Бременността предразполага към бъбречни проблеми

Едно от честите неразположения по време на бременността е инфекцията на пикочните пътища. Според статистиката всяка десета жена, която е в очакване на дете, страда от пиелонефрит, като при голяма част от тях заболяване се появява за първи път по време на бременността.В урината на близо 1/5 от бременните жени пък се откриват микроорагнизми, причинители на бъбречни поблеми, без това обаче по някакъв начин да се отрази на здравословното им състояние. За щастие, едва 3 от всеки сто бременни развиват остър цистит.

Според учените налице е тенденция към увеличаване на бременните пациентки, оплакващи се от проблеми в органите на отделителната система. При близо половината от тях се наблюдават следродилни усложнения като загнояване на шефовете и ендометрит. За да се избегнат подобни усложнение, е необходимо бременните жени да обръщат необходимото внимание на всяка индикация за наличието на проблем в областта на отделителната система. Добре е да се знае, че острият пиелонефрит се развива като следствие от промените, настъпили в хормонално отношение, и от натиска, който нарастващата матка оказва върху бъбреците. Поради това в по-голяма част от случаите засегнат е десният бъбрек.При 1/3 от случаите на остър пиелонефрит, прекаран по време на износване на плода, симптоматика се изостря най-вече през последния триместър. Следродилният пиелонефрит пък дава първите индикации за развитието си до 12 дни след раждането. Внимание трябва да се обърне и на обстоятелството, че пиелонефритът оказва неблагоприятно въздейстие както на самото протичане на бременността, така и на плода. Освен отоци, анемия и завишаване на стойностите на артериалнотоналягане, е възможно да се появят и редица опасноснти за плода – хипертрофия, отлепяне на плацентата, вътрешноутробна инфекция, както и аборт и преждевременно раждане.

Дайте мнение и Вие тук!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *