рукола
Все повече култивирани сортове рукола се отглеждат промишлено

Рукола – отглеждане на открито и в оранжерия

Рукола и здраве; значение в храненето. Отглеждане на рукола: сортове; семена, разсад. Цена на продукта

Рукола – това е салатно растение, което смятаме за откритие на новите времена. Всъщност то е познато от векове; непретенциозно е и се отглежда лесно – дори в сандъче на балкона!

В древността приятната рукола била една от често използваните подправки към различни ястия в кухнята на Средиземноморието. Постепенно растението става популярно в цяла Европа, но най-вече в Англия и Франция. В момента го знаят и консумират в цял свят. Харесвано е заради уникалния аромат и свеж вкус. Чудесно се съчетава с други зеленчуци в салати, допълва месните блюда. Семената са добавка към туршии, от тях се приготвят и някои видове горчица. Корените имат приложение в народната медицина.

Отглеждане на рукола и нашето здраве

Листата на коментираната рукола съдържат витамините Е , К, РР, С, В 9, В 3. Богати са на каротиноиди, важни за зрението, за доброто състояние на ретината; растението е отлично профилактично средство срещу катаракта и дистрофия на макулата. Сред ползите от консумацията на рукола можем да прибавим още и богатото съдържание на желязо, фосфор, калий, калций, натрий и магнезий. Оптимизира лактацията, затова се препоръчва в менюто на младите майки кърмачки. Има бактерицидно и антисептично действие, стимулира храносмилането. Полезна е при нарушен метаболизъм, наднормено тегло и затлъстяване, при диабет от втори тип.

  • Актуални са изследванията за въздействието на екстракти от рукола върху протичането на онкологични процеси. Всичко това е обяснение на питанията – защо руколата е така популярна. Наистина, макар и позната отдавна, тя е събирана и използвана до средата на миналия век като диворастяща култура. Сега акцентът е върху култивирани сортове, които могат да се отглеждат промишлено както на открито, така и в оранжерии.

Вижте и тази статия, преди да продължим със сведенията за руколата по-долу:

https://www.lekar.bg/2018/05/27/%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8/

Общи сведения за руколата

Рукола – това е растение от голямото семейство кръстоцветни; родственица е на зелето. Едно- или двугодишно растение с нарязани, лироподобни листа, достига височина от 60-70 см. Вкусът на листата има горчиви, леко люти и ядкови нюанси – приятна за консумация е младата зеленина, набрана преди растението да развие плодници. Цъфти с приятни бели или жълти цветове, които също са ядливи. Растението има склонност да усвоява нитрати и минерални съставки от органични торове, затова се препоръчва отглеждане на чисти, неутрални или слабо алкални почви.

рукола
На открито може да отглежда рукола от семена или от разсад

Студоустойчиво е – издържа на температури до -7 градуса. Отглежда се паралелно по време с марулите; листата на растението са готови около 35-40 дни след засяването на семена. В оранжерии може да се отглежда целогодишно, а на открито от края на март до края на октомври.

Кои сортове са най-популярни?

Най-популярните сортове рукола, отглеждани от неголям брой ентусиасти, са колтивата и селватика.

Рукола колтивата е с по-широки и заоблени листа; срокът за покълване на семената е средно 6 дни. С 4 г семена може да се засее 10-метрова леха или да се отгледат растения в 100 саксии. За същите площи при рукола селватика са достатъчни един грам семена.

Сайтове за търговия със семена предлагат също и сорта грация: с тъмно зелени листа, по-дребни и с по-дълъг период на развитие. В сравнение с рукола колтивата вкусът е по-изразен, по-приятен и за предпочитане. Рококо и пасианс са още два сорта, препоръчвани заради изразения орехов вкус и пикантен аромат. Пасианс е двугодишен, ранен сорт.

Семена от рукола, откъде се взимат, цена
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Семената от рукола могат да се набавят от градински центрове или по линия на онлайн търговията със семена и разсади. Най-популярните разфасовки са пакетчета от 12 г за два лева – така вървят сортовете колтива и селватика. Има също варианти – 2 г за посев в сандъче или саксия по 45 до 80 стотинки, или биоразградим диск с пресовани семена за директна сеитба, по 1.50 лв.

Килограм семена от рукола селватика за промишлено отглеждане на големи площи могат да се купят за около 135 лв.

Отглеждане от семена

За рукола от семена се прави посев в края на март – началото на април. Най-добрите култури предшественици на същите почви са бобови култури, картофи или тикви. Едногодишните сортове могат да се засяват през цялото лято, като последният посев е през август. Растението е светлолюбиво, но понася и рехава сянка. Нуждае се от поливане и се развива оптимално при температури около 16 градуса.

Как се сее рукола. Сеитба

Преди засяването площта се подготвя, като се разбиват едри буци, изчистват се кореница и камъни и пр. правят се плитки бразди – около 15 мм, с междинни разстояния от 15 до 30 см. Почвата трябва да се навлажни, преди да се положат семената на около 3-10 см едно от друго. Отгоре посевът се засипва и уплътнява, така че семената да не са по-дълбоко от половин см от повърхността. След около седмица те покълват; ако има риск от слани – растенията се покриват с полиетилен, който се снема денем при температури над един градус. При дължина на листата 10 см може да започне резитбата им.

Какви условия са необходими?

Важни са изборът на терен, подготовката му и грижата за растенията. Вече споменахме, че най-добро решение са неутралните или слабо алкални почви. Руколата обича светлина и влага, затова поливането е задължително – но с мярка. Азотните торове не бива да се използват, защото растението е склонно да натрупва нитрати. Ако растенията са прекалено нагъсто, те не могат да развият специфичните си вкусови качества и аромат. Влошено е качеството и ако са на прекалено сенчести места. Ако не получава достатъчно влага при развитието си, руколата развива твърди листа с груба структура и подчертана горчевина – те не са добри за салати, могат да се използват предимно в туршии.

Посевите обикновено не страдат от вредители, тъй като високият процент етерични масла в растенията прогонват голяма част от тях. Не са им спестени обаче гъбичните зарази.

Дайте мнение и Вие тук!

Продават ли готов разсад? Засаждане

Някои източници препоръчват засаждане на разсад на открити площи – а не директна сеитба, тъй като ефективността определено е по-висока. Засяването на семена за разсад може да стане в края на февруари-март, но съдът – саксия или сандъче, да се държи в помещение с умерена температура и достатъчно светлина. Семената се насипват на дълбочина около половин см и почвата се овлажнява редовно, без преполиване. Повечето потребителски мнения по въпроса обаче са в полза на директното засяване от семена: поникват бързо и е по-лесно, по-малко рисковано от пренасянето на разсад на друг терен.

рукола
Семена на диск – посевният материал е пресован в биоразградим кръг, в който правилно са разпределени всички места.

Продава ли се готов разсад от рукола у нас? След бегъл преглед в мрежата – по сайтове за продажба на подобни продукти, не откриваме такива обяви. Моля – съобщете, ако са ви известни координатите на производители на разсад от рукола!

Отглеждане в стаята в саксия или сандъче, на балкона, на прозореца

Това е значително по-лесен въпрос: сайтове и магазини за семена и посадъчен материал имат оферти за семена от рукола – основно колтивата. За любители и ентусиасти, които искат да си отгледат разсад в саксия или прясна салата в сандъче, има предложения: пакетчета от по 2-12 г, като цената е за най-малките дози от порядъка на стотинки. Най-добре е съдът с рохкава, богата пръст да се сложи на прозореца още през февруари, или да се опита директна сеитба през април в сандъче на балкона.

За любителите без опит се продават биоразградими дискове, в които са вградени по точно определена схема семена от рукола. Достатъчно е дискът да се положи в саксия с диаметър 10-15 см, да се покрие с 1 см пръст, леко да се пресова и да се полее. При стайни условия руколата пониква за 6 до 10 дни. За този любителски начин също е задължително редовното поливане и осигуряване на достатъчно светлина за растенията.

В оранжерия

Оранжерията дава възможност за целогодишно отглеждане на рукола. Засяване може да се прави 3-4 пъти в годината върху една и съща площ, а при всеки посев да се прибират по две свежи реколти. В оранжериите повече трябва да се следи за специфични заболявания на растенията, причинени от гъбички.

Отглеждане на открито в градината

В личното стопанство е важно да се полагат стандартните грижи за културата, но също и да се подбере сорт, който ще дава достатъчно продукция на сравнително малка площ. Препоръчван е например сортът покер, който се развива бързо и дава готови за консумация листа на 25-ия ден; вкусът им е приятно нагарчащ. Височината на растението достига около 18-20 см. Подходящ е за отглеждане в леха или в саксия; от квадратен метър площ може да се набере 1.3 кг листна маса.

Рококо също е бързо развиващ се сорт, готов за беритба на 25-ия ден и с добив 1.5 кг от квадратен метър. Пасианс пък е двугодишен сорт, което дава възможност на втората година да даде най-ранна продукция напролет; тя е 1.6 кг от квадратен метър.

Бране

Когато листата достигнат дължина средно 8-10 см, може да започне беритбата им. Най-вкусни са младите листа: колкото по- зрели са, толкова по-силна е горчивината им, затова не бива да се изчаква прекалено с беритбата. Най-напред се берат листата от външната розетка – срязват се близо до стеблото. Брането стимулира появата и развитието на нови, млади листа. Когато растението започне да цъфти, листата стават по-груби, с по-слаб аромат и по-силна горчивина. Ако цветовете се премахнат, нарастването на листната маса може да продължи интензивно и при добри показатели.

Набраната листна маса може да се запази в добро състояние една седмица – в хладилник, в полиетиленов плик. В следващата статия разглеждаме рецепти за видовете салати с рукола и продължаваме под анонса с цените на едро и дребно, както и едно ценно видео (на руски, но от сниманото в него се разбира достатъчно!) за отглеждането на руколата:

https://www.lekar.bg/2018/05/25/%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b8/

Цена за кг, на едро и дребно

Килограм прясна рукола за салата върви по 16-18 лв. При покупка на големи количества производителите обещават отстъпка, която се договаря лично с купувача.

Ако статията ни за руколата ви е била полезна, непременно я споделете в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър и Гугъл Плюс, за да бъде полезна и на други хора. Напишете ни и коментар, който би могъл да я допълни!
Източници:

Първоначално публикувано на:23.05.2018 @ 22:09

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *