НВ-ВМД високомазнинна диета - 01

Може ли да се отървем от излишните килограми с високомазнинна диета?

Използването на високомазнинна-нисковъглехидратна диета (или ВМ-НВД) е един от по-нетрадиционните подходи за справяне с излишното тегло.

Причината може да се търси в това, че мнозина асоциират думата „мазнини“ с нещо, от което трябва да се пазим на всяка цена ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре.

Но това не значи, че трябва да зачеркнем изцяло мазнините от нашето меню, тъй като освен добре познатите вредни мазнини, като трансмазнините, съществуват и полезни такива. Именно на това се крепи и основата на този модерен и специфичен подход към отслабването.

Същността на високомазнинната диета е следната – 60% от дневния калориен прием е съставен от мазнини, 25% от белтъчини и само 15% идват от въглехидрати. Храните, които са в основата на този тип хранене са: мазни риби, свинско месо, кашкавал, кисело мляко с висока масленост, черен шоколад, сметана и краве масло. Един от първите хора застъпили се за тази нетрадиционна диета е фитнес треньора Милко Георгиев, според който хората трябва да приемат повече месо и сланина.

Ефективността на такъв подход се крие в нагаждането на организма към приема на повече мазнини и съответно по-малко въглехидрати. Това кара тялото да превключи от режим на изгаряне на въглехидрати за енергия, към изгарянето на мастните клетки. По този начин тялото ви започва да използва натрупания запас от мазнини за ежедневните си енергийни нужди, което логично води до загуба на мазнини и съответно на тегло.

Това безспорно е страхотен метод за понижаване на теглото, особено на процента подкожни мазнини, който играе ключова роля за така наречения „релеф“. Примери за силата на ВМ са безброй, като един от най-ярките такива е този на Атанас Узунов. Той започва ВМ-НВД с желанието да подобри здравето си и да се отърве от излишните мазнини, като за две години той успява да смъкне зашеметяващите 66 килограма, именно чрез консумирането на високо количество мазнини и значително ограничавайки въглехидратния прием.

Интересно е да се отбележи обаче, че някои спортисти се придържат към високовъглехидратна диета и все пак изглеждат перфектно и са в идеална спортна форма. Вероятно идеалния пример за това е Кристиано Роналдо, който макар и да избягва сладко и алкохол, той приема големи количества въглехидрати, идващи предимно от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

НВ-ВМД високомазнинна диета - 013Факт е че високовъглехидратната диета не пречи на португалеца, а даже напротив. Интересно е да се отбележи, не само за спортните фенове, че диетата и формата на Роналдо спомагат той да е с най-нисък коефициент за голмайстор при спортни залагания на тазгодишното издание на Шампионска Лига – 1.005.

Дайте мнение и Вие тук!

Но, нека се върнем към ВМ-НВД и по-специално, потенциала на нисковъглехидратната диета при борба с ракови заболявания. През 20-те години на 20-ти век, един германски учен на име Ото Варбург предлага нисковъглехидратен хранителен режим, като адекватно средство за борба с рака. Теоргията на д-р Варбург, е че липсата на достатъчно въглехидрати, ще попречи на раковите клетки да превръщат захарта и глюкозата в един от основните проблеми при онкологичните заболявания – млечната киселина.

Именно този новаторски подход носи на Ото Варбург нобелово награда през 1931-ва година. По-късно, застъпници на нисковъглехидратната и високомазнинна диета стават и д-р Робърт Аткинс, Пиер Дюкан и една шведска лекарка на има Анника Далгхарт, която предлага ВМ-НВД, като ефективно средство за намаляване на кръвната захар, правейки го идеално за пациенти страдайки от захарен диабет от втори тип.

Всичко това накланя везните в полза на високомазнинната диета, като едно изключително средство за справяне с излишните килограми, а и не само. Приемайки по-малко въглехидрати и съответно захар, ще можете да поддържате по-стабилни нива на кръвна захар, като освен това ще имате и адекватна противоракова защита.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Bronirano Kafe 01

Бронирано кафе. Мнения. Как е по Атанас Узунов?

Как се прави бронирано кафе по Атанас Узунов? Мнения от БГ Мама и колко масло …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *