жълт кантарион ползи и вреди
чай от жълт кантарион странични ефекти

Ползи от жълт кантарион и вреди. Странични ефекти. Противопоказания на чай от него

Как да се лекуваме с жълт кантарион: действие, прием, дозировки. Диагнози и състояния, които се повлияват от билката. С кои лекарства се съчетава и с кои – не. Странични ефекти и противопоказания. Събиране и съхраняване на жълт кантарион; може ли да се отглежда

Жълт кантарион – това е растение с множество доказани ползи за здравето. Неслучайно е ценено в народната медицина на много страни и от векове е известно като цяр за сто болести.
Билката съдържа огромен брой полезни и необходими на организма компоненти, но има е токсични съставки, от които незапознатите потребители сериозно могат да си навредят. Интересно е това, че животните при паша избягват тази билка – усещат я като отровна и я заобикалят.

Всъщност жълтият кантарион е истинско природно чудо: може да ти подобри настроението, да регулира работата на храносмилателната система, да помогне за възстановяването на наранената или изгорена кожа. Но такава помощ можем да очакваме само ако сме употребили правилно билковите продукти. Освен това не бива да забравяме, че при паралелен прием с лекарства променя ефективността им.

Основните ползи от жълт кантарион като билка

Накратко – великолепният жълт кантарион укрепва имунната система, активизира храносмилането, нормализира метаболизма, предпазва от запек, спасява от диария, от паразити, от гастрит и язва; билковите продукти са чудесно отхрачващо средство; с това лечебно растение се подобрява сърдечно-съдовата дейност, раните зарастват по-бързо, спират се кръвоизливи, неутрализират се спазми на кръвоносните съдове, овладява се възпалението на лигавиците; жълтият кантарион лекува астма и бронхит, прекратява нощното напикаване, облекчава предменструален синдром и симптомите на климакса, успокоява нервната система, помага за отпускане и релакс, подкрепя възстановяването след преумора и болест, подобрява настроението, укрепва корените на косата, лекува кожни заболявания, тонизира кожата и я освобождава от брадавици, лекува нацепени пети.

жълт кантарион
Лековити продукти могат да се направят от жълт кантарион и други билки

Тази истинска панацея реално помага да се поддържа добро здраве, а боледуванията да преминават по-бързо и без усложнения. Вътрешният прием например гарантирано успокоява раздразнения стомашно-чревен тракт, а външното приложение неутрализира възпалителните процеси, ускорява зарастването на рани, стимулира кръвообращението и не допуска бактериални инфекции.

Действие

Богатият състав на жълтия кантарион определя начините, по които той въздейства на организма и подпомага оздравителните процеси в една или друга система. Така например дъбилните вещества в билката гарантират нейното противовъзпалително действие, както и бактерицидно и кръвоспиращо. Етеричните масла правят от жълтия кантарион отличен спазмолитик; те също имат принос за противовъзпалителното действие на растителните продукти. Осигуряват отхрачващ, успокояващ, регенериращ ефект; кантарионът действа пикочогонно и ускорява метаболизма.

  • Няколко думи за флавоноидите: те оптимизират оттока на жлъчни сокове, укрепват съдовете, балансират способността на кръвта да се съсирва. Упражняват противовирусно и пикочогонно действие.

Да продължим с фитонцидите, които блокират развитието на гъбички и патогенни бактерии. Сапонините подкрепят организма при дихателни възпаления, като ускоряват изхвърлянето на храчки. Редуцират холестерина, усилват секрецията на ред жлези, успокояват, могат да действат като меки слабителни.

  • Холинът регулира функционирането на нервната система; възстановява чернодробните клетки и предпазва от сърдечни болести. Ускорява липидния обмен, увеличава подвижността на сперматозоидите.

Компонентите хиперфорин и хиперицин подобряват състоянието на нервната система, успкояват и действат укрепващо на съня. Важна е и ролята на витамините – Р, C, E, A, които извеждат шлаките от организма и нормализират метаболитните процеси. Участват в липидния обмен и забавят стареенето на кожата. Микро- и макроелементите балансират кръвните компоненти, укрепват костите, укрепват костите, участват в обменните процеси.

Дозировка, прием

Близко е до ума – няма универсална формула за прилагането на жълт кантарион за лечение на различни заболявания. В зависимост от диагнозата може да бъде препоръчан един или друг продукт, доза, продължителност на приема. Ето защо е толкова важно да намерим добър фитотерапевт – така лечението ни с билката ще бъде адекватно на проблема, а вероятността да го преодолеем ще е много висока. Все пак е добре да видим една широко разпространена рецепта за домашно приготвен цяр от билката:

  • Супена лъжица и половина от билката се поставя в емайлиран съд и се залива с чаша вода със стайна температура. Съдът се похлупва и се поставя на водна баня. Вари се 15 минути, след което изстива около 45 минути и билковата напитка се прецежда. Сварената билка се изстисква и течността се прибавя към готовата отвара. Долива се с преварена вода, за да се получи първоначалният обем.

Продуктите с жълт кантарион – чай, отвара, настойка, както и аптечните варианти с таблетки и капки, се използват по предназначение. Описаният продукт например може да се ползва за жабурене при проблеми с венците или за гаргара при болно гърло. Процедурите се изпълняват 3-4 пъти на ден.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Същата топла настойка е добра за вътрешен прием. Приемът за деца над 12 години и за възрастни е 1/5 чаша или 40 мл, два пъти дневно – половин час преди хранене, в продължение на седмица.

Лечебни свойства (какво лекува?)

На времето народните лечители са казвали, че билката сама намира слабите места в организма и лекува онова, което наистина е сериозно отклонение от здравето. Всъщност растението може да се отрази благотворно на всички системи в човешкия организъм.

При депресия

Екстракти от жълт кантарион участват в състава на продукти, препоръчвани като аналог на синтетичните антидепресанти – при леки и умерени случаи. Билката съдейства активно за възстановяване функциите на нервните влакна; успокоява нервните импулси, снема напрежението и възстановява физически и психично. Прилага се при лечение на депресии и неврози, придружени с главоболие и безсъние.

жълт кантарион
Билката вече цъфти: наберете си сами или си купете китка от близкия пазар!
За кръвно

Жълт кантарион и продуктите с негово участие обикновено не се назначават за лечение на повишено кръвно налягане. Все пак при хипертония е важно да се знае как ще се отрази приема на билката, ако се приема за друг здравословен проблем. Не бива да забравяме, че екстрактът й съдържа компоненти, които могат да повишат кръвното. Този негативен за хипертониците ефект обаче е възможен само при прием на големи количества кантарион. Ако например се приема дневно до половин литър базов билков чай или до 100 капки спиртна настойка, налягането няма да се промени. Ще има обаче положителен ефект на очистване на сърдечно-съдовата система.

Някои източници сочат билката като средство за повишаване на кръвното. Това е измамно впечатление – видяхме, че налягането се повишава при предозиране и това крие риск за общото здраве. Освен това рязкото повишаване за хипотоника може да е опасно, с непредвидими последици.

По-добър вариант е да се пие чаят през зимата, когато ще действа успокояващо и ще изпълнява профилактично въздействие срещу простуди. За отбелязване е, че макар да не смъква кръвното, билката ще действа общо положително, тъй като хипертониците са до голяма степен тревожни хора, склонни към сезонни депресии.

За стомах, за язва

Билката активира храносмилането, подобрява секрецията на храносмилателни сокове; упражнява жлъчегонно действие; забавя чревната перисталтика, бори се успешно с различни паразити и нормализира обмяната на веществата.

Отварата от жълт кантарион е успешно лекарство срещу гастрит и язва; помага при поражения на дванадесетопръстника, при колити и диария, при заболявания на черния дроб и жлъчката, на бъбреците и пикочните канали.

 За отслабване

Настойки и отвари от жълт кантарион често се сочат като средство, подпомагащо редукцията на килограми.  Билката е полезна за отслабването, защото подобрява храносмилането, потиска апетита и подкрепя устойчивостта на организма срещу стрес. Няма да отречем, че дори при липсата на външни негативни въздействия – организмът преживява стрес при следването на една или друга диета. Изпитвайки глад при неизбежните хранителни ограничения, ние се чувстваме потиснати. Нервната система се бунтува заради отказа от любимите храни; освен това рязката смяна шокира стомаха, причинява му дискомфорт, води до различни разстройства. В такива случаи кантарионът ене просто допустим, приемът му е просто задължителен.

При менопауза

Жълтият кантарион неутрализира въздействието на основните фактори, които тормозят жените в периода на менопаузата. Билката съдържа висок процент компоненти, които укрепват стените на кръвоносните съдове и стимулират кръвотворенето. Те действат благотворно на храносмилателната система, усилват секрецията на жлъчни сокове. Жълтият кантарион често е препоръчван при оплаквания от симптомите на климакса като общоукрепващо средство, подпомагащо стабилизацията на вегетативната нервна система. С билковите продукти реакциите на организма към хормоналната пренастройка стават по-кротки и поносими. Най-често се препоръчват чай и отвари, които да се приемат три пъти дневно преди хранене.

При колит

Вече говорихме за положителния ефект на жълтия кантарион върху лигавиците; оздравителното действие на билката я прави изключително полезна при лечението на ентероколит и колит. Ето как да използваме жълт кантарион при такива проблеми:

  • Смесваме сух жълт кантарион и водка в пропорция 1:5 и оставяме да кисне около две седмици. След това прецеждаме и билковата водка прибираме в хладилника. Приемът е по 45-50 капки, 2-3 пъти дневно преди хранене.
  • Две супени лъжици билка заливаме с половин литър вряла вода и след час и половина прецеждаме. Пие се по 1/3 чаша три пъти дневно, половин час преди хранене – помага при ентероколит. Ако проблемът е колит, сместа в същите пропорции варим 12-15 минути на тих огън; прецеждаме и пием по същата схема.
При кашлица

Най-добре е при кашлица да използваме кантариона за приготвяне на настойка. За целта ни трябват две супени лъжици цвят и листа, без значение сушени или пресни. Билката се залива с литър вряла вода и се оставя под капак за 30 минути. Прецедената настойка наливаме в термос, за да се запази топла. Пие се по половин чаша, 3-4 пъти дневно. Може да се смесва с чай и да се подслажда, най-добре с мед. Ако кашлицата е продуктивна, вместо две лъжици кантарион вземаме само една и добавяме същото количество живовлек.

При безсъние

При безсъние помагат настойки и чай от жълт кантарион. Настойката може да се приготви от билков прах – три чаени лъжички, или толкова стрити на ситно листа и звят. Билката се залива с чаша вряла вода и се оставя за 20 минути. Прецежда се и се подслажда с малко мед. Пие се вечер, преди лягане.

Дайте мнение и Вие тук!

Много добра работа върши и чаят от жълт кантарион и лайка. Приготвя се с по лъжичка и половина от двете билки.

Странични ефекти от жълт кантарион

Всяко лекарствено растение има сложен химически състав, съдържа токсични микродози и вещества, въздействащи негативно на черния дроб или на други органи, на организма като цяло. Ето защо предозирането или прекалено дългата употреба са нежелателни. Възможно е да се проявят следните странични ефекти:

  • Алергични реакции – обрив, сърбежи, екзема, фотосенсибилизация.
  • Централната нервна система би могла да реагира с главоболие, тревожност, постоянна умора.
  • Храносмилателната система често страда от болки в корема, гадене, пресъхване на устата, запек или диария, спад на апетита, анорексия.
  • Други възможни отклонения са анемията – желязодефицитна, болки в областта на черния дроб, усещане на горчив вкус в устата. При продължително използване жълтият кантарион може да провокира отслабване на либидото и еректилна дисфункция у пациентите мъже.
Съчетава ли се с деанксит?

В немалко случаи при лечението на депресии специалистите препоръчват комбинация от деанксит и продукти, съдържащи компоненти от билката жълт кантарион. Вече знаем, че тя действа като антидепресант. По принцип съчетаването на билката с антидепресанти не е желателно заради риска от предозиране и проява на т.н. серотонинов синдром – тремор, повишена температура, диария, мускулни спазми. В комбинация с деанксит обаче ефектът за пациента е положителен – но комбинацията трябва да бъде назначена от лекар и да се спазват коректно указанията му.

А с други антидепресанти?

Комбинацията от антидепресант и продукт на основата на жълт кантарион е рискова заради вероятността от усилване на лекарствените ефекти. Възможни са хемолитични реакции и въпросният серотонинов синдром – раздразнителност и тревожност, гадене, тревожност, повишено потоотделяне, световъртеж, главоболие, мигрена, халюцинации и припадъци. Немалко специалисти смятат, че повечето антидепресанти могат да се вземат едва след като са изминали две седмици от терапията с жълт кантарион, и обратното.  Други източници допускат паралелна употреба на някои лекарства с билкови продукти, но приемът на отделните дози да става през двучасови паузи и състоянието на пациента да е под контрол.

Противопоказания

Билката жълт кантарион е доказано токсична, макар и в слаба степен; по тази причина при продължителна употреба може да се появи трайно усещане на горчилка в устата и неприятни спазми в областта на черния дроб.

Продължителното използване на билкови продукти може също да причини свиване на кръвоносните съдове и повишение на артериалното налягане. Ето защо хипертониците и хората със съдови проблеми трябва да използват билката много пестеливо – за кратко и в минималните ефективни дози.

Ако вземате антибиотици, по-добре да спрете приема на билката. Билковите продукти могат да се отразят също и на състоянието на зрителния нерв. Друг ефект за състоянията с констипация и отслабване на апетита.

Ако една жена взема орални контрацептиви, при терапия с жълт кантарион трябва да вземе допълнителни мерки за предпазване, надеждността на анти-бебе хапчетата не е гарантирана.

При бременност

Лековитото растение не се препоръчва на бременни и кърмачки. Майчиното мляко може да придобие горчив вкус.

Дава ли се на деца?

Билката е противопоказана за бебета и малки деца под петгодишна възраст. След тази граница растителни продукти се допускат при лечението на някои заболявания, но само с разрешението на педиатър. Производителите на продукти, които съдържат билков компонент, единодушно обявяват възрастово ограничение за хапчета, капсули и тинктури до 12 години.

Какво представлява самата билка?

жълт кантарионБилката представлява тревисто растение от семейство Звъникови, с обилен жълт цвят; разклонените му стебла достигат до 70-80 см височина. Многогодишно, широко разпространено в България в диво състояние. Една от най-популярните билки, използва се интензивно от народната медицина. Компоненти от растението се влагат в готови лекарствени продукти.

Отглеждане

Звучи странно да се говори за култивирано отглеждане на жълт кантарион, след като в природата е така широко разпространен. Всъщност билката е благодатна агрокултура: лесна за отглеждане и с добри стопански ефекти. Не е претенциозна към почвите, но предпочита глинесто-песъчливи; издържа на засушавания. Като многогодишно растение за две години развива туфи и могат да се жънат големи количества растителна маса за фармакологичната индустрия. Растението е желано и като медоносно. Най-често насажденията от тази билка се поддържат четири години, като на един декар могат да се отглеждат средно по 10 000 стръка.

Как, кога и къде се събира?

В природата кантарион се бере от май през цялото лято. Култивираният кантарион се жъне три пъти, от юни до септември. Прибира се горната част на цветоносното стебло на дължина 20-25 см от върха; суши се на китки, на сянка.

При промишлено отглеждане реколтата от декар е 550-870 кг свежа маса или 250 кг суха.

Изкупуване, цена на кг

Изкупуването на “див” жълт кантарион през последните години върви по 1 – 1.50 лв за прясна билка; сухата е около три пъти по-добре платена. Ако обаче искате да си купите такъв продукт, след обработките – отделяне на листа и цвят, сушене, пакетиране, продажната цена стига до 12-15 лв/кг. Разбира се, за лична употреба се купуват пакетчета от 100 г за по левче и нещо.

Чай от жълт кантарион – правилното приготвяне

За още информация: На английски: St John’s wort. На латински: Hypericum perforatum. На руски: Зверобой. На немски: Echtes Johanniskraut. На испански: Hipérico. На турски: Sarı kantaron. На гръцки: Το βαλσαμόχορτο.

Първоначално публикувано на:09.05.2018 @ 16:29

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Жълт кантарион на таблетки и капсули

Билката жълт кантарион и продукти с екстрактите й: таблетки, капсули. Продуктите на аптечния пазар: марки, …

2 Мнения

  1. Здравейте. Всичко е добре описано ,но какво има на дъното на бурканчето.После след двете седмици това нещо прецежда ли се?

    • Лекар.БГ

      Да, може да го прецедите или да го пиете директно от бурканчето. И да глътнете някое цветче, не е беда, просто не е много приятно. Но няма опасност да ви стане нещо лошо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *