Чувствителна кожа на допир
Контактен дерматит и Чувствителна кожа на допир

Чувствителна кожа при допир. Причини за болка

Когато имаме чувствителна кожа при допир. Какво се прави при болезнена кожа с повишена чувствителност. Болка на кожата при докосване. Контактен дерматит. Кои са основните причини и симптоми, както и начинът за лечение на контактен дерматит.

Основната задача на имунната система е да предпазва организма от вредното въздействие на чужди или вредни вещества и изменени клетки. В много случаи тя реагира свръх активно.

Когато става дума за пряко взаймодействие между подобни вещества и кожата, често в медицината се говори за контактен дерматит. Около 5 % от населението на планетата страда от контактен дерматит.

Броят на веществата, които могат да доведат до появата на подобно състояние надвишава 2000, като по време на своето съществуване човек има пряк контакт с не повече от 30 от тях. Основната симптоматика на котактния дерматит включва зачервяване на кожата в участъка на допир, неприятен сърбеж и изпръхване.

При по-тежки форми на контактен дерматит може да се говори и за появата на мехури.

От контактен дерматит страдат предимно хора, чиято кожа се определя като чувствителна. Това важи за около 1/3 от мъжете и малко над ½ от жените. Като пример може да се посочи, че склонни към контактен дерматит са мъжете, чиято кожа реагира остро при бръснене, получава се дразнене и гнойни образувания.

При жените до форми на заболяването може да доведе употребата на конкретен козметичен продукт.Когато проявленията на кожна чувствителност са чести, добре е да се потърси съдействието на алерголог. В домашни условия до появата на контактен дерматит водят най-вече алергиите към различни вещества, които са съставна част от предметите от бита.

Става дума за верижки на часовници, ключове, очила и различни накити.

Лечението на контактния дерматит се осъществява посредством нанасянето на локални средства, туширащи възпалението, и антихистаминови препарати, чиято основна задача е да ликвидират сърбежа.

Вижте и ТОВА, за да знаете как да се лекувате:

Лечение на дерматит – 3 прости начина да се справите!

Дайте мнение и Вие тук!

5 любопитни факта за твоята кожа

Какво още е добре да знаеш за кожата си: Кожата не само е най-големият орган в човешкото тяло! Тя има и много неподозирани страни.

“Фигурин

Ето кои са част от тях:

1. По външния вид на кожата може да се съди за цялостното здравословно състояние – промените във вида на кожата са индикация за промяна и в здравословното състояние, в най-голяма степен това се отнася за здравето на щитовидната жлеза, която е отговорна за естествените мазнини, предпазващи кожата и косата;

2. При всички хора пигментът, отговорен за цвета на кожата, е един и същ – меланинът е пигментът, който отговаря за цвета на косата;

3. С напредването на възрастта кожата се регенерира по-бавно – розовите бузки на децата се дължат на това, че при тях много по-често настъпва отделяне на нови клетки. Затова и кожата им е свежа и жизнена. С напредването на възрастта обаче този процес се забавя, а в късния житейски етап – дори почти спира;

4. Стриите могат да се намалят – не бива да вярваме на твърденията, че по никакъв начин не можем да окажем положителен ефект върху кожата си по отношение на стриите. Ако започнем да ги третираме в началната фаза, подходящ крем с ретиноиди може да реши проблема;

5. Старческите петна на практика са слънчеви петна и въпреки че се появяват при възрастните хора, те нямат много общо с възрастта.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

масло от арган

Арганово масло: какво лекува и как разкрасява

Арганово масло за коса и за лице. Цена на арганово масло. Какви рискове крие употребата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *