Как да повишим детския имунитет?

Имунната система на децата има нужда от сериозна помощ. Основната предпоставка за разболяването на децата от редица инфекциозни заболявания е фактът, че имунната им система все още не е напълно изградена.

По правило задача на изграждащите я клетки, тъкани и органи е да предпазва тялото от атаките на различните болестотворни микроорганизми. Как обаче ние като родители можем да подпомогнем защитните сили на имунната система на детето си, като по този начин намалим вероятността от заболяване или спомогнем за по-скорошното оздравяване.

Вижте следващите няколко съвета в тази посока:

• от важно значение е поне през първите няколко месеца след раждането на бебето то да бъде кърмено, защото в майчината кърма се съдържат антитела, подпомагащи по естествен начин имунната система на детето;

• друго важно правило е в менюто на детето ви да присъстват неизменно плодове и зеленчуци, тъй като в тях се съдържат както витамини и минерали, така и натурални антиоксиданти.
Особено подходящи са ягодите, боровинките, а от зеленчуците броколите, картофите.

• важно също така е от време на време детето да се поизцапа. Прахта и мръсотията в умерени количества стимулират имунната система и подпомагат по-бързото й съзряване.
В същото време спазването на прекалено висока хигиена може да доведе до развитието на различни заболявания на по-късен етап.

Дайте мнение и Вие тук!

• намалете количествата на консумираните от детето ви сладкиши, тъй като съдържащата се в тях захар забавя развитието на имунната система;

• създайте у детето си навик към спорта и правилното хранене. Нито прекалената слабост, нито наднорменото тегло са предпоставка за здраво дете.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Високи или завишени левкоцити. Норма

Левкоцити: Високи (завишени) и норма. В урината и влагалищния секрет

В урината. В кръвта. Във влагалищния секрет. Референтни стойности и норма. Повишени (високи) и ниски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *