Да премахнем стреса с дълбоко дишане и ароматерапия

Забързаното ежедневие, в което живеем, често ни се „отблагодарява” с редица здравословни проблеми, предизвикани от стреса.

Много са предложенията, с които уж можем да преборим този негатив на новото време, но често и за тях трябва особено внимание, подготовка и време.

Едно просто упражнение обаче ни обещава, че се разделим със стреса безпроблемно и то е дълбокото дишане. Дълбокото дишане е техника, която е лесна за усвояване и изпълнение. Хубавото е, че тя може да се изпълнява почти навсякъде, обещавайки да донесе отмора, почивка и да ни спаси от стреса.

Както много други техники, които се насочват към постигането на релакс, така и дълбокото дишане може да се съчетае с аромотерапия, с музика или с друга подходяща процедура. За да практикуваме тази техника, са необходими само няколко минутки време и удобно място.

Дайте мнение и Вие тук!

Как се изпълнява на практика упражнението дълбоко дишане:За целта трябва да седнем, да изправим добре гърба си и да поставим едната ръка на гърдите, а другата на корема. Вдишваме през носа, повдигайки леко ръката на корема. Ръката на гърдите трябва да остане неподвижна.

Издишваме през устата, освобождавайки възможно най-голямо количество въздух. Ръката на корема отново се движи, другата остава статична. Продължаваме да вдишваме през носа и да издишваме през устата, колкото можем по-дълбоко. Целта е да отпуснем диафрагмата и да постигнем отмора.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Видове розови хапчета за нерви и други

Хапчета за нерви – Кои са най-хубави и кога не можем да минем без тях

„Хапчета за нерви“ и какво точно означава популярната фраза. Можем ли да избираме сами подходящите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *