Болки в кръста се неутрализират с леден масаж

Болката в областта на кръста е неразположение, от което страда голяма част от човечеството.

В много случаи то засяга млади хора, а не е задължително симптом, характерен за възрастните.

Получава се при рязко изправяне, при вдигане на тежък предмет или при неправилно движение. Освен болкоуспокояващите и почивката, в домашни условия не е възможно да се направи кой знае какво, за да се намали болката в кръста и човек да влезе в нормалния си ритъм на живот.

Лесно приложима и ефективна обаче е терапията, която мнозина наричат леден масаж. Става дума за масаж, при който ледът намалява болезнеността, подутините, възпаленията, а от друга, облекчава спазмите, тъй като забавя нервните импулси, чрез които се предава усещането за болка.

Приложението на леден масаж е най-ефективно, ако към него се подходи веднага след нараняването. За целта, няколко парчета лед се увиват в непромукаема материя, работа ще свърши обикновена найлонова торбичка, защото в обратен случай масажираният няма да се чувства особено комфортно.

Тъй като не във всички зони пострадалият е в състояние да се масажира сам – каквато зона е именно кръстът, когато друг човек извършва масажа, задължително трябва да постави под тялото на масажирания възглавници, които да облекчат натиска.

Дайте мнение и Вие тук!

Масажът се извършва с плавни, кръгови движения, като продължителността на една процедура не бива да е повече от 5 минути. Терапията се прилага по няколко пъти на ден до пълното облекчение.

Важно е да се знае, че леденият масаж не се препоръчва на хора, страдащи от артрит, и такива, които имат ясно изразена студова алергия. Ако ледената терапия срещу болки в кръста не помогне или травмата е по-сериозна, задължително трябва да се потърси мнението на специалист.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

фастум гел

Фастум гел или Репарил? Дийп рилийф и другите. Мнения и описание

Как действа лекарственото средство фастум гел, в какви случаи да го използваме. Може ли да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!    АБОНИРАЙ СЕ!