Полезно ли е очистването на тялото? (Пречистване или детоксикация)

Все по-голяма популярност придобива процедурата „очистване”. Още го наричат „прочистване“ или „пречистване“ на организма и на черния дроб.

На него се преписват какви ли не положителни ефекти – намаляване на телесното тегло, изчистване на кожата, премахване на целулита и облекчаване на подутия корем.

На практика обаче ефектът от очистването е един – от тялото се изхвърлят натрупалите се токсини, като по този начин се възпрепятства проявлението на последиците, до които те водят.

Оттам нататък всички останали ползи са дотолкова налице, доколкото самите вие вярвате.

Съществува ли обаче наистина необходимост от очистване и какъв е смисълът от него?

Според британски изследователи, когато човек живее сравнително здравословно и не прекалява с определени вредни храни, той няма реална нужда от очистване.

Организмът сам се справя с изхвърлянето на вредните вещества, затова практиката по ограничена консумация на храни е излишна.

Дайте мнение и Вие тук!

В такива случаи спазването на очистителна диета с цел прочистване на тялото или детоксикация е единствено уклон към повсеместна тенденция, който обаче не помага по никакъв начин на тялото за неговото правилно функциониране.

Очистването без съмнение е практика, която е радва на огромна популярност, но всичко това е така просто защото хората биват подведени един от друг, а не защото някой реално е изпитал ползите от него.

Все пак ако налице не са медицински предписания за обратното, всеки един човек може да провери как очистването ще повлияе на собствения му организъм.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

активен въглен

Как се ползва активен въглен за отслабване? Кой е хубав?

Начини за използване на активен въглен за отслабване. Как да изберем добър черен въглен? Откъде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *