Когато в организма не постъпват достатъчно количество мазнини, той започва да функционира по грешен начин и въпреки че човек гладува, той не отслабва.
На практика почти няма диета, която да ограничава до минимум мазнините.
Важно е какви, колко и в какви комбинации мазнини ще се консумират.
Какво обаче трябва да знаем за мазнините и влиянието, което те оказват върху организма в процеса на отслабване.
На първо място, трябва да се знае, че именно мазнините са най-калоричният елемент от ежедневното ни меню.
На следващо място, от значение е, че въглехидратите и белтъчините преминават през редица химични реакции, докато мазнините направо се натрупват в проблемните зони на тялото под формата на мастни депа.
Именно от тук се поражда схващането, че мазнините трябва да се елиминират, но това не означава напълно.
Най-малко 10% от консумираната от човек за едно денонощие храна трябва да е под формата на мазнини.Ако това не се случи, организмът започва да функционира по грешен начин.
Като за начало се забавя обработката на мазнините, в резултат от което се появява невъзможност от отслабване.
Следва промяна в отделените от жлезите на тялото хормони, най-вече от щитовидната жлеза.
Освен това липсата на мазнини води до необходимост от консумация на повече въглехидрати, а оттам и до натрупването на излишни килограми.