Генитален херпес – митовете са разбити

Всяка година броят на заразените с генитален херпес нараства с близо 500 000 души в световен мащаб. Все още обаче митовете по отношение на това често срещано заболяване битуват със страшна сила.

Важно е да всички ние да знаем кои са най-често срещаните такива, за да можем да реагираме подобаващо:

1. Не можем да се заразим от тоалетната чиния

– това не е вярно. Въпреки че дълго време се смяташе, че вирусът на гениталния херпес умира във въздушна среда, тестове доказват, че четири часа след като пациент с активна форма на заболяването е ползвал тоалетната, вирусите по повърхността на седалката са все още живи.

2. Сексът е забранен при наличието на херпес

– забранен е, когато обривите са видими. Дори когато обривът не е активен, заразяването на партньора е напълно възможно, затова от особена важност е употребата на презерватив. Трябва да обърнем внимание, че рискът не се елиминира, а просто се намалява.

3. Гениталният херпес засяга само интимните части

– ако докоснете интимните си зони и след това очите или друга част от тялото, то опасността от пренасяне на вируса е голяма. Единствената превенция е редовното миене на ръцете.

Дайте мнение и Вие тук!

4. Херпесът може да доведе до безплодие

– това схващане е погрешно, но до безплодие водят други половопредавани болести – гонорея, хламидоза, които често се развиват едновременно с гениталния херпес. Затова при наличието на херпес е добре да се направят пълни изследвания, за да може на ранен етап да се диагностицира наличието на съпътстващи заболявания.

5. С генитален херпес се заразява само при изневяра

– въпреки че иневярата е една от причината за заразяването, може да става дума и за случай, в който единият от партньорите се е заразил преди доста време, но симптомите да са останали скрити. Различни стресови ситуации могат да доведат до отключването на заболяването. Като добавим към това и седалката на тоалетната чиния, партньорът може да се окаже невинен.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Котешки нокът. Ползи, цена, рецепти

Котешки нокът. Топ ползи и рецепти. Като билка, на таблетки и капки. Цена

Какви болести лекува билката котешки нокът. Рецепти; продукти с котешки нокът от аптеката. Може ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!