6 съвета, с които да облекчите симптомите на менопаузата

Добре е след навлизане в менопаузата жените да спазват няколко простички съвета:

Консумирайте по-голямо количество риба

С настъпването на менопаузата рискът от сърдечни заболявани значително нараства. Консумацията на риба поне два пъти в седмицата може да намали този риск. Препоръчителен е приемът на риби, които са богати на полезни мазнини, като може да се приема и рибено масло, което в голяма степен предпазва от рак на гърдата.

Намалете телесното тегло

Ако страдате от излишни килограми, постарайте се да ги свалите, тъй като по този начин освен че намалявате риска от заболявания като рак на гърдата, но и правите ефекта от топлите вълни по-слаб.

Набавяйте си калций

Особено след 50-годишна възраст необходимостта от прием на калций се увеличава. Ако досега сте приемали по около 1000 мг на ден, препоръчително е това количество да се увеличи поне с 200 млг.

Наблегнете на соята

Особено полезен продукт за жентие в менопауза е соята. Погрешно се смята, че соята увеличава риска от рак на гърдата.

Дайте мнение и Вие тук!

Студеният билков чай е за вас

Топлите напитки като чаша горещо кафе или чай трябва да се заменят със студени такива. По време на менопаузата толите напитки засилват ефекта и появата на топли вълни.

Нека диетата е балансирана

Както и през всеки друг етап от живота ви, но най-вече през менопаузата, трябва да наблягате на балансираното хранене, за сметка на неконтролируемия прием на храна.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *