ранно оплешивяване

Ранното оплешивяване – удивителна за рак на простатата

Господа, ако първите белези на оплешивяването се появят, когато все още сте в младежка възраст или в първите години от зрелия ви живот, то тогава непременно трябва да обърнете внимание на цялостното си здравословно състояние.

Оплешивяването е не само козметичен проблем. Научно доказано е, че при мъжете, при които косата започва да окапва малко след 20-та годишнина, рискът от развитието на рак на простатата е в пъти по-голям.

Според група канадски изследователи, посветили научните си усилия в посока на това да докажат връзката между оплешивяването и развитието на злокачествени образувания, при голяма част от представителите на силния пол, при които ясно откроими са белезите на прогресивното окапване на косата, налице е и анамнеза за възможно развитие на рак на простата.

При 9,5% мъжете, при които на зряла възраст са били открити ракови клетки, оплешивяването е започнало, когато те са били средно на 20 години.

Що се отнася до останалите мъже, процентът е наполовина по-нисък – едва 1 от всеки 20 започва да оплешивява толкова рано.

Връзката между тези на пръв поглед различни процеси в човешкото тяло учените обясняват по два начина.

Дайте мнение и Вие тук!

От една страна, става дума за генетична предразположеност, а от друга, за завишени нива на тестостерон в организма на мъжа.

При някои пациенти е налице вътрешна връзка между ефекта от тези два фактора.

Затова от особено значение е при мъжете, при които оплешивяването започне на ранна възраст, да се проведат сериозни наблюдения върху цялостното здравословно състояние.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Проблеми с простатата. Вредни храни и напитки

Вредни храни и напитки за простатата. Простатната жлеза, разположена точно под пикочния мехур при мъжете в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!