Клиндамицин крем, 300, 600
Клиндамицин крем, 300, 600 като антибиотик за зъб, при акне и други случаи.

Клиндамицин 300, 600 и крем Далацин V: за антибиотика и за ползите му

Как действат Клиндамицин 600 и 300 мг? Кой крем с клиндамицин фосфат се ползва при някои случаи? Като антибиотик за зъб. Мнения, цена. Може ли с алкохол?

Съдържание:

Още в текста: Клиндамицин – ето как действа медикаментът; приложение, форми и начини на употреба. Кои заболявания се повлияват най-успешно. За какво да се внимава. Рискови групи пациенти – кога е противопоказан. Как се избира най-подходящата форма

Клиндамицин – това е антибиотик от типа линкозамиди.

Използва се при лечението на тежки инфекции, включително кожни, предизвикани от анаеробни и грам-положителни коки. Лекарственото средство е сред ефективните, особено при упоритите кожни заболявания. В подобни случаи е важно да се приложат антибиотици, чиито странични ефекти не превишават постиганите ползи. Понякога определени бактериални щамове са доста устойчиви и не се повлияват от обичайните широкоспектърни антибиотици. Ето защо има смисъл от прилагането на клиндамицин, който е насочен към точно определени групи патогени, преди всичко анаеробни бактерии.

Какво е клиндамицин?

При перорален прием антибиотикът клиндамицин се усвоява много бързо чрез стомашно-чревния тракт. Терапевтичната концентрация в кръвта се поддържа в продължение на 8-12 часа. Метаболитният разпад протича в черния дроб; продуктите от разпада се извеждат чрез урината и екскрементите в продължение на четири денонощия.

Таблетките клиндамицин и перорални разтвори се използват при инфекции на дихателните пътища, уро-гениталните системи, про възпаления в коремната кухина, на кожата и меките тъкани, при дифтерит и скарлатина, остеомиелит и ендокардит. Формите гел и крем са приложими например при бактериална вагиноза. Позната е и форма супозитории.

Има ли крем Клиндамицин?

Може да се каже, но името му е Далацин V, а основната съставка в него е клиндамицин фосфат. Това е специален вагинален крем на Пфайзер, който в някои случаи може да служи като заместител на Клиндамицина.

При инфектирани стави

Медикаментът е сред подходящите при инфектирани стави, остеомиелит и септичен артрит. Възможно е да се препоръча под формата на таблетки или капсули от 150, 300 или 600 мг, или да се предпочете инжекционна форма. При перорален прием дневната доза варира от 600 до 1800 мг, разпределени поравно за 2 до 4 приема. Лекуващият може да препоръча този медикамент и на деца, като сам изчисли дневния прием в зависимост от килограмите на малкия пациент и от точното му състояние. При тежки състояния е възможно първоначалното овладяване на инфекцията да се направи чрез венозни вливания или мускулни инжекции на клиндамицин.

клиндамицин 600
Специалистът трябва да е сигурен, че патогените се повлияват от клиндамицин

Ставите могат да се инфектират при травма или при хирургични интервенции. Развива се възпалителен процес, проявен чрез болка, зачервяване и оток, повишаване на темпертурата – локално или на целия организъм. Антибиотичното лечение е задължително, като изборът на антибиотик зависи от вида на патогена. Клиндамицин е едно от възможните решения; медикаментът може да се приема и профилактично, за избягване на подобни инфекции – например след хирургични интервенции със засягане на кости и стави. Продължителността на профилактиката е обикновено 10 дни. Понякога се налага продължителна терапия; ако клиндамицин се прилага в една или друга форма повече от три седмици, това трябва да става с проследяване функциите на черния дроб и бъбреците.

За уши, нос и гърло. При синузит

При болестни състояния на ушите, гърлото или носа, както и при остри форми на синузит, може да се прилагат антибиотици в комбинация с аналгетици. Изборът на антибиотик обаче трябва да се направи след преглед при специалист: всъщност той преценява дали наистина състоянието изисква антибиотично лечение. Например при отит на средното ухо работата е доста сериозна; възможни са усложнения, особено ако вече е започнал гноен процес. Прилагането на клиндацимин има смисъл при условие, че се касае за бактериална зараза. Понякога инфекциите в тези органи са последица от вирусно заболяване, впоследствие утежнено и с бактериална инфекция. Обичайната форма е перорален прием на таблетки или капсули.

Като антибиотик за зъб, за венци и пародонтоза

Възпалението на зъб или зъбен венец също може да наложи прилагане на клиндамицин; за това е необходима лекарска препоръка. Овладяването на инфекцията може да стане само в рамките на няколко дни, но може да се наложи и по-продължителна терапия. Според индивидуалните потребности на пациента лечението може да съчетае перорален прием на таблетки или капсули и преход към продължителна употреба на локален антибиотик за възпалените венци.

При дихателни инфекции. При бронхит
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Дихателните инфекции често са причинени от вируси, а е известно, че те не се повлияват от антибиотичното лечение. Същевременно дихателната система при вирусна инфекция обикновено е изложена на опасност от добавяне и на бактериална заради отслабения имунитет. Усложненията в подобни случаи са бронхити и бронхопневмонии. Прилагането на клиндамицин в подходящи за конкретния пациент дози и форма може успешно да овладее инфекцията в рамките на около десет дни. Разбира се, такъв тип лечение трябва да бъде препоръчано от специалист и да е възможно лекуващият да проследи реакциите на организма при прием на клиндамицин.

Инфекции в корема. При простатит

Инфекциите на органи, разположени в коремната кухина или на самата коремна стена изискват оперативно лечение. Това са операции с рисков характер; постоперативният етап е свързан с опасността от развитие на нова инфекция. По тази причина прилагането на антибиотик е задължително – започва се с интрамускулно или интравенозно въвеждане след интервенцията, последвано от перорален прием в продължение на около 10 дни.

клиндамицин, антибиотик за зъб
Антибиотикът се предлага в различни форми

В случаите с бактериален простатит – възпаление на простатната жлеза, вариантът с клиндамицин е ефективен, но трябва диагнозата да бъде поставена от специалист и лечението с този антибиотик да бъде препоръчано от него. Възможно е проблемът да е резултат от заразяване с хламидии, това също е причина да се ориентираме към клиндамицин.

В гинекологията. При хламидия и стафилококи

Самолечението на гинекологичен проблем е за жалост честа практика, при това с непредвидими последици. Приемът на антибиотик при болки ниско в кръста може да е ненужно и неправилно, ако причината за тях е в някое хормонално разстройство.

При инфектирана кожа. За акне, розацея и пъпки

Клиндамицинът е успешно лечебно средство и при лечението на кожни инфекции – повърхностни и на подкожните тъкани. Помага и при целулит, като постига при подходяща терапия изчистване и обновяване на засегнатия от задържането на течности и токсини подкожен пласт. При проблеми от типа на акне и розацея, гнойни обриви и гнойни пъпки лекарят може да препоръча прием на таблетки или капсули, след което лечението да продължи с продукти за локално приложение – гел или крем. Важна подробност: това не е подходящ медикамент за лечение на подрастващи под 14 години. Причината е в риска за негативно повлияване при формирането на костно вещество в скелета и зъбите.

При скарлатина

За скарлатината понякога се говори като за банално детско заболяване, но всъщност то е мъчително като преживяване и заредено с риска от усложнения като синузит, ангина или дори менингит. Антибиотикът клиндамицин е ефективен и действа бактерицидно на стафилококовия причинител; овладяват се типичните симптоми – възпаление на гърлото, обрив с мъчителен сърбеж, повишена температура, намален апетит и оток на слюнчните жлези.

Опасности и предупреждения

Алергичните реакции са първата причина за отказ от лечение с клиндамицин. Медикаментът не се прилага също и при язвен колит, ентерит, при колити, последващи прилагането на антибиотици. Специално внимание се изисква при лечението с този антибиотик, ако пациентът страда от миастения, заболявания на черния дроб и бъбреците. Според фармакологичната характеристика тези групи пациенти биха могли да се лекуват с клиндамицин в ограничен ред и под стриктен лекарски контрол. Отделна група са децата, препоръките са новородени до едномесечна възраст да не бъдат лекувани с антибиотика, а формите за локално външно приложение – гел с клиндамицинов компонент, да се употребява след 12-годишна възраст.

Алергия

Като всеки антибиотик, коментираният клиндамицин е медикамент със силно въздействие върху организма и трябва да се държи сметка за възможните последици от приема му. Особено внимание заслужават възможните алергични реакции, изразени в кожни проблеми, обриви и дискомфорт, оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане, анафилактичен шок. Дори когато този продукт е нов за пациента – възможни са алергични реакции, ако той ги е проявявал при лечение с линкомицини.

Болен черен дроб

Чернодробните заболявания са причина за прилагането на клиндамицин с особено внимание. Прилаганите дози се изчисляват индивидуално, особено ако се касае за чернодробна недостатъчност. Лекуващият преценява продължителността на терапията, но обикновено решението е за минималната ефективна доза за най-кратък срок. Подобни условия, при които се преценява дали очакваната полза превишава потенциалните рискове, има също и при пациенти с обструкция на жлъчните канали.

клиндамицин
При проблеми с черния дроб и жлъчката е необходим специален режим за клиндамицин

В случаите с тежка форма на чернодробна недостатъчност освен редуциране на дозата се практикува и удължаване на интервалите между приемите на лекарството. Болният черен дроб не успява да освободи организма от продуктите на метаболитния разпад на антибиотика, което води до опасно високи нива на присъствието му в организма.

Паркинсон и други нервно-мускулни проблеми

Болестта на Паркинсон също е причина за специално внимание към пациентите от тази рискова група. Клиндамицин се прилага след индивидуална преценка за общото състояние на пациента и лечението започва с редуцирани дози, за да се преценят поносимостта и терапевтичният ефект. По същия начин се разрешава лечението с клиндамицин на пациенти с миастения гравис, мускулна слабост и други смущения в нервно-мускулната проводимост.

Възпаление на дебелото черво

Различните форми на колит или възпаление на дебелото черво са основание за отказ от лечение с клиндамицин. Особено категорична е забраната при язвен колит, когато лигавицата на червото е с нарушена цялост, разранена и болезнена. Противопоказанията се отнасят и за случаите с вече излекуван колит, но пациентът е останал в рискова група по отношение на това страдание.

Прием над 3 седмици

В някои случаи се налага продължителен прием на антибиотика. Това може да става единствено под лекарски контрол, особено ако терапията продължава повече от три седмици. Причината за специалния режим е натоварването на черния дроб и бъбреците, които са допълнително натоварени с извеждането от организма на отработените продукти от антибиотика. Това налага контролни лабораторни изследвания – наблюдават се основните показатели на кръвната картина и се следи за възможни отклонения във функционирането на бъбреците и черния дроб.

Вземане с други лекарства

Всяко съвместяване на клиндамицин с други лекарства задължително се анализира от специалист, за да се избегнат промени в действието на медикаментите или агресивни прояви на странични ефекти. Клиндамицин не може например да се приема едновременно с еритромицин или с други антибиотици от макролидната група, тъй като продуктите взаимно потискат въздействието си. Опасно е съчетаването с мускулни релаксанти като тубокурарин, защото общият ефект е твърде силен и може да се получи животозастрашаваща ситуация.

Специално внимание се обръща на пациентки, които приемат орални контрацептиви: клиндамицинът силно намалява сигурността им и специалистите съветват за допълнителни мерки.

При бременност и кърмене

Може ли да се взема клиндамицин по време на бременност? По принцип избягването на всякакви медикаменти е правило, но понякога се налага антибиотично лечение. Клиндамицинът е допустим, ако лечебният ефект е по-голям от възможните рискове за плода. Счита се, че този продукт няма тератогенен ефект, макар да преминава през плацентата. Има описани случаи с лечение на бактериална вагиноза с клиндамицин – това не е довело до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Дали да се използва антибиотикът за лечението на бъдещи майки все пак трябва да реши специалист.

Именно специалистите съветват кърмещите млади майки да избягват лекарството; при прием на таблетки/капсули или прилагане на инжекционна форма компонентите му преминават в кърмата. Възможно е кърмачето да получи диария или да развие свръхчувствителност.

Как се взема клиндамицин? Прием

Дозирането и продължителността на приема при лечение с клиндамицин се определят от лекар. Те зависят от тежестта на заболяванетоу, възрастта, общото състояние на пациента. Като всяко лечение с антибиотик, и това с клиндамицин трябва да бъде под лекарски контрол. Комплекс от показатели определя формата на медикамента: таблетки/капсули, разтвори за инжекционно въвеждане, продукти за локално външно приложение.

Дозировка при възрастни

Капсули и таблетки клиндамицин подрастващите над 15 години и възрастните трябва да приемат непосредствено преди и след хранене, с чаша вода. Последното условие е задължително, тъй като медикаментът причинява обезводняване. При инфекции със средна степен на тежест се назначава по една капсула четири пъти дневно. Ако състоянието е тежко, с гноен процес, дозата може да се увеличи до 2-3 капсули или таблетки по четири пъти дневно. Друг лечебен модул е с прием на 300 мг по два пъти дневно в продължение на 10 дни.

Обичайната доза на препарата при инжекционно въвеждане е 300 мг  мускулно, два пъти дневно. При тежки инфекции общата доза може да достигне до 2.7 г. Това налага инжекциите да се поставят 3-4 пъти в денонощие, през равни интервали от време. Единичната доза не бива да е над 600 мг, а при използване на венозни системи максимумът е 1.2 г за час.

  • Често се налага комбиниране на инжекционната форма с перорален прием. Например при възпаление на органите от малкия таз в продължение на 6 дни се правят мускулни инжекции, след което лечението продължава с прием на таблетки или капсули – 4 пъти дневно по 450 до 600 мг.
Доза при деца

Обикновено децата на 6-8 до 12-15 години вземат четири пъти дневно по една таблетка/капсула от 150 мг. Това се счита за максимална доза; освен приема на 4 таблетки през 6 часа се практикува и вариантът три таблетки дневно, по една през 8 часа. по-точно дозата се изчислява в зависимост от телесното тегло, по 8 до 25 мг/кг дневно. При деца под 6 години пероралният прием е противопоказан.

Течната форма се прилага при деца над три години. Дозата е 8 до 25 мг на килограм телесно тегло в денонощие. Лекарството се разпределя за 3-4 мускулни инжекции.

При болен черен дроб

В зависимост от състоянието на пациенти с чернодробни проблеми дневната доза клиндамицин може да се редуцира или да се увеличи паузата между два приема. Каква да е схемата на прием се решава след контролни изследвания за концентрацията на медикамента в кръвта. Обикновено при лека или средно тежка форма на чернодробна недостатъчност не са необходими особени корекции, те са наложителни при тежки състояния – до отказ от прилагането на клиндамицин.

При болни бъбреци или хемодиализа

В лека форма бъбречните заболявания не налагат корекции на обичайните дози. Ако пациентът е с тежка бъбречна недостатъчност или с анурия – т.е. прекратено отделяне на урина, концентрацията на антибиотика в кръвта трябва да се контролира. Практиката е да се  намали дозата или да се удължи интервалът между два приема до 8-12 часа.

При пациентите на хемодиализа не се налагат корекции.

Предозиране и пропусната доза

При неволно предозиране е задължително да се направи консултация с лекар и при необходимост да се вземат съответстващи на състоянието мерки. Предозирането създава условия за по-интензивна проява на страничните ефекти на медикамента.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако е пропуснат прием, трябва да се изчака времето на следващия и да се вземе само редовната доза. Не бива да се приема двойна доза с цел компенсация.

Спиране на клиндамицин

Антибиотикът трябва да се взема толкова дни, колкото е препоръчал лекуващият. Възможно е още след първите 2-3 дни да настъпи подобрение; ако обаче пациентът самоволно прекрати лечението си, болестните симптоми могат да възстановят силата си и проведеното до момента лечение да се окаже безполезно. Спирането на приема при проявени странични ефекти е свързано с незабавен контакт с лекуващия, за да се избере алтернативно лечение.

Клиндамицин и алкохол

Лечението с клиндамицин изключва приема на алкохол. Това е общото правило при употреба на антибиотици; лекарствата натоварват черния дроб, както и алкохолът – така че този орган понася двойно напрежение.

Нежелани реакции и странични ефекти

Лечението с клиндамицин може да предизвика някои нежелани ефекти, които да доведат  до влошаване на здравословното състояние. Пациентът трябва да бъде предупреден за подобна опасност и да потърси навреме медицинска помощ, ако това наистина се налага.

На лимфата и кръвта

В редки случаи лечението с клиндамицин може да причини отклонения в показателите на лимфата и кръвта като левкопения, тромбоцитопения, неутропения, еозинофилия, гранулоцитопения. Страничният ефект се изразява в намаляване или увеличаване на броя на определени кръвни клетки или тромбоцити. Отклоненията се установяват чрез лабораторни анализи, които са задължителни при по-продължителен прием на антибиотика.

На стомаха и червата

Най-често коментираните странични ефекти, засягащи стомашно-чревния тракт, са дискомфорт, гадене и повръщане, спастични състояния, диария. Има информация и за случаи с чревни инфекции – т.н. псевдомембранозен колит, причинен от патоген като Clostridium difficile.

На нервите

Макар и рядко, лечението с този антибиотик може да предизвика нарушения на нервно-мускулната проводимост, спазми и схващания.

На кожата и мускулите

Страничните ефекти могат да засегнат състоянието на лигавиците, кожата и подкожните тъкани, на мускулите. При алергични реакции например се получават обриви и лющене на кожата; при използването на вагинални кремове с коментираната антибиотична съставка не са изключени възпалителни процеси в интимната зона, вагинити.

Особено тежка, макар и рядка проява са случаите с образуване на мехури в различни кожни зони, по очите и устата, по половите органи – синдром на Стивънс-Джонсън и синдром на Лайел.  По-чести са баналните състояния със зачервяване, уплътняване и сърбеж на кожата.

Жлъчка и черен дроб

Неслучайно има специални условия за лечение с клиндамицин при болен черен дроб: по принцип се прилагат редуцирани дози или по-дълги паузи между приемите, тъй като болният черен дроб трудно се справя с разграждането на медикамента. Не е изключено терапията да провокира смущения в работата на черния дроб, които могат да са латентни и да се констатират при контролни изследвания, или да са видими – жълтеница.

Имунни нарушения

Ако продуктът въздейства негативно върху имунната система, могат да се наблюдават алергични реакции от различен тип: масивни обриви като от шарка, уртикарии, зачервяване и сърбеж; токсична епидермална некролиза, анафилактичен шок, оток на Квинке – с подуване на езика и гърлото, затруднено преглъщане, дихателни затруднения.

При бързо въвеждане на инжекционната форма е възможно да се достигне до сърдечна недостатъчност, колапс и спиране на сърцето, или пристъп на артериална хипертония.

Съхранение и опаковка

Всички форми на този антибиотик – таблетки/капсули или разтвори, трябва да се съхраняват във фабричната опаковка. Запазват качеството си при стайна температура – под 30 градуса, но не трябва да се държат на слънце или при влага. Срокът на годност винаги е обозначен на опаковката и трябва да се спазва.

Видове клиндамицин в аптеката

Аптечната мрежа – включително онлайн-доставчици, предлагат перорални форми – таблетки и капсули; разтвор за мускулно или венозно инжектиане/вливане; продукти за локална външна употреба.

Клиндамицин 600 (таблетките на АБР и MIP)

Клиндамицин-МIР 600 мг е вариант на лекарствения продукт под формата на таблетки. Приложим е при инфекции на стави и кости, зъбно-челюстни, на зоната уши-нос-гърло, на долните дихателни пътища, на органи от коремната кухина и малкия таз, на кожата и меките тъкани. Препоръчван е и при инфекциозни заболявания като скарлатина. Много често при сложни ситуации антибиотикът се прилага първоначално в инжекционна форма, след което стабилизираният пациент започва да приема таблетки или капсули. Стандартният прием за деца над 14 години и възрастни е една до три таблетки дневно, разпределени и приемани през 6-8 часа. Деца от 6 до 14 години могат да вземат на ден 8 до 25 мг на килограм телесно тегло, общото количество разпределено по равно за 3-4 приема. Таблетките от 600 мг не са подходящи за деца под 6 години. Цената за опаковка таблетки MIP е 13 лв за 12 хапчета.

Клиндамицин АБР 600 е под формата на твърди капсули. Причините да се прилага са аналогични на таблетъчната форма; медикаментът често се дава и на ХИВ-позитивни. Цената за опаковка от 12 капсули е около 15 лв. Дозирането е аналогично на MIP-таблетките. Видът на формата не позволява да се приготвят дози, подходящи за деца под 6 години или под 10 кг телесно тегло.

Клиндамицин 300

Вариантите АБР – капсули и MIP –таблетки са валидни и за продукта с единична доза от 300 мг. Цените са съответно 9 лв за 16 таблетки или 7 лв за същия брой капсули. По-малката доза позволява точност при отделните приеми или прилагане на редуцирани дози при някои рискови пациенти.

На ампули 150 милиграма

Единичната цена за ампула е към два лева. Клиндамицин разтвор може да се въвежда мускулно или венозно – в последния случай чрез система, като медикаментът се разрежда допълнително. Въвеждането на течния клиндамицин не трябва да се прави бързо заради висок риск от прояви на странични ефекти, вредни за сърцето и артериалното налягане. Често при тежки инфекции се налага лечението да започне с инжекция или система с клиндамицин, като броят на въвежданите ампули се определя индивидуално.

На капсули, 75 мг

16 капсули от 75 мг могат да се набавят срещу 4 лв. Това е най-малката единична доза, удобна при лечението на деца, хора в напреднала възраст или хронично болни. Показанията и противопоказанията на продукта са описани по-горе.

Крем клиндамицин

Онлайн може да се намери двупроцентен вагинален крем клиндамицин. Ефективен е при бактериални вагинози. Преди редовна употреба трябва да се направи тест за поносимост. Апликира се интравагинално стандартна доза от крема – веднъж дневно, вечер – преди сън; продължителността на терапията е според случая 3 до 7 дни.

Крем далацин и сироп

Далацин е антибиотичен крем на PFIZER, има сходно приложение с това на клиндамицин крем. Лекува за 3 до 7 дни бактериални вагинози. Въвежда се интравагинално всяка вечер по един пълен апликатор. Възможни са алергични реакции, обриви и зачервяване, както и общи симптоми от рода на замайване, главоболие и оток на лицето, сърбеж. Опаковка от крема струва около 23 лв за опаковка от 40 г – достатъчен за около 7 дози.

Форма за перорален прием са гранулите за сироп далацин, с които лечебната напитка се приготвя преди прием според инструкциите на лекар или фармацевт. Много ефективна при болно гърло. Цената на опаковка е 10 лв за флакон с неразтворени гранули.

Даклин

Така се нарича друг антибиотичен продукт с активна съставка клиндамицин. Най-често препоръчваната схема на лечение е прием на 150 до 450 мг на 6-8 часа. Има и вариант с капсули от 600 мг, при което се приемат на 8 часа по една капсула от 600 мг. Продуктът струва

Ако Вашият лекар Ви е предписал Даклин капсули от 600 mg, обичайната доза е по 1 капсула на всеки 8 часа.

Деца -обичайната доза е между 3 и 6 mg на kg на всеки 6 часа, в зависимост от тежестта на инфекцията.

Гел акнатак (клиндамицин и третиноин)

Гелът при акне акнатак базира въздействието си върху антибиотичната съставка клиндамицин и растежната третиноин. Клиндамицинът блокира растежа на патогенни бактерии по кожата и предизвикваното от тях възпаление, а третиноинът оптимизира растежа на нови клетки по кожната повърхност и освобождаването от мъртви и от фрагменти в зоната на фоликулите. Ефективно средство против акне; прилага се при подрастващи над 12 години. Нанася се върху проблемните места вечер преди лягане; общото количество за апликация не трябва да надхвърля размера на грахово зърно. Цената на тубичка от 30 г е около 43 лв.

Гел клиндовит

Клиндовит е гел за локално външно приложение с активен компонент клиндамицин – 1%. Нанася се 2-3 пъти дневно върху зони с акне и гнойни обриви; не са изключени алергични реакции, изразени в парене, зачервяване и сърбеж. Възможно е да се развие контактен дерматит. При продължителна употреба в редки случаи причинява изсъхване и лющене на третираната кожа. Необходим е контрол от специалист, особено ако продуктът е препоръчан за продължителна употреба. Не се прилага при деца под 12 години, кърмачки и потребители, които приемат миорелаксанти.

Лосион клиндацин против акне

Лечебният лосион клиндацин също е с активен компонент клиндамицин. Прилага се два пъти дневно върху участъци с акне или гнойни обриви с помощта на памучен тампон. Да не се използва от деца под 12 години, бременни и кърмачки. Цената на флакон от 120 мл е 12 лв.

Линкомицин

Линкомицинът е антибиотик от типа клиндамицини; представен е на аптечния пазар от капсули за перорален прием и инжекционен разтвор. Сферите му на приложение са вече описаните за клиндамицин; подходящ е и за предоперативна подготовка и за профилактика на възпалителните процеси след хирургични интервенции. Може да се прилага продължително под лекарски контрол. Стандартната му доза за възрастни е 500 мг – през 8 часа, три пъти дневно. Ако се касае за тежка инфекция или сепсис – 500 мг, 4 пъти дневно на всеки 6 часа. При деца дозата се изчислява индивидуално. При перорален прием се взема един час преди или два часа след хранене.

Мнения

Антибиотикът клиндамицин се назначава при лечението на тежки и умерени случаи на инфекции. Като тежки гнойни инфекции се оценяват в немалко случаи дори и изразените в силна стене случаи с акне. Медикаментът е силен за леките инфекции и не е разумно да се използва при положение, че има някои доста неприятни странични ефекти.

  • Пациентите, които са използвали продукти с клиндамицин, обикновено споменават и въпросните странични ефекти – в същото време не отричат ефекта върху самия болестен проблем. Най-много са като че ли критиките към вагиналния крем и последвалите употребата му кандидози. Сред най-често срещаните странични ефекти е и стомашният дискомфорт, понякога с гадене и повръщане, с диария.

Специалистите намират продукта за ефективен, като признават, че предпочитат други лекарства при лечението на деца. Ако все пак тази пациентска група се лекува с клиндамицин, налагат се чести кръвни изследвания за проследяване на основните показатели. Друга подробност е необходимостта от възстановителна терапия след лечението Для лечения детейс клиндамицин, защото антибиотикът частично унищожава полезната чревна микрофлора.

Въпрос от lekar.bg: Лекували ли сте се с клиндамицин? По какъв повод? Какво е личното ви мнение като потребители?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Гонорея (трипер). Симптоми, лечение: какво се случва, ако се заразим

Какво е болестта гонорея – причинител, предаване, лечение. Симптоми и изследвания. Какви медикаменти се използват …

2 Мнения

  1. Щях дa умра от остра режеща болка в стомаха и горната и средна половина на корема. Сигурно съм направила нещо на лигавицата ми. Ако умра ще яи аъдя нещастници! Най-опасния антибиотик! Днес лвкаря не каза нищо но изписа спазмомен, няма мн ефект, само след наяждане ми отминава. Мислех че ще умра дори написах последни думи към родителите, изповядах се. И се помолих.

  2. Валентина

    КЛИНДАМИЦИН на въпросната МИП ФАРМА е всичко друго, но не и лекарство !!!

    Преди няколко години съм пила клиндамицин, но на Файзер, който се казва Далацин – бях го около 15 дни, тъй като си бях ударила много лошо ръката на стара ръждасала тел и направих силна инфекция – нямах силни странични ефекти, освен леко стомашно неразположение и горчивина в устата. Но сега, когато пих Клиндамицин 600 мг на Мип Фарма щях да се отровя, въпреки че го пих само 2.5 дена. Всички симптоми от листовката се появиха – силно гадене и киселини още след първото хапче, след това имах чувството, че в гръдния кош имах нещо заседнало като яйце/ орех и получих задух и запушване на носа, а за да е още по-токсично – на 3-тия ден получих и болки в целия бял дроб и в бъбреците, въпреки че пиех много вода и течности. Затова и го спрях.
    Въпросният притежател на разрешението за употреба не е качил въпросния продукт в сайта си, където е упоменал всички свои продукти : https://mip-pharma.de/en/products , а въпросната фармацевтична фирма : Chephasaar GmbH с адрес : Mühlstraße 50, 66386 St. Ingbert, която според листовката би трябвало да е производителят, е временно затворена според Google ?!! При търсене на този вид антибиотик : Clindamycin-MIP излизат само български, румънски, полски, естонски, литовски, латвийски и украински сайтове, но не немски сайтове !!! С една дума – токсично лекарство, което дори и да има ефект от неговата употреба, вредите са доста повече, нисък клас антибиотик, уж немски !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *