Салата с рукола
Рецепти за различни видове салата с рукола

Салата с рукола, проверени рецепти с гарантиран успех!

Салата с рукола – харесва ли ви? Как да изберем продукта; ползи, лечебни ефекти. Проверени хубави рецепти за всеки вкус!

Рукола: който обича салатите с този продукт, знае какви са ползите му – но и противопоказанията. Никога не е излишно да ги припомним за всеки, който би искал да узнае повече за начините, по които се приготвят великолепни и здравословни блюда с рукола.

Симпатичните зелени листа имат свеж, приятен орехов вкус и се харесват на любителите на средиземноморската кухня. Предпочитани са като съставка и на салати, и на основни блюда. В кулинарията имат приложение също цветовете, а от семената се приготвя вкусно масло.

Защо трябва да обичаме салата с рукола?

Освен че са вкусни, салатите с този продукт зареждат организма с множество полезни компоненти. Растението е богато на витамините Е, В, С, А, К и на минералите цинк, магнезий, селен, натрий, мед, фосфор, манган и желязо. Особено добро решение е консумацията на свежа оранжерийна рукола през зимата, когато по обясними причини мнозина развиват авитаминози. Не бива да пропускаме и ниската калорийна стойност на продукта: 100 г рукола имат само 25 килокалории и това го прави отлична съставка на всяка диета.

Ползи и лечебни свойства на руколата

Руколата се препоръчва за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт – храните с тази съставка въздействат благоприятно на храносмилането и на обмяната на веществата. Препоръчва се и за хора, които често боледуват от простуди и вирусни инфекции. Салатните листа правят организма по-устойчив срещу бактерии и вируси, повишават имунитета и стабилизират защитните сили на организма. Такава салата създава нагласи за нормализиране на кръвното налягане, балансира кръвната захар и водно-солевия обмен. Благодарение на високото съдържание на витамини и микроелементи, консумацията на зелените листа влияе положително и на състоянието на нокти, коса и кожа.

  • Освен ниската калорийност и благотворното влияние върху метаболизма, коментираната рукола играе и една специална роля. Тя помага на хората, които са на диета и се ограничават в приема на немалко необходими за здравето хранителни съставки, да не губят енергията и работоспособността си. и още нещо: растението е богато на фибри, което дава усещане за ситост и това усещане е доста трайно.
    Към ползите можем да прибавим и способността на растителните компоненти от руколата да предпазват от възпаление и рани стомашната лигавица.

На сайта имаме отделна публикация за ползите от руколата. Отворете си я в нов таб за по-късно четене, ако не искате да продължите директно с рецептите за различните салати:

https://www.lekar.bg/2018/05/27/%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8/

Общи принципи

Руколата има разнообразно приложение в кулинарията. Може да е самостоятелно блюдо, може да е и гарнитура. Съчетава се с риба, месо, морски дарове и бобови храни. Комбинира се отлично с листни зеленчуци. Може да бъде подправка за задушени зеленчуци или в сандвичи, да е съставка на студени закуски, сосове, ризото, пици, дори на някои екзотични десерти. Главно условие за успешно “конструиране” на храните е продуктът да бъде правилно подбран и съхраняван.

рукола, салата с рукола
Рукола, авокадо и домат: комбинацията е класическа за добра салата!
Как да изберем рукола?

Главното при избора на рукола е да се вземат само прясно набрани, млади листа. Те не бива да имат увяхнал вид или да са пожълтели; не бива да са твърде едри, защото това означава по-група структура и по-изразена горчивина. Наситеното зелено, лъскава повърхност и размер около 10 см – това са най-общите белези на добрия продукт.

Как да я съхраняваме

Има различни препоръки за съхраняването на вече купената или набрана рукола. Ако то е по правилата, зелената маса може да съхрани качествата си в продължение на 6-7 дни в хладилник. Някои препоръчват листата да се навлажнят и да се насипят в найлонов плик, а според други – да се потопят в съд с вода и така да дочакат часа на употребата. Възможно е и замразяване – но затова листата трябва да се измият и подсушат в кърпа.
Разбира се, най-добре е листата рукола да се използват, докато са съвсем пресни. С пресни листа можем да разполагаме и от сандъче на балкона или на прозореца през зимния сезон. Растението не е твърде претенциозно и сполучливо се отглежда от любители градинари.

Какъв дресинг е подходящ?

Дресингът е въпрос на вкус – но ето някои предложения, които лесно можем да опитаме:

  • Смесваме до хомогенност по една лъжица горчица и мед, две супени лъжици зехтин, 4 лъжици ябълков оцет, четвърт чаена лъжичка сол. Дресингът се посипва върху салатата от рукола непосредствено преди сервиране.
  • Сокът на половин лимон се смесва с три супени лъжици зехтин, една супена лъжица горчица и сол на вкус. Разбива се и се използва за овкусяване на зелени салати с рукола.

Рецепти за салата с рукола

“Фигурин

Ако вече сме набавили базовия продукт; ако сме наясно какъв дресинг и какви добавки ще вложим в здравословното блюдо, не остава нищо друго – освен да се заемем със “сглобяването”.

Салата с рукола и домати (може и чери)

Салата с рукола и домати: това е базово съдържание, към което обикновено се прибавят неща като сирене, маслини, зелен лук. Вижте два варианта:

  • 100 г доматчета чери, 300 г моцарела, зехтин, балсамов оцет. Нарязваме доматчетата на половинки; подреждаме ги заедно с измитите и подсушени листа рукола в купа. Заливаме със смес от балсамовия оцет и зехтина – пропорции на вкус. Дресингът се прибавя в последния момент преди поднасянето.
  • 50 г рукола, два домата, 50 г маслини, два стръка зелен лук, две супени лъжици зехтин и една – ябълков оцет. Руколата се накисва в студена вода за десетина минути, подсушава се и се насипва в дълбок съд. Прибавят се доматите – обелени и нарязани на неголеми кубчета – големината да е приблизително като на маслините. Добавяме маслините и ситно нарязания зелен лук, заливаме с дресинга от зехтин и оцет. По желание можем да добавим настърган пармезан или синьо сирене (по gotvarstvo.bg).
Салата с рукола и айсберг

Салатата се прави с айсберг и рукола, но за по-дълбок вкус “носи” домати и ядки. Продуктите са една салата айсберг, 100 г рукола, десетина доматчета чери и 6-7 парчета сушени домати, слънчогледови семки, сол, горчица, зехтин и бял балсамов оцет (по receptite.com).

салата с рукола
Вариантите за салати с рукола са безброй

Салатата айсберг се накъсва в купа, добавят се листата рукола – също накъсани, чери доматчетата на половинки, сушените домати накъсани също, дресингът – съставките горчица, зехтин и оцет се разбиват в отделен съд и се полива сместа, посипват се  1-2 супени лъжици запечени на тиган слънчогледови семки.

Салата с (бейби) спанак и рукола

Вижте един вариант от gotvach.bg, в който присъстват и още няколко интересни съставки:

Трябват ни 250 г смес рукола и бейби спанак, един нар, две яйца, няколко чери доматчета, неголяма глава червен салатен лук, пармезан за посипване, маслини, зехтин, балсамов оцет.

  • Спанакът и руколата се измиват и подсушават; поставят се в салатна купа. Добавят се нарязаните на половинки доматчета, лук на тънки полумесеци, няколко маслини. Всичко се разбърква, полива се с дресинг от зехтин и оцет, посипват се семената от нар и/или настърган пармезан.
Салата с рукола и маруля

За нея според рецептата от framar.bg е достатъчна една прясна маруля, 15-20 листа рукола, половин глава стар лук, шепа маслини, по 2-3 супени лъжици ябълков оцет и зехтин.

Марулята и руколата се измиват, подсушават и накъсват/нарязват в салатиера. Лукът се реже на тънки филийки, леко се смачква с малко сол и се добавя към зеленията. Посипват се и маслините, изчистени от костилките: за предпочитане са зелените маслини. Накрая заливаме със сместа от зехтин и оцет.

Италианска салата с рукола

Следващото видео показва нагледно приготвянето на италианска салата с рукола. Ето как:

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и тази италианска рецепта от lazara.bg:

  • Необходими са ни по 200 г рукола и пълнозърнести макарони, два-три домата, каперси и настърган пармезан за посипване. За дресинга: сока на един лимон, две супени лъжици зехтин, две супени лъжици пресен босилек – нарязан на ситно, две скилидки чесън, сол, чер пипер.
  • Макароните се сваряват; слагаме ги в салатиера с измитата и накъсана рукола, каперсите и пармезана; разбъркваме. В неголям съд разбиваме лимоновия сок и зехтина, добавяме пасирания чесън, сол и чер пипер на вкус. Поливаме салатата, посипваме с босилека и още малко пармезан.
Салата с рукола и авокадо. С краставици. С круша

Комбинаторните възможности на коментираната храна – листен зеленчук, изглеждат безгранични: на практика като че ли няма зеленчук, с който да не се съчетава добре; върви и с плодове.

Рукола и авокадо: Приготвяме базова салата с чери домати, лук и зелени маслини. Примерните пропорции са – около 80 г рукола, десетина доматчета, два стръка зелен лук наситнен, шепа маслини. Овкусяваме с балсамов оцет и зехтин. Подреждаме най-отгоре едно авокадо – изчистено и нарязано на кубчета.

С краставица: Шепа авокадо измиваме и накъсваме в купа; нарязваме на сламки една краставица, един морков, половин глава лук на тънки полумесеци – добавяме всичко при руколата. Овкусяваме с дресинг от зехтин и ябълков оцет. Друг вариант – руколата съчетаваме с една краставица и два домата на кубчета, два стръка зелен лук на ситно.

С круша: За тази салата освет 80-100 г рукола ще ни трябват една круша, 100 г синьо сирене, 50-60 г леко запечени орехови ядки, които натрошаваме небрежно. Руколата накъсваме, крушата и сиренето нарязваме на кубчета. Може да нарежем крушата на сламки, а сиренето да натрошим с ръка. Овкусяваме със зехтин и лимонов сок.

Салата с рукола и киноа. С лимец

В сайтове за готвене могат да се открият различни рецепти за салати със зърна. При всички тях, естествено, подготовката включва сваряване на зърната до пълна готовност.

С киноа: Дребничките семена киноа се изплакват няколко пъти, заливат се със студена вода (пропорцията зърно-вода е 1:2). Вари се около 15 минути и се оставя да изстине под капак. Сместа от рукола и киноа може да се допълва с маслини, домати, зелен лук; овкусяваме с лимонов сок и зехтин.

Варенето на лимеца изисква повече време, а пропорцията зърно-вода е 1:3. Тази салата също може да се обогати с домат, неголяма глава лук на тънки полумесеци, орехи.

Други рецепти с рукола

Комбинациите с различни меса, риба и морски дарове могат да са така богати, че да се приемат и като основни ястия. Така например базовата салата с домати или с айсберг и маслини може да се съчетае с риба тон от консерва или с морски дарове. Вареното или печено месо от пиле и пуйка, нарязано на филийки и комбинирано с рукола и домати, също е вариант за здравословна лека вечеря.

Пица прошуто и рукола

За тази пица приемаме, че вече сме си направили/купили тестото и остава само да го разточим. Намазваме с доматена паста и покриваме с накъсано прошуто  и резени моцарела. Слагаме да се пече и при готовност посипваме с две шепи измита, подсушена и накъсана рукола, за по-богат вкус завършваме с люспи пармезан.

Песто от рукола

Един интересен вариант за песто от inspiredfitstrong.com:

  • Пасираме 200 г кашу – ядките се киснат предварително във вода за около два часа. Заедно с ядките обработваме шепа и половина измита и подсушена рукола, половин чаша слънчогледови семена, сока от половин лимон, зехтин, сол и чер пипер – подправките на вкус. Към тази смес върви настърган кашкавал или пармезан. Всички съставки се пасират заедно до получаване на хомогенна смес.

За песто и смути с рукола не са нужни особено големи количества суровина – ще ни върши работа и “реколтата”, която сме си отгледали сами в сандъче на балкона. Преди да продължим с рецептите за песто и смути, ви даваме анонс към друга своя публикация за отглеждането на рукола в оранжерия или пък на двора:

https://www.lekar.bg/2018/05/23/%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0/

Смути с рукола

Зелено смути от gotvach.bg: Продуктите за тази здравословна напитка са 300 мл минерална вода, по една шепа спанак и рукола, един банан, половин обелена краставица, соковете на половин лимон и половин портокал, по няколко листенца прясна мента и босилек. Разбива се в блендер до получаването на хомогенна смес.

Източници:

Първоначално публикувано на:25.05.2018 @ 19:45

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *