симптоми на алкохолно опиянение. При неволно предозиране или при проява на някой от описаните симптоми у пациент трябва да се търси спешна медицинска помощ.

Мнения за бронхостоп

Като цяло мненията за продуктите бронхостоп са положителни. Хората са категорични в оценките си за ползата от това средство против кашлица, намират продуктите за ефективни, дори отлични. Благоприятните ефекти се усещат обикновено на второто денонощие от началото на употребата, а пълният терапевтичен курс напълно отстранява мъчителната симптоматика.

Голямо преимущество на бронхостоп-продуктите според потребителски мнения е възможността да се прилагат при различни възрастови групи, от малки деца до хора в напреднала възраст. Много хора избират тези продукти и поради факта, че активните компоненти са натурални.

Не липсват и скептични изрази от рода на този – че нещо, което така активно се рекламира, не може да е чак толкова добро. Има и разумни съвети за необходимостта от контакти с лекар: все пак е добре специалистът да прецени дали наистина с бронхостоп пациентът ще се излекува от кашлицата си.

Аналози и заместители

Описаното дотук за продуктите бронхостоп не е реклама, а полезна информация за възможното им приложение в различни ситуации. Разбира се – бронхостоп не е единственото решение при кашлица. Когато разглеждаме следващите продукти – аналози и заместители на бронхостоп, трябва само да запомним, че е лошо решение да правим комбинации и в едно и също време да приемаме по два противокашлични сиропа или таблетки. Друга важна подробност е дали сиропът, който сме си харесали – или който имаме пари да си купим, е за нашата кашлица най-доброто решение.

Сиропи за кашлица

Преди да вземем един сироп – ако все пак сме решили да “заобиколим” прегледа при лекар, трябва да сме наясно какво точно искаме: да спрем да кашляме или да помогнем на организма по-бързо да изтвърлим събраните храчки. Така според въздействието си в една или друга посока сиропите за кашлица биват три категории:

  • Сиропи против кашлица. Те са предназначени да потиснат сухата, непродуктивна кашлица, която нарушава съня и разваля апетита, влошава настроението и общото самочувствие. При такава кашлица няма какво да се изхвърля от бронхите, затова е по-добре тя просто да спре.
  • Отхрачващи. Такива сиропи не спират кашлицата и не въздействат върху консистенцията на секретите, а само ускоряват отхрачването, което вече е започнало по естествен път.
  • Муколитици. Тези средства променят консистенцията на секретите – от жилава, трудно отделяна и гъста маса те се превръщат в по-светла и течна. Тогава кашлицата – до този момент мъчителна, се облекчава и става продуктивна.
Бронхостоп или Бронхикум

Бронхикум е серия продукти – сироп, еликсир и пастили, чието действие отново разчита на екстракта от мащерка, но и на друга билка – иглика, с аналогично въздействие. Сиропът бронхикум е подходящ за втечняване на жилави секрети и за по-лесното им изчистване от дихателните пътища. Дава се на деца над 4 години и възрастни в подходящи дози, до 6 пъти за денонощие. Цената на продукта е 8 лв за 130 мл.

Синупрет

Сиропът е един от продуктите под това название; има също таблетки, варианти екстракт и форте. Сиропът е допълнително средство при лечение на възпалителни заболявания, засягащи дихателната система и придружени с кашлица. Съдържа билкови екстракти – корен на тинтява, иглика цвят, стрък върбинка, стрък киселец, цвят от черен бъз.приема се три пъти дневно в дози, съобразени с възрастта. Не се дава на деца под две години. Цената за 100 мл е 16 лв.

Хеделикс

Още един билков сироп, подходящ за симптоматично лечение на кашлица при дихателни възпаления. Активната му съставка е гъст екстракт от бръшлянови листа. Важно е потребителите да не са алергични към това растение! За разлика от други продукти – този може да се дава и на бебета, но само съобразено с лекарските препоръки. Дозите в дневния прием съответстват на възрастта. Продуктът е на цена около 7 лв за 100 мл.

Флавамед

Флавамед има няколко разновидности – сироп за деца и за възрастни, ефервесцентни таблетки, сиропи макс и форте, таблетки.

Базовият сироп флавамед е с класическата активна съставка амброксол – амброксолов хидрохлорид. Той е от продуктите, които втечняват гъстите секрети по дихателните пътища, улесняват отхрачването им и облекчават дишането. Подходящ е за деца и възрастни в съответстващи дози; след консултация и преценка за възможни рискове се допуска прием и от бременни и кърмачки. Потребители със заболявания на черния дроб и бъбреците също биха могли да го вземат, но по лекарска препоръка, в по-ниски от стандартните дози или на по-дълги интервали. Флакон флавамед от 100 мл струва около пет лева.

Бромхексин

Бромхексин: таблетки, капки, сироп, разтвор в ампули. Сиропът с активна съставка бромхексин хидрохлорид действа муколитично – разрежда секретите, улеснява отхрачването им и изчистването на дихателните пътища. Става за деца над две години и за възрастни в подходящи за възрастта дози. Не бива да се дава на бременни и кърмачки. Продава се по три лева за опаковка от 125 мл.

Стодал

Хомеопатичен продукт, подходящ за симптоматично лечение на кашлица с различна природа. Има десет активни съставки; приема се 3-5 пъти дневно в дози, съобразени с възрастта; подходящ и за деца, но при тях се прилага по лекарска препоръка. Допуска се за лечение на бременни и кърмачки след оценка на риска. Рискови групи са пациентите с чернодробно заболяване и епилепсия. Цената на флакон от 200 мл е около 8 лв.

Сладък корен, сироп от женско биле

Сиропът съдържа екстракт от женско биле – Glycyrrhiza glabra. Лековитото растение подкрепя имунната система и е с противовъзпалителен ефект; подпомага отхрачването и преодоляването на вирусни инфекции. Спазмолитик. Всичко това го прави подходящ за болестни състояния с кашлица. Приема се разтворен във вода: една супена лъжица в половин чаша за възрастни, една чаена лъжичка в половин чаша вода за деца над две години. Пие се три пъти дневно след хранене в продължение на 7-10 дни. Един флакон от 100 мл струва 6 лв.

Синекод

Този сироп е от продуктите, които потискат кашлицата. Препоръчван е за овладяване на непродуктивна кашлица при операции и бронхоскопия, както и при лечение на коклюш. Активната съставка е бутамиратов цитрат; при алергия към нея сиропът не се прилага. Дава се на деца над три години и възрастни, дозата за деца е чаена лъжичка – три пъти дневно, за възрастни – супена лъжица 3-4 пъти дневно. Цената на флакон от 200 мл е 9 лв.

Доктор МОМ

Доктор МОМ е билков сироп, чийто прием подпомага втечняването на гъсти секрети при възпаление на дихателните пътища; това улеснява отхрачването, облекчава дишането и ускорява оздравителния процес. Продуктът може да се използва също  при кашлица на пушачи и алергична. Не е подходящ за деца под 6-годишна възраст. Сладник, босилек, джинджифил и ментол са основните съставки, които заедно постигат  описания лечебен ефект. Цената на флакон от 100 мл е около пет лева.

Таблетки против кашлица

Бронхофит. Билкови таблетки, препоръчвани като средство за облекчение на различен тип кашлица – при простуда и грип, ангина, фарингит, при диагностични процедури на дихателната система и пр. съдържа компоненти от мащерка, ружа, жиловлек, бъз, анасон, ленено семе, шипка, малина, подбел, борови връхчета. Струват 3 лв за 10 броя; приемат се 3 до 6 на ден.

Доктор МОМ. Споменатият сироп със същото название е част от билкова серия, която включва и таблетки за смучене в седем варианта – с различни вкусове, например лимон, ягода, горски плодове и пр. Основните съставки в таблетките са  ментол, джинджифил, индийско грозде и сладник. Цената е около 4 лв за 20 броя.

Таблетки при кашлица с ефект, подобен на този от пастилите бронхостоп, имат също и продуктите синупрет, флавамед, бромхексин, синекод.

Източници:

http://fb.ru/article/226077/analogi-otzyivyi-instruktsiya-bronhostopa

http://lekhar.ru/lekarstva/preparaty-ot-kashlja/bronhostop-instrukcija-po-primeneniju/

http://kakmed.com/8490/bronkhostop/

Първоначално публикувано на:19.06.2018 @ 18:29

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *