вреди от кафето

5 вреди от кафето

Че кафето има и ползи, и минуси, всички знаем. Но това не ни спира да започваме всеки следващ ден с ароматна чаша от любимата напитка.

За някои хора ритуалът е важен, за други – денят няма смисъл, ако не усетят ободряващата свежест на горещата чаша кафе. Кои обаче са онези 5 вреди от кафето, които няма как да отречем, колкото и да сме фенове на напитката:

1. Кафето в много случаи води до безсъние – когато се злоупотреби с ароматната напитка, може да настъпи състояние на превъзбуда на нервната система, което често предизвика безсъние. За това добре е консумацията на кафе във вечерните часове да се сведе до минимум, защото малцина са тези, на които кафето действа по коренно противоположен начин – има приспиващ ефект.

2. Кафето е вредно за сърцето, тъй като повишава кръвното налягане. Ако човек се оплаква от високи стойности на кръвното си налягане или още повече – страда от хипертония, трябва да е особено предпазлив при консумацията на кафе. Дори и за здрави хора дневна доза от повече от 2-3 чашки може да се окаже вредна за сърцето.

3. Кафето повишава холестерола. Веществото кафестол, което се съдържа в кафето, оказва повишаващ ефект върху стойностите на холестерола, като ясно изразена е тази способност при еспресото и кафето, приготвено на кафеварка.

Дайте мнение и Вие тук!

4. Кафето оставя налепи по зъбите. Естественият блясък и цвят на зъбите трудно може да се види при хора, които са страстни любители на напитката. Това в най-голяма степен се дължи на мазнините и въглехидратите, които се съдържат в него и които във взаимодействие със захарта образуват жълти петна по повърхността на зъбите.

5. Кафето причинява зависимост. Кофеинът, който е основната съставка на кафето, създава кофеинов глад. Ако този глад не бъде задоволен, човек не е в състояние да реализира дневните си задачи пълноценно.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *