Изопринозин или Биозин? Мнения и отзиви.
Колко дълго време се пие Биозин Кидс?

Биозин. Мнения и странични ефекти? Как действа и колко време се пие?

Изопринозин или Биозин? Мнения и отзиви. Какви странични ефекти има? Как действа Биозин Мама? Колко дълго време се пие Биозин Кидс? Разлика със спрея. Заместители.

Продуктът биозин и въздействието му върху организма. Какво представлява, кога има потребност и смисъл да се приема. Съдържание на добавката; как действа при различни здравословни проблеми. Как да се използва от бременни, от деца. Други продукти с подобно или същото действие. Има ли противопоказания? Това са част от въпросите, на които ще отговорим по-долу.

Биозин е хранителна добавка с натурални компоненти, предназначена да укрепва и поддържа хармонично имунната система.

Съдържа коластра, лактоферин, арабиногалактан, инозитол, ехинацея, цинк, както и помощните компоненти микрокристална целулоза,магнезиев стеарат, кроскармелоза натрий. Биозин не е лекарство, не е храна. Това е продукт, с чиято помощ се преодоляват нестабилни състояния на имунната система – следствие от различни инфекции, както и от химио- и лъчетерапия. Всеки от компонентите упражнява специфична биоактивност, а всички заедно изпълняват обща задача.

Прием на биозин, според стандартната листовка

Макар биозин да е хранителна добавка, приемът на продукта следва да бъде препоръчан от специалист и да бъде съобразен с възрастта и здравословния проблем на потребителя. Целта, според пациентската листовка, е успешно да се подпомагат функциите на имунната система. Това може да става в период на възстановяване от тежко боледуване, или профилактично – за предпазване от възможни инфекции. Използва се също заради антипротозойното си действие, както и при поставянето на филъри с хиалуронова киселина.

За възрастни

Таблетките биозин се приемат половин час преди хранене. Дозата за възрастни, както и за деца над 12 години, е две таблетки дневно. В рамките на профилактични програми е достатъчен прием на една таблетка на ден.

Прием при деца под 12 години

Общото правило за прием половин час преди хранене е валидно и при децата на възраст 2 до 12 години. Някои източници посочват като допустима долна граница за приложението на биозин – 6 години. Очевидно при малки деца е много важно безопасният прием да бъде консултиран с пециатър. За тях допустимата дневна доза е само една таблетка. Специалистите винаги предупреждават да не се правят самоволни корекции на дневните дози, независимо че не се касае за лекарствено средство.

ВАЖНО! КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ ЗА ПРОДУКТИТЕ  БИОЗИН? Използвали ли сте някои от тях и ако “да” – какъв е ефектът, какво е мнението ви за този имуномодулатор? Какво мислите за групата имуномодулатори и приемате ли опасенията на някои хора, че с подобни добавки повече се вреди, отколкото се помага и имунната система се разстройва непоправимо? Пишете ни ТУК!

Колко време се пие?

За да има ефект от прилагането на биозин, той трябва да се приема редовно по описаната схема в продължение на един месец. В същото време е в сила и фармакологичното предупреждение за ограничение в дългосрочната употреба: добавката не бива да се взема без прекъсване повече от 60 дни. В отделни случаи диапазонът на потребление може да бъде 15 до 90 дни.

Съдържание и действие на съставките в биозин

Всеки от компонентите на биозин има специфичен принос за укрепването на имунната система. Въпрос на научни изследвания и опити е точният дял на съставките в продукта.

Лактоферин и имунитет

Лактоферинът е специфичен протеин, представител на групата трансферини. Присъства в редица секреторни течности като мляко, слюнка, сълзи, секрети на носовите жлези. Лактоферинът е един от компонентите на имунната система. Участва във вродения имунитет, регулира функциите на имунокомпетентните клетки и е активен в острите фази на възпаленията.
Лактоферинът е определян като полифункционален протеин в майчиното мляко; знаем, че кърмата има уникални защитни свойства.

биозин, мнения, отзиви
С биозин имунната система е готова да се справи с всяка вирусна инфекция
Демир бозан за безсъние

Първоначално лактоферинът е разглеждан само като желязосвързващ протеин с бактериостатични свойства. Сега вече са налице множество експериментални данни и доказателства за това, че въпросният протеин притежава множество физиологични качества. Немалко специалисти допускат, че освен известните сега е възможно да бъдат открити в бъдеще още.

И ето за какви свойства на лактоферина става дума:

Регулация на стойностите на желязото в организма. Коректната регулация на железни йони е жизнено важна, тъй като желязото участва в множество метаболитни процеси. Недостигът на желязо е вреден, но вредно е и наднорменото съдържание – в този случай клетките стават податливи на разрушителното въздействие на свободните радикали, а микробният растеж се активира. Лактоферинът свързва йоните на излишното желязо и на други метали и по този начин лишава патогенната микрофлора от жизнено важни микроелементи за растеж.

Друга основна функция на лактоферина е защитата на всички лигавици от патогени. Изследването на това свойство позволява продукти с лактоферин да се използват при лечението на ентероинфекции. В повечето случаи се залага на способността на лактоферините да си взаимодействат с белтъчни компоненти от клетъчните мембрани на патогените, което неизбежно причинява гибелта им.

Лактоферинът притежава и висока активност срещу широк спектър човешки и животински вируси. Днес има доказателства за това, че лактоферинът е активен срещу вирусите на херпесната инфекция, цитомегаловируса, ХИВ, хепатит С, хантавируси, ротавируси, аденовируси, респираторен, левкозен и пр. Медицината вече признава например като груба грешка това, че при ротавирусни инфекции на бебета е препоръчвано прекратяване на кърменето.

Изопринозин или биозин, странични ефекти
Правилно е приемът на биозин да се консултира с лекар

Лактоферинът има антимикробно действие, но в същото време може да влияе и на самия възпалителен процес, причинен от патогените. Това е експериментално потвърдено при лечението на гастрити с причинител хеликобактер пилори. Успешно е действието и при зарази с ентеротоксични щамове на ешерихия коли.

Не бива да се пропуска и антимикотичното действие на лактоферина. Оралното въвеждане на лактоферин например успешно неутрализира кандидози в устната кухина и стомашно-чревния тракт. Дори при болни от СПИН кандидози, устойчиви на други антигъбични продукти, при терапия с лактоферинови комбинации са били напълно излекувани.

Има успешни приложения и при лечението на онкологично болни.

  • Друга посока в изследванията, посветени на лактоферина, е връзката му с растежа и развитието на новородени. Има доказателства за това, че този протеин не е просто източник на желязо и аминокиселини, но и подпомага клетъчния растеж. При възрастни това също е важно, тъй като може да бъде използван за подобряване растежа на костната тъкан и за превенция на остеопорозата.
Съставката коластра

Втори основен компонент в коментирания биозин е коластрата. Едва ли е нужно да казваме какво значение има този уникален продукт за всички представители на голямата група бозайници. Всъщност коластрата е онази лепкава и гъста млечна течност, която може да се появи още преди раждането и е първата кърма на новороденото.

В сравнение с редовната кърма коластрата е много по-калорична храна. Тя съдържа няколко пъти повече протеини, до 10 пъти повече витамин А и каротин, два-три пъти повече витамин С, един път и половина повече соли. Много е важно и високото съдържание на имуноглобулин А – това прави коластрата истинска защита за новороденото от различни патогени.

Един литър коластра може да съдържа до 76 г захари, 41 г мазнини, 58 г белтъчини. През третата седмица след раждането нормализираната кърма съхранява приблизително същия състав захари и мазнини, които бавно намаляват – докато протеините вече са в рамките на едва 9-18 грама.

Коластрата наистина е изключително ценен хранителен продукт, но също и компонент с особена важност за стабилността на имунната система. Освен изброените съставки тя съдържа ферменти, хормони, витамини, антитела. Изследванията сочат и наличието на високо съдържание от стафилококови антитоксини. Или ако искаме да обобщим ползите от компонента коластра в биозин, ето ги в три пункта:

  • Активира  размножаването на клетките, зарастването и възстановяването на тъканите;
  • Внася фактори на пасивния имунитет: коластрата предава на потребителя фактори на имунна защита, както майката би предала на детето си устойчивост към преболедуваното от самата нея; тук спадат антитела като IgG, IgA, IgM, IgD, IgE и пр.
  • Коластрата е носител на голямо количество витамини, ферменти, протеини, хормони, антитела, микроелементи. Това е още една добавка към пасивния имунитет на потребителя – прави го устойчив към всякакви заболявания.
Съставката ехинацея

Ехинацеята е популярен фитоимуномодулатор и присъствието й като компонент във формулата на нашия биозин е лесно обяснимо. Екстрактът от лечебното растение е широко използван при лечението на инфекции, особено на остри респираторни заболявания, грип и други инфекции на горните дихателни пътища. Някои хора бързат да вземат продукти с ехинацея още при първите признаци на настинката, за да избегнат развитието на някоя инфекция. Други се обръщат към ехинацеята едва когато болестта вече се е развила, като разчитат да я прекарат по-леко и да се възстановят по-бързо.

колко дълго може да се пие биозин кидс
Ехинацеята е важна съставка от формулата на биозин

Ехинацеята е полезна и при лечението на други болести като инфекции на отделителната състема, гъбични вагинални инфекции, херпес, инфекции с човешки вирусен папилом, сепсис, тонзилит, стрептококови инфекции, сифилис, тиф, малария, инфекции на ушите, свински грип, брадавици, дифтерит – вижте само какво разнообразие! Да прибавим и приема на лекарствени средства с ехинацея при тревожни състояния, при понижени стойности на белите кръвни телца, при хронична умора, ревматоиден артрит, мигрена, киселини, различни болки, световъртеж, при ухапване от змия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Казват, че помага за подобряване на постиженията при активно спортуващи.

Ехинацеята може да се прилага и външно; на основата на биоактивните й съставки се приготвят различни средства за локални терапии на гнойни обриви, заболявания на венците, абсцеси, рани, язви, изгаряния, екземи, псориазис, слънчеви изгаряния, херпеси и хемороиди, гъбични инфекции, ужилвания от пчели и комари.

Още компоненти: Арабиногалактан (пребиотик), Инозитол, Цинк и др.

Арабиногалактанът е квалифициран като пребиотик, но на първо място това е представител на водоразтворимите растителни полизахариди; при това разтворимостта му е стопроцентова, пълна. Сред множеството полезни качества на арабиногалактанът е характеристиката му на имуномодулатор: в сравнение с ехинацеята например той е два пъти по-ефективен в стимулирането на имуногенеза (активира образуването на макрофаги). Укрепва имунната система. При самостоятелен прием според  изследванията подобрява физическото и емоционалното здраве. Демонстрирани са и качествата на арабиногалактанът като пребиотик, а това е важно за поддържането на здрав стомашно-чревен тракт. Знаем, че принципно пребиотиците са хранителни вещества, които избирателно стимулират растежа и активностите на нормалната чревна микрофлора; на практика те са храна за пробиотици като лактобацили и бифидобактерии.

Инозитолът, наричан също и витамин В8, на практика е витаминоподобно  вещество. Организмът може сам да си го синтезира; той е част от клетъчната мембрана и при необходимост може да се освобождава вътре в нея за участие в различни процеси на клетъчния метаболизъм. В миналото на този компонент не е обръщано специално внимание при изследването на болестни състояния. Впоследствие се оказва, че инозитолът е жизнено необходим за здравето на нервната система и за регулацията на клетъчните процеси. Немски химици са доказали, че дефицитът на инозитол води до повишаване на холестерина и косопад. Такива състояния са свързани със стрес, неправилно хранене, прием на медикаменти, прекалена употреба на кафе и др.

Цинкът има отговорна роля в синтеза на имуноглобулини. Присъствието му в организма е свързано с участие в над 40 фермента. Той участва директно в укрепването на имунитета, балансирането на хормоналния фон и стабилизирането на растежа. Съдържа се в кръвните клетки, мускулната тъкан, костите, черния дроб, бъбреците, ретината. Антиоксидант, който забавя стареенето и поддържа жизнените сили на организма. Дефицитът на цинк може да има сериозни последици за здравето и живота, затова е важно при необходимост да бъде приеман в подходящи дози.

В какви случаи се взима на таблетки (хапчета, капсули)

Таблетките или капсули лактоферин са удобна форма за продължителен прием; избират се както при лечебни, така и при профилактични програми – различна е само дневната доза. Обикновено лекарят препоръчва този продукт при остри респираторни заболявания, простуда и грип; при проблеми със стомашно-чревния тракт (вирусна диария, хранителни инфекции, болест на Крон, язвен колит, цьолиакия). Таблетките са нормален избор и при профилактика и защита на балансирания имунитет, например при лъчева терапия или химиотерапия на онкологично болни.

Против бактерии и бактериални инфекции

Приемът на биозин като защита от бактериални инфекции е мотивиран от присъствието на вече коментирания лактоферин в неговата фолмула. Знаем, че лактоферинът има свойството да свързва железните йони, като по този начин лишава проникналите в организма патогенни бактерии от “храна” за растеж. По този начин биозинът действа на патогените бактериостатично, т.е. блокира тяхното развитие и размножаване и имунната система успява да се справи с инфекцията. Същият механизъм е валиден и при гъбичните инфекции.

Компоненти на биозина се свързват и с липополизахаридите – важни градивни съставки на клетъчните мембрани при патогенните бактерии. Този процес на свързване е буквално убийствен  за “агресорите”, тъй като разрушава клетъчните им мембрани и те неизбежно загиват. Много от противомикробните препарати едновременно с патогените съсипват и полезните чревни бактерии, което влияе зле на стабилността на имунната система.

Против вируси и вирусни инфекции

Приемът на биозин може да подкрепи имунната система до степен, че тя да не допусне развитието на вирусна инфекция в организма. Ако такава инфекция вече е започнала развитието си – да се преболедува по-леко и възстановяването да стане по-бързо. Действието на биозина тук се изразява в способността на молекулите му да се свързват с вирусни частици и да отслбят вирусното въздействие върху организма, или изобщо да не успеят да проникнат в него.

При брадавици. Знаем, че появата на брадавици е свързана с определен вид вирусна инфекция. Знаем също, че всяка мярка за премахването на тези неприятни образувания – независимо от какъв вид са те – е палиативна. Дали ще бъдат изгорени, изрязани или третирани с азот, рискът да се появят отново си остава. Биозин е едно от възможните решения, тъй като укрепването на имунната система по мнение на не един специалист е верен подход за преодоляването на вирусната инфекция. Разбира се – приемът на тази добавка трябва да е част от внимателно планирана комплексна терапия, в зависимост от точната характеристика на проблема. Обикновено биозин се взема продължително, очакваните положителни резултати могат да се наблюдават около месец и половина след началото на приема.

При и след варицела. Знаем, че варицелата е тип вирусна инфекция и че преболедуването й създава имунитет. В същото време преболедувалите са потенциално застрашени от прояви на херпес зостер след години. Не всеки страда от херпес зостер, но след варицела всеки е носител на фрагменти  от херпесния вирус и при срив на имунната система е възможна бурна проява на “спящата” инфекция. Специалистите препоръчват по време на варицела принципно организмът – обикновено детски – да бъде подкрепян с имуномодулатори; споменава се и биозин. Биозинът е добро решение за възстановителния период след варицела. Препоръчително е да се приема 2-3 месеца, тъй като в този период организмът е доста податлив на инфекции от всякакъв вид.

Против херпес зостер и обикновен херпес. При чести прояви на лабиален или обикновен херпес е добре да се подкрепи имунната система с профилактичен прием на биозин. Продуктът и особено съставката му лактоферин са важни и при комплексната имуномоделираща терапия при херпес зостер, където нещата са доста по-сложни. По преценка на лекуващия към медикаментите, които облекчават симптомите на херпес зостер, може да се добави и биозин.

При грип, за гърло. Вирусните заболявания, различни възпаления на гърлото или грип могат да се избегнат или да се преболедуват без усложнения, ако са предприети предварителни мерки за укрепване на имунната система. Компонентите на биозина – както вече стана дума – забавят или възпрепятстват проникването на вирусите в човешкия организъм. Когато подобна профилактика е съчетана с общи мерки за физическо укрепване, поставяне на ваксина и спазване на стандартните хигиенни правила, може да се разчита на съхранено здраве – с участието и на споменавания биозин.

При гъбички и гъбични инфекции

Биозинът е приложим и полезен и при лечението на гъбични инфекции; обикновено той действа в хармония с класическите противогъбични медикаменти – като популярния флуконазол например. Има дори изследвания, според които устойчиви към хлуконазола гъбички се повлияват от медикамента, ако паралелно с него се приема биозин или друг имуномодулатор, съдържащ лактоферин.

При гъбични инфекции биозинът въздейства силово върху клетките на патогените, като уврежда клетъчните им мембрани и предизвиква окислителен процес в цитоплазмата им. Регистрирани са положителни резултати при включването на биозин в комплексн терапия на гъбични инфекции в устната кухина и в стомашно-чревния тракт.

След химиотерапия или лъчетерапия

Лечението на онкологични заболявания е свързано с прилагане на методики, отнасяни към химио- или лъчетерапията. Как точно да протече терапията на коварното заболяване, се решава конкретно при всеки пациент. Знаем, че целта е да се унищожат трансформираните клетки и да се възстанови максимално функцията на засегнатия орган. Колкото и да са напреднали медицинските технологии, знае се, че заедно с раковите клетки се унищожават и немалко здрави. Освен това лечението има странични ефекти, свързани с влошено функциониране на стомашно-чревния тракт, на нервната система и пр.

Задачата на имуномодулаторите от рода на биозин е в такива случаи да намалят негативните ефекти и да съдействат за по-бързо възстановяване на засегнатия организъм. В някои случаи е уместно да се взема биозин или подобен продукт още по време на самото лечение, а в други трябва да се изчака да приключи целият курс на химиотерапията или лъчевата терапия, и добавката биозин да се взема във възстановителния период. Приемът и в този случай е продължителен, като според някои източници може да достигне до 90 дни.

За по-ефикасно усвояване на желязо

Многократно споменаваната съставка лактоферин е с ясно демонстриран афинитет към желязото (framar.bg). Като участник във формулата на биозина тя свързва железните йони и ги транспортира до ключови точки в организма. Като знаем колко важни са стойностите на желязото – респективно хемоглобина, по време на бременност, квалифицираме като добър вариант приема на биозин от бъдещите майки. Разбира се, това трябва винаги да става само по лекарско предписание и под контрол.

Като пробиотик и природен антибиотик

С помощта на биозин може да се намали и отслаби въздействието на патогенни микроорганизми върху органи и системи на човешкото тяло, като в същото време се създават условия за защита на полезната чревна микрофлора. Този въпрос е особено важен при лечението на различни заболявания с антибиотици. Може би е излишно да припомняме, че антибиотиците могат да унищожат патогените, но заедно с това загива под въздействието им и полезната чревна микрофлора. Освен това патогените често развиват резистентност към медикамента и резултатите от лечението не винаги са очакваните. С биозин – който има защитни функции спрямо добрите чревни бактерии, отпада и втората опасност, т.е. изграждането на резистентност към антибиотика. Неслучайно в немалко случаи при лечението с антибиотици се препоръчва и продукт от типа на биозин.

Като антиоксидант

Много тежки заболявания  – рак, СПИН, сърдечно-съдови, диабет, директно са свързани с атаките на свободните радикали върху органи и системи на човешкия организъм. Свободният радикал е агресивна молекула с един липсващ електрон; тя постоянно се опитва буквално да отмъкне недостигащото от други молекули – и го прави, като при това уврежда клетки, причинява им оксидативен стрес, предизвиква тяхното окисляване и гибел или злокачествена трансформация.

Дайте мнение и Вие тук!

Във всеки организъм има известно количество свободни радикали. Когато това количество е в определена норма, те са дори полезни, защото атакуват основно болните клетки. Имунитетът е отговорен за това процентът на свободните радикали да не превишава допустимата граница. Това може да се случи при отслабена имунна система; тогава свободните радикали стават твърде много и започват да атакуват безразборно, всички клетки по ред – това води до струпвания от увредени клетки и възникват заболяванията. Биозинът и главната му съставка – лактоферинът, блокират тази активност на свободните радикали. Добавката взаимодейства с наличните в организма йони на тежки метали и образува устойчиви нови молекули, които не допускат описаните разрушителни процеси.

За растеж и развитие на младия организъм

Има научни доказателства за ролята на лактоферина (основна съставка на нашия биозин), за растежа и развитието на стомашно-чревния тракт при новородените бозайници. Този процес е значително по-интензивен при тези, които са на майчино мляк, в сравнение с хранените с млечни смеси. При новородени бебета зависимостта е същата, т.е. съдържащият се в кърмата лактоферин съдейства за клетъчния растеж, като едновременно с това е източник на желязо и аминокиселини. На практика това се използва с вариантите на биозина за деца, където има благоприятно въздействие върху процесите на растеж. Важен е и фактът, че същите съставки са с положителен ефект върху растежа на костната тъкан – това е важно за развитието на младия организъм, но също и за потребителите в напреднала възраст. С продукти от рода на биозин или други съдържащи лактоферин е възможно да се противодейства на изтъняването на костите, т.н. остеопороза.

Като източник на фибри и пребиотици

Друга характеристика на продукта биозин е свързана с наличието на съставката арабиногалактан. Вече споменахме, че това е многофакторен компонент, който представлява стопроцентово разтворими фибри с пребиотична същност. Арабиногалактанът насърчава съществуването и растежа на пробиотиците в чревния тракт – т.н. полезна микрофлора, за която е вид храна. В състава на хранителните добавки като биозин може да намали токсичните ефекти на лекарствени средства, приемани паралелно. Действа като естествена защита за клетките на черния дроб; противодейства на възможни злокачествени трансформации на клетъчно ниво, стимулира размножаването на клетките на костния мозък и далака. Арабинокалактанът е определян и като гастропротектор благодарение на положителното си въздействие върху здравето на стомашната лигавица.

Като имуномодулатор

Като обобщение на всичко казано дотук можем да направим извода, че продуктът биозин притежава пълноценни качества на имуномодулатор. Всяка от съставките му допринася за това – имунната система на потребителя да бъде подкрепена преди, по време или след боледуване или инцидент с негативно въздействие върху здравето. Профилактичният прием позволява на имунната система да бъде подготвена за възможни патогенни атаки в периоди на епидемии или при смяна на сезоните. От подобен тип са и програмите за поддържане, които не допускат рецидиви на вече прекарано заболяване или обостряне на хронични страдания. По преценка на лекар биозин може да се взема и като част от комплексна терапия при инфекция от бактерии, вируси или гъбички. В тази посока на всяка цена следва да споменем съставката от ехинацея, която насърчава продукцията и активността на Т-клетките от имунната система. Цинкът и инозитолът работят в аналогична посока.

За щитовидна жлеза и при Хашимото

За овладяване симптомите на дисфункция на щитовидната жлеза и в частност – на хипотиреоидизъм на Хашимото, положителна роля играят продуктите с имуномодулиращ ефект. Такова въздействие следва да се очаква при терапия, в която е включен биозин. В случая лидираща роля ще има компонентът от ехинацея. Тази билка едновременно укрепва имунната система – което е важно за нормализирането на хормоналния фон. И освен това ехинацеята балансира производството на тирео-хормони, т.е. хормоните на щитовидната жлеза. В дългосрочен план биозинът може да повлияе положително на общото здраве, свързано със състоянието на щитовидната жлеза. Пациенти споделят за едногодишен курс, с чиято помощ е подобрено здравословното им състояние – засегнато преди това от споменатите автоимунни реакции.

Биозин Мама

Биозин мама е вариант на базовия продукт, специално конструиран за бъдещи майки и съобразен с потребностите на женския организъм по време на бременност. Една таблетка биозин мама съдържа 100 мг от основния компонент на добавката – лактоферин, и  помощни вещества от типа на кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, силициев диоксид, микрокристална целулоза, оцветители. Опаковка от 30 таблетки струва от 26 до 28 лв.

спрей биозин мама странични ефекти
Този вариант на биозин – само с лактоферин, е специално за бременни и кърмачки
По време на бременност

Биозин мама се препоръчва по време на бременност като средство за укрепване на имунната система; за устойчивост на организма спрямо инфекции от различно естество, които биха се отразили негативно върху хода на бременността. Добавката се определя като работещо средство за избягване на усложнения, зарази и пр.

Друга функция на биозина е поддържане бионаличностите на желязо в организма на бъдещата майка. Така биха се предотвратили състояния на анемия, предпазване от зараза с патогенни организми, по-бързо възстановяване след евентуално заболяване. Въпреки доказаните ползи на биозин мама, продуктът не трябва да се приема без консултация с лекар.  Обикновено се препоръчва прием в продължение на три месеца или 90 дни. Ако бъдещата майка е здрава и бременността й протича без усложнения, достатъчна е дневна доза от една таблетка – приема се обикновено сутрин, преди хранене. При болестни състояния или диагностицирана желязодефицитна анемия приемът е два пъти дневно по една таблетка, преди хранене.

Вземане с фолиева киселина, витамини

Профилактичният прием на фолиева киселина не може да е причина за елиминиране на биозин мама, ако лекуващият го препоръча. Комбинацията е възможна, както и прием на други витамини: има готови комбинации за бременни. Правилото, повтаряне до баналност, е да не се взема нищо, ако не е препоръчано от лекар. Лекарят може също да определи при комбинация от добавки и витамини какъв да е режимът на вземане, за да е въздействието и усвояването им най-пълноценно.

При кърмене, дозировка

Добре е приемът на биозин мама да продължи и след раждането; с негова помощ и в този случай ще бъдат постигнати полезните ефекти – подкрепа на имунната система, устойчивост срещу инфекции, поддържане нормални стойности на желязо в организма. Коректно е такъв профилактичен или терапевтичен прием да бъде обсъден с лекар, за да има реална полза както за майката, така и за кърмачето. Необходимо е внимание за проследяване на възможни алергични реакции – не са изключени, макар и редки.

Други видове Биозин по аптеките, приложение, цена

Добавката биозин се предлага в няколко варианта; съставът и формата на продукта – таблетки, сироп – са съобразени с потребителските групи, за които е предназначен.

На сироп – Биозин кидс (за деца) с коластра

Биозин кидс с коластра може да се дава на деца във всяка възраст. Сиропчето е с вкус на ягоди, флаконче от 100 мл струва около 25 лв. опаковката съдържа средно 20 дози.

колко дълго може да се пие биозин кидс на таблетки и на сироп?
Биозин кидс, сиропче за деца от всички възрасти

Съдържание. Основна съставка е коластрата – вече коментирахме колко важна е тя за растежа и развитието на младия организъм. Играе специална роля в първите дни от живота на детето, а чрез биозин кидс – и в следващите месеци и години. Има висока хранителна стойност, но по-важни са специфичните антитела – като компоненти от имунитета, лактоферинът и растежните фактори. Следващата важна съставка е витамин D3. Като част от формулата на добавката той предотвратява витаминен дефицит, от който би последвала уязвимост на дихателната система към вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища, а също и проблеми с растежа на костната тъкан. Не бива да пропускаме цинка – той участва в изграждането на имуноглобулини и подкрепя пълноценното усвояване на витамин D3; както и инозитола – градивен материал за клетъчните мембрани и условие за здрави бели дробове.

Прием, схема. Достатъчно е детето да взема една доза биозин кидс дневно; дозата е средно 5 мл и се приема преди хранене. Добре е да се направи консултация с лекар за дозирането при по-малки деца. Ако приемът предизвиква симптоми на свръхчувствителност – обриви, дихателни затруднения, терапията се прекратява и се търси медицинска помощ.

В какви случаи се взема? Една доза биозин кидс от 5 мл съдържа 200 мг коластра, и това е достатъчно за подкрепа на детската имунна система. Може да се дава през тези последни зимни месеци, когато имунитетът е отслабен сезонно, т.е. дори при здрави деца вариантът е добър за предпазване от инфекции. Продуктът е подходящ и като съпътстващ елемент от комплексно лечение на различни вирусни заболявания.

Биозин кидс с лактоферин

биозин колко време се пие на таблетки?Този продукт също е предназначен за деца, като в случая за очакваните ефекти се залага на лактоферина. Благодарение на тази съставка, извлечена от коластрата, сиропът има по-изразен терапевтичен ефект – подчертано антибактериално и противовирусно действие. Освен това с помощта на сиропа се подобрява антиоксидантната защита на детския организъм, състоянието на чревната микрофлора и усвояването на желязото. Сиропът съдържа също витамин D3, цинк и инозитол. Режимът на прием е същият, както при биозин с коластра; може да се приема продължително – веднъж дневно по 5 мл. С единичната доза се приемат 30 мг лактоферин, 10 микрограма витамин D3, 1.5 мг цинк и 2- мг инозитол. Цената на флакон от 100 мл – 20 дози, е 25 лв.

Биозин орал-спрей. За гърло

разлика между биозин и биозин мамаНа ефектите на лактоферина залага и продуктът за гърло Биозин орал-спрей. Освен лактоферин той съдържа екстракти от мак и медицинска ружа, както и глицеролов екстракт от дросера. Макът и медицинската ружа имат подкрепяща и оптимизираща роля за функционирането на дихателната система; лактоферинът е със съществен принос в досега коментираните посоки, както и в поддържането на здрави лигавици на дихателните органи. Дросера е съставка, допринасяща за успокояване и омекотяване на раздразнените лигавици. Спрей-формата се прилага при инфекции в устната кухина и фарингалната зона; при възпаления на гърлото. Препоръчват се по две впръсквания в устата – насочено към гърлото, до три пъти дневно. Продуктът е подходящ за деца над 3 години и за възрастни. При по-малки деца е необходим лекарски контрол. Спрей-опаковка от 30 мл се продава средно по 15 лв.

(Зелен) Биозин имунобаланс
биозин кидс с коластра мнения, заместители
При отслабена имунна система – биозин имунобаланс!

Биозин имунобаланс също залага на ефектите от приема на лактоферин. Препоръчва се при отслабена имунна система. Съдържа още и кроскармелоза натрий, стеаринова киселина, калциев карбонат, силициев диоксид,  магнезиев стеарат, червено цвекло като оцветител. Продуктът е специално предназначен за потребители над 18 години. Причините да бъде вземан този продукт са идентични с вече описаните: профилактика или подкрепа на имунната система при инфекции от различен тип. Приема се по една таблетка дневно; цената е около 30 лв за 30 таблетки.

Заместители и аналози

Биозин все пак не е единственият вариант за подкрепа на имунната система. Кой точно от наличните на аптечния пазар продукти да изберем, зависи от множество фактори. Водещо наистина следва да е мнението на нашия лекар, който ще прецени професионално избора на продукт, който най-добре да “пасва” на здравословното ни състояние. Друг фактор е начинът, по който организмът ни се повлиява от имуномодулатора. И не без значение – цената!

Авирон рапид

Един от най-модерните заместители на Биозин, това е Авирон Рапид. Когато лекарите се убедят, че Биозин не върши работата си или поне се усъмнят, че няма да подейства, те препоръчват него като заместител на пробиотика. Имаме подробен и много полезен материал по темата, вижте го ТУК: Действие на Авирон Рапид, мнения за него. Как се приема профилактично и защо го търсят толкова ужасяващо много!?

Биозин или изопринозин?

Изопринозин е също като биозина често препоръчван имуномодулатор. Това е вид лекарствен продукт, ефективен при вирусни инфекции, с доказана подкрепа за имунната система. Действието на изопринозин е изключително на клетъчно ниво. Може да се използва под формата на таблетки или на сироп.

Таблетките изопринозин съдържат активната съставка инозин ацедобен димепранол. Препоръчвани са при грип, херпесни форми, при стоматит с афти, варицела и рубеола, хепатит, морбили и заушка, при различни форми на брадавици, при мононуклеоза и паненцефалит. Продуктът не се прилага при болни от подагра или с ълергии към съставки на изопринозина. Да се избягва при бременност и кърмене. Приема се по лекарска препоръка, като дневната доза се изчислява в зависимост от телесното тегло и се разпределя поравно за 3-4 приема. Най-често това са 3 г – 3 пъти дневно по 2 таблетки от 500 мг. Пределната дневна доза е 4 г. Опаковка от 50 таблетки по 500 мг  може да се купи за около 33 лв.

Сиропът изопринозин е със същия състав като таблетките, но формата позволява да се отмерват ниски дози и да се дава и на деца на възраст над една година. Валидно е правилото за изчисляване на персонална дневна доза в зависимост от телесното тегло по формулата 50 мг за кг на ден, но не повече от общо 4 г дневно. Флаконче от 150 мл струва около 25 лв. Съдържанието на една мерителна чашка сироп от 5 мл съответства на 250 мг от продукта.

Биозин или имунобор? Или респивакс?

Серията имунобор се отличава с ефективността си, разчитаща на качествата на естествени съставки. Съчетават се растителни компоненти и билкови екстракти с доказана подкрепа за имунната система. Доброто при имунобор е това, че може да се подбере конкретен продукт в зависимост от най-уязвимите органи и системи – например дихателна или отделителна. Според предназначението си вариантите включват различни натурални компоненти, например червена боровинка при имунобор уро, или ехинация – при бронхо. Имунобор е с по-меко действие и може да се приема продължително; цените за опаковка с 30 таблетки или капсули е около 18-20 лв. има таблетки, капсули и сироп имунобор, специални варианти за деца, продукти с комплексно действие и пр.

Респивакс е друг тип имуномодулатор, който мобилизира имунната система чрез въвеждане на лиофилизиран бактериален материал. Препоръчва се за деца и за възрастни, като за всяка потребителска група има варианти на таблетки, съответно от 25 или от 50 мг. Продуктът е най-добър за профилактика срещу сезонни вирусни инфекции. Най-доброто време за профилактика е есента – от началото на октомври. Продуктът се приема в продължение на 20 дни във всеки от три последователни месеца. Взема се само едно хапче – сутрин, на гладно. Опаковката от 30 таблетки по 25 мг струва около 10 лв, а от 50 – 13 лв. Респивакс е добро решение за стабилизиране на дихателната система.

Биозин или коластра?

Коластрата като съставка е изключително ефективен вариант за подкрепа на имунната система, особено при деца – както видяхме, има дори модификация на детското сиропче биозин с коластра. Приемът на чиста коластра също е работещ вариант за укрепване на имунитета, особено в случаи с чести боледувания. Всеки продукт под това название внася в организма на потребителя набор от животоподдържащи протеини, както и изключително важни имунни и растежни фактори. Често е препоръчван прием на капсули коластра след тежко боледуване, за по-бърза стабилизация на имунната система, на общото здраве.

При избора на продукт коластра е важно да се прецени надеждността на производителя и доставчика; предлагат се различни възможности на различни цени – това също е въпрос на избор и на възможности.

Противопоказания на биозин, странични ефекти

Биозин  не се приема при автоимунни заболявания. Противопоказан е и при алергия към една или повече съставки на продукта.

При бременност и кърмене е подходящ вариантът биозин мама; добре е и в този случай приемът да бъде препоръчан от лекар.

Сред споменаваните странични ефекти от продукта са възможните алергични реакции. в немалко случаи причина за тях е лактоферинът, който понякога е причина за диария или запек, за обриви. Възможно е също потребителят да чувства системно умора и/или загуба на апетита.

Продуктите биозин с ехинацея не са най-доброто решение при патологии на съединителната тъкан. Обикновено те се избягват при туберкулоза и захарен диабет, левкемия и левкози. Счита се също, че при вирусоносители или болни от СПИН такива продукти могат да влошат състоянието.

Алергия, алкохол, предозиране

Както вече споменахме, приемът на биозин може да провокира в отделни случаи алергични реакции – изразяват се в сърбеж и кожни обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане и преглъщане. В такива случаи се реагира стандартно – спира се приемът и спешно се търси медицинска помощ.

Алкохолът се избягва при прием на биозин.

Няма информация за негативни епизоди поради предозиране на биозин. Въпреки това увеличаването на определената от специалист доза не се препоръчва; най-малкото така се повишава рискът от прояви на свръхчувствителност.

Биозин и антибиотик

Биозин се препоръчва при лечение с антибиотик, като целта е да се подкрепя имунната система и да се насърчават полезните бактерии от чревната микрофлора. Ако двата продукта се дават паралелно, между приема на дозите им трябва да има интервал от поне четири часа, за да може всеки от тях да реализира полезните си ефекти. По-категорично приносът на биозина може да се отчете при възстановяването на организма, когато антибиотикът вече е бил прекратен.

Съхранение

При покупка на биозин е важно да установите, че целостта на опаковката не е била нарушавана. Самият продукт може да се съхранява при стайна температура, но до него да няма достъп на деца. Не бива да се оставя на места, където ще е подложен на интензивно слънчево греене или влага. Естествено – не се използва, ако срокът му на годност е изтекъл.

Мнения за биозин, отзиви

Вижте като начало мнението на една млада жена – Зорница Павлова, за продукти тип имуномодулатори, включително биозин:

Ето и още мнения и отзиви за биозин мама, кидс, биозин орал спрей, биозин имунобаланс:

Форумът на framar.bg доста оживено обсъжда серията биозин, като интересът на потребителите е преди всичко за начина, по който се приемат таблетките. Иванка Димитрова споделя, че взема две таблетки наведнъж сутрин на гладно и скоро след това чувства леко нарушаване на равновесието си. Съветът на специалиста е да приема таблетките на два пъти, по една сутрин и вечер, преди хранене. Адриана Димитрова се вълнува от това, дали петгодишната й дъщеря може да пие биозин в продължение на 4-5 месеца без прекъсване; отговорът е положителен, но ние бихме посъветвали всеки родител да взема подобни решения след консултация с пециатър “на живо”.

  • В същия форум Анелия се тревожи от продължителното неразположение на детето си, което трябва да започне прием на антибиотик. И пита дали е възможна комбинацията биозин кидс+зинат+био гайа. Отговорът е положителен и в този случай.

Друг потребител – Красимира Трифонова, се интересува дали 7-годишното й дете може да използва биозин спрей, при това паралелно с друг продукт за възпаление на гърлото и проблемна трета сливица. Оказва се, че е по-добре това да става самостоятелно, възможно в продължение на един до три месеца.

  • При биозин имунобаланс има интерес в сравнителен план с базовия биозин; потребителите са забелязали, че последният не се препоръчва при автоимунни заболявания. Друго кратко мнение търси отговор на намерението да се използва биозин за качване на килограми. Разочарование: продуктът няма такъв ефект.

Източници на руски език: Функции на лактоферина от майчиното мляко; * Лечебни свойства на ехинацеята. Противопоказания и приложение.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

6 Мнения

  1. Веселина Попратилова

    Здравейте! Синът ми е над 18 години и със Синдром на Даун. От три години страда от псюриазис. Може ли да приема Биозин с коластра? Всъщност той е приемал цяла зима, че и повече от този биозин, но заедно с витамини. Забелязвам, че когато спра витамините люспите от псюриазис намаляват, дори изчезват. Сега съм му спряла и двете неща. Мисля, че все пак трябва да приема нещо за засилване на имунитета и Ви питам, може ли това да е Биозин? Благодаря Ви предварително!

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Веселина! Причините за Синдрома на Даун и псориазиса още не са напълно изяснени от науката. Докато Биозин е противопоказан при много неща и понякога има и странични ефекти. Такива са например противопоказанията алергия към някоя от съставките на Биозина и автоимунните заболявания. Доколко споменатите от вас състояния спадат или не спадат към тези две противопоказания само можем да гадаем. Нашата препоръка е или да не рискувате, или да потърсите още едно мнение на лекар, на когото имате абсолютно доверие.

    • Д-р Пасков

      Странични ефекти на коластрата и следователно на Биозин: Гадене (повдигане), повръщане (неразположение), диария, анемия, повишение на т.нар анормални чернодробни ензими

  2. Елеонора Ангелова

    Може ли да се приема от много възрастен човек с диабет??? Спешно

  3. Въпреки че повечето хора не изпитват никакви странични ефекти от Биозин, ето какво намерих за коластрата от говеда: Има редки съобщения за проблеми при ХИВ-позитивни хора като гадене, повръщане, абнормни чернодробни функционални тестове и намалени червени кръвни клетки. Така че това може да се дава само на супер здрави деца или изобщо да не се дава. Такова е моето мнение.

  4. Тореадор SS

    Колко дълго може да се пие Биозин кидс? Според производителя може да се приема неограничено време. Но имайте предвид и моето мнение: Че колкото повече го приемате, толкова повече се увеличава рискът да се проявят някои от страничните ефекти, които иначе се появяват рядко или извънредно рядко. Нали? Има логика! Ако пиеш за кратко време, може да се проявят, а може да не се проявят. Но с продължителния прием вероятността да се проявят се увеличава. Всички лекари казват това за страничните ефекти по принцип. Иначе да, при кратък прием те се срещат адски рядко. Ама адски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *