Чувствителна кожа на допир
Контактен дерматит и Чувствителна кожа на допир

Чувствителна кожа при допир е прeдпоставка за контактен дерматит

Контактен дерматит и болезнена кожа при допир. Кои са основните причини и симптоми, както и начинът за лечение на контактен дерматит.

Основната задача на имунната система е да предпазва организма от вредното въздействие на чужди или вредни вещества и изменени клетки. В много случаи тя реагира свръх активно.

Когато става дума за пряко взаймодействие между подобни вещества и кожата, често в медицината се говори за контактен дерматит. Около 5 % от населението на планетата страда от контактен дерматит.

Броят на веществата, които могат да доведат до появата на подобно състояние надвишава 2000, като по време на своето съществуване човек има пряк контакт с не повече от 30 от тях. Основната симптоматика на котактния дерматит включва зачервяване на кожата в участъка на допир, неприятен сърбеж и изпръхване.

При по-тежки форми на контактен дерматит може да се говори и за появата на мехури.

От контактен дерматит страдат предимно хора, чиято кожа се определя като чувствителна. Това важи за около 1/3 от мъжете и малко над ½ от жените. Като пример може да се посочи, че склонни към контактен дерматит са мъжете, чиято кожа реагира остро при бръснене, получава се дразнене и гнойни образувания.

При жените до форми на заболяването може да доведе употребата на конкретен козметичен продукт.Когато проявленията на кожна чувствителност са чести, добре е да се потърси съдействието на алерголог. В домашни условия до появата на контактен дерматит водят най-вече алергиите към различни вещества, които са съставна част от предметите от бита.

Става дума за верижки на часовници, ключове, очила и различни накити.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечението на контактния дерматит се осъществява посредством нанасянето на локални средства, туширащи възпалението, и антихистаминови препарати, чиято основна задача е да ликвидират сърбежа.

Вижте и ТОВА, за да знаете как да се лекувате:

Лечение на дерматит – 3 прости начина да се справите!

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.