жълт кантарион

Жълт кантарион на таблетки и капсули

Билката жълт кантарион и продукти с екстрактите й: таблетки, капсули. Продуктите на аптечния пазар: марки, цени, режим на прием. Предимства на тези форми пред суровия жълт кантарион

Билката жълт кантарион има противотревожно и антидепресивно действие и именно тези нейни свойства я правят приложима като компонент в различни таблетки и капсули.

Готовите продукти обикновено съдържат сух екстракт от жълт кантарион и е доказано благоприятното им въздействие върху функциите на нервната система. Приемът им помага да се премахне напрежението, чувството на страх, както и да се преодоляват състояния с потиснатост и апатия.

Благодарение на такива таблетки може да се подобри качеството на съня, като се подпомотне фазата на заспиване. Друг полезен ефект е по-добрата физическа активност и балансираното психично състояние.

Кога се ползва на таблетки (хапчета) и капсули

Лекарствени продукти с жълт кантарион се препоръчват при психо-вегетативни разстройства и невротични състояния. Правилно приложени, продуктите съдействат за преодоляването на депресии и тревожност, причинени от различни фактори, например промени в метеорологичните условия или симптоматика на климактериума. Доказан е ефектът при хипохондрична депресия, маниакално-депресивни разстройства със склонност към суицид, тревожност и превъзбуда при кожни заболявания, травми и изгаряния.

Видове таблетки на пазара

Аптечният пазар предлага добър избор на продукти, съдържащи компоненти от жълт кантарион. Обикновено става дума за таблетки или капсули със сух или течен екстракт от билката.

Таблетки Перика
Приемът на такива таблетки може да е алтернатива на лечение с антидепресанти

Таблетките “Перика жълт кантарион” са базирани на екстракт от лечебното растение и съдържат 2% от веществото хиперфорин: именно на него се дължи антидепресивният ефект на продукта. Върши работа при слаби до умерени депресии, основно свързани със смяната на сезоните. Приемът на тези таблетки дава резултат най-често 2-3 дни след началото на приема. Немалко пациенти успяват да се справят с проблемите си само с тези хапчета, без да вземат синтетични антидепресанти. Терапията започва с прием на една таблетка дневно и може плавно да се увеличава до три на ден. Една опаковка от продукта – 60 таблетки, струва приблизително 40 лв; може да се поръча онлайн.

На Тошков, на Ревита, на Фитофарма

Билковите таблетки на д-р Тошков са представени като продукт с меко действие, полезен – освен при изброените случаи – за укрепване на сърдечния мускул и при хипертония. Препоръчаният прием е 3-6 таблетки дневно, разпределени равномерно, вземат се след хранене. Специалистите отбелязват, че положителен ефект може да се очаква около третата седмица от началото на приема; траен резултат се постига при редовен прием в рамките на 5-6 месеца. През по-голяма част от времето се взема само поддържащата доза от 1-2 хапчета дневно. Цената на продукта е 12 лв за опаковка от 120 хапчета.

Ревита предлагат капсули от 420 мг със съдържание от жълт кантарион, препоръчани като средство за укрепване на нервната система и подобряване на съня. Хиперфорин и хиперицин са “магическите” съставки в продукта, осигурени от билковия екстракт. За потребителите е важна препоръката да изберат тези капсули при необходимост да се предпазят или да преодолеят стрес. Препоръчана е и оптималната доза: 2-3 пъти дневно по една капсула, по време на хранене. 51 лв струва опаковката с 90 капсули.

На Фитофарма са капсулите с маслен екстракт от жълт кантарион – една ефективна и добре приемана форма. Препоръчана е и като средство за укрепване на имунната система и за подкрепа на възстановителните процеси след дълго боледуване, травма или хирургична интервенция. Взема се до три пъти дневно, една капсула, по време на хранене. 60 желатинови капсули се продават по около 12 лв.

Немски капсули Есберикум

Есберикум капсулите са със съдържание на сух екстракт от жълт кантарион. Използват се като допълващо средство при лечението на вече споменатите болестни състояния в лека до умерена степен. Обръща се специално внимание на ограниченията при съчетаване с лекарствени средства – не бива да се съчетават с циклоспорин, лекарства против рак и СПИН. Не се вземат при фоточувствителност или ако разстройствата са в тежка форма. Таблетките не са подходящи за брменни и кърмачки. Препоръчваната доза е 1-2 пъти дневно по 1-2 капсули, но ако ситуацията е по-тежка може до два пъти дневнопо три капсули. Опаковката от 60 капсули е по 10 лв.

Екстракт на капсули
“Демир

Биовеа-капсулите с екстракт от жълт кантарион – 450 мг, помагат при познатите ни нервно-вегетативни и психични разстройства, но също и ускоряват зарастването на рани и предпазват от възпаления. Тук е акцентирано върху още една способност на жълтия кантарион, да действат противомикробно и антисептично, както и да оптимизират функциите на храносмилателния тракт. Приемът е само една капсула дневно. Стандартната опаковка със 120 капсули може да се купи за 33 лв.

На NATURES WAY

В състава на тези капсули освен екстракт от жълт кантарион са добавени съставки от розмарин и спирулина. Това прави действието на продукта по-пълноценно и трайно; подобрява метаболизма, действа укрепващо на сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Приемът е 2-3 пъти дневно по една капсула, по време на хранене. 90 капсули по 420 мг – от които 300 за жълтия кантарион, струват 56 лв.

На Солгар

Интересен е вариантът на Солгар: една капсула жълт кантарион съдържа 175 мг стандартизиран сух екстракт от билката, и 300 мг прах от цял стрък жълт кантарион. Продуктът е препоръчан като подходящ за вегетарианци. Приема се по една капсула дневно, по време на хранене. 60 капсули се продават по около 32 лв.

Капсулите на Магналабс

Магналабс има няколко продукта, сред които интерес предизвиква “Депреслес” – именно той разчита на ефекта от жълт кантарион, в съчетание с глог. Билковите екстракти подпомагат преодоляването на познатите ни разстройства, вършат работа и при проблеми със съня, нарушена памет и концентрация, физическа и психична преумора и стрес. Вземат се три пъти дневно по една. Опаковката съдържа 30 капсули и струва 24 лв.

Таблетки, съдържащи жълт кантарион

В повечето случаи таблетките жълт кантарион съдържат единствено сух екстракт от билката и слепващи агенти. Така “пресовките” в чист вид въздействат върху нервната система и психиката, като постигат балансиращ и укрепващ ефект.

Дайте мнение и Вие тук!
жълт кантарион
Продуктите с жълт кантарион са удивително разнообразни
Ремотив

Ремотив-таблетките са 250-милиграмови и се вземат два пъти дневно по една. Това става по време на хранене или веднага след това, с достатъчно вода. Не бива да се дъвчат и стриват, поглъщат се цели. Докато трае терапията с продукта, трябва да се избягва продължителният престой на слънце. Може да се дава от хапчетата на деца на 6 до 12 години: дозата е редуцирана наполовина от тази за възрастни и терапията протича под лекарски контрол. Ефектът е осезаем след поне двуседмичен прием, но истинският резултат изисква поне 6 седмици. Продължителният прием трябва да е под медицински контрол. Важат стандартните ограничения при съчетаване с други лекарствени продукти; не бива да съчетаваме таблетките с антикоагуланти.

Тези таблетки са на цена 14 лв за 30 бройки по 250 мг.

Пефлавит Ц

Таблетките са комбинация от витамин С и изолиран от жълтия кантарион флобафенов комплекс. Прилагат се като допълваща терапия при състояния с усилено съдово кървене – капиляротоксикози, гингивит, пародонтоза, при ринит, ларингит и трахеит, както и при хипертония, варикозна болест,остър гломерулонефрит, хепатит в хронична форма, атеросклероза. Таблетките действат укрепващо на периферните кръвоносни съдове и артериите, намаляват пропускливостта им и оптимизират еластичността. Компонентът от жълт кантарион  упражнява функциите си на антимикробен и противовъзпалителен агент. Цената за опаковка от 60 таблетки е три лева.

Други таблетки на билкова основа с жълт кантарион

Още една възможност за терапия с жълт кантарион са таблетките Лайф-600″. Те съдържат сух екстракт от билката – 612 мг всяка, и са на цена 18 лв за 20 бройки. Не се дават на деца под 12 години. Стават за краткосрочна терапия при леки разстройства на нервната система. Приемът е веднъж дневно – една таблетка след закуска, с малко течност. Таблетките се поглъщат цели. Ефект може да се очаква след двуседмичен прием.

Таблетки “Релакс” с екстракт от жълт кантарион предлага онлайн и марката “Вивасан” БГ. Освен вече познатите показания ревюто на продукта препоръчва хапчетата като средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Поръчват се онлайн.

https://www.lekar.bg/2018/05/09/%d0%b6%d1%8a%d0%bb%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%bd-5/

Има и продукти, в които жълтият кантарион е само една от няколко билкови компонента със сходно въздействие. Така хапчетата “Релокс” на “Евелин 29” са композиция от сухи екстракти – освен жълтия кантарион още и липа, мента, валериана,  шипка и глог. Препоръчани като хранителна добавка при напрегнатост и неспокоен сън.

Приемът е 1-2 пъти дневно по една таблетка, с вода. Цената е 4 лв за 30 хапчета.

Източници:

https://www.rasteniya-lecarstvennie.ru/14239-zveroboy-v-tabletkah.html

https://www.webapteka.ru/drugbase/name12797.html

https://impotencija.net/narodnye-sredstva/chem-polezen-zveroboj-dlja-muzhchin/

Първоначално публикувано на:03.05.2018 @ 18:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Чай от жълт кантарион – правилното приготвяне

Жълт кантарион в домашното лечение: чай, запарка, настойка. Как се приготвя; режим на прием. Най-често …

3 Мнения

  1. Илия Проданов

    Не е ли по-добре все пак да се предпочита самата билка – извлек, чай?

    • Лекар.БГ

      Отделно правим материал за самата билка, а също така за чай от нея, за масло и други. Разбира се, най-добре е директно билката да се ползва, но и информацията за хапчетата не е излишна, защото много хора се интересуват!

  2. Ева Георгиева

    Здравейте! Защо е задължителен приемът на таблетки с храна или след хранене?
    И може ли единият прием,например сутрешния, да е на гладно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *