Разширени вени. Ефективното домашно лечение!

Доста подробна статия за домашно лечение на разширени вени и тяхната профилактика. Освен това: причини за възникването им, йога и съвети как да работите.

Повишеното налягане във вените може да увреди техните клапи и да доведе до застой на кръвта, което ги прави издути и на възли, т. е. разширени (варикозни) вени. Може да се засегне всяка вена, но най-често това са повърхностните вени на краката.

Някои промени в начина на живот и природни методи, както и лечението вкъщи, помагат да се избегне хирургическа намеса.

В нормално състояние клапите по вените на долните крайници не позволяват на кръвта да се застоява в долната част на краката, поради силата на тежестта. Когато те не функционират добре, кръвта се събира и разширява вените, като тези точно под повърхността на кожата посиняват и се подуват, особено по задната част на прасците и от вътрешната страна на краката.

Някои хора нямат допълнителни оплаквания, но други получават отоци по краката и глезените, болки в краката, сърбеж, а в по-тежките случаи екзема, промяна в цвета на кожата и разранявания. Всеки пети страда от разширени вени, като при жените вероятността да заболеят е 4 пъти по-голяма, отколкото при мъжете.

А съществува и наследствена предразположеност към заболяването.

Други рискови фактори са:

  1. лош хранителен режим,
  2. заседнал начин на живот,
  3. работа, изискваща дълго стоене или седене на едно място,
  4. и наднормено тегло.

Разширени вени често се появяват по време на бременността поради увеличения обем на кръвта и уголемената матка, която притиска вените в областта на малкия таз и така повишава венозното налягане в краката.

ПРОФИЛАКТИКА на разширени вени в домашни или работни условия

• За да намалите риска от заболяването: Старайте се да не седите или стоите неподвижно дълго време на едно място.

• Освободете се от излишните килограми.

Демир бозан за безсъние

• Подобрете кръвообращението с всекидневна физическа дейност, например чрез ходене.

• При продължителен полет със самолет на всеки 1-2 часа ставайте и се разхождайте из салона за 10 минути.

• Когато седите, ако е възможно, повдигайте краката си.

• При умора и болки в краката им дайте почивка, като ги повдигнете на високо над нивото на бедрата.

• Следете чорапогащниците, късите и дългите чорапи да не са прекалено стегнати.

ЛЕЧЕНИЕ

Общи мерки:

Придържайте се към съветите, изброени по-горе. Освен това:

• Не стойте неподвижно прекалено дълго, особено когато времето е горещо. Ако все пак това се налага, често стягайте и отпускайте мускулите на прасците си, за да предотвратите застоя на кръвта във вените и допълнителното им разширяване.

• Когато сте седнали, внимавайте ръбът на стола да не се врязва в бедрата ви и да възпрепятства циркулацията на кръвта. Не кръстосвайте крака.

• Носете специални чорапи за разширени вени.

Хранителен режим:

Консумирайте по 5 порции зеленчуци и плодове на ден. Цитрусите са богати на вещества като витамин С, силициев двуокис и флавоноиди (растителни пигменти), които спомагат за поддържане на здравината и еластичността на венозните стени.

Горските плодове и черешите са с високо съдържание на червени и морави флавоноиди (проантоцианидини), а елдата съдържа голямо количество от флавоноида рутин, който укрепва вените.

Консумирайте богати на фибри храни (кафяв ориз и пълнозърнести продукти). Те предотвратяват запека и свързаните с него напъни, които повишават налягането във вените на краката.

Домашно средство за лечение на разширените вени:

мнения, отзиви, коментари, форум
Дайте мнение и Вие тук!

Ябълковият оцет притежава стягащи свойства и съдържа флавоноиди, които облекчават разширените и възпалени вени. Прилагайте го външно върху засегнатите участъци сутрин и вечер. Също така използвайте ябълков оцет в салатите и при други приятни хранителни поводи.

ВАЖНО: Масово по магазините се продава ябълков оцет, който се представя за ябълков, но не е направен от ябълки. Четете внимателно етикетите и не купувайте първия срещнат оцет, на който пише, че е ябълков. Не се хвърляйте на най-евтиното.

Често пъти производителите лъжат и продават само името, което не отговаря на действителността. Казваме ви го не за друго, а защото ментето няма да ви помогне при разширени вени. Ментетата не са средства за домашно лечение на разширени вени, а служат само някой да изкара немного пари от вас. А за да сте напълно сигурни, че оцетът ви наистина е ябълков, направете си го сами!

От аптеката:

Приемайте всекидневно хранителни добавки, съдържащи вещества като:

  • витамини С и Е,
  • проантоцианидини,
  • рутин,
  • силициев двуокис
  • и цинк.

Целебна йога

Редовните занимания с йога стимулират кръвообращението и подобряват оттичането на тьканната течност и лимфата. Това може да спре влошаването на състоянието.

Позите с главата надолу са особено полезни за целта, но не се препоръчват при високо кръвно налягане или съмнение за кръвни съсиреци във вените на краката (тромбофлебит).

Поза за почивка

Ако сега започвате да се занимавате с йога, опитайте тази поза за облекчаване на състоянието:

Легнете по гръб на подложка, разположена на около 45 см от стената. Подпрете краката си на стената и дишайте бавно и дълбоко. Останете в тази позиция за 5 минути.

Стойка на рамене

Тази поза помага за снижаване на налягането във вените на краката. Не се опитвайте да правите стойка на рамене, ако не сте се занимавали с йога преди, освен ако не сте под наблюдението на учител.

1. Легнете по гръб, краката са събрани, а ръцете са с длани надолу и лежат отстрани на тялото. Като вдишвате, отблъснете тялото си с ръце и бавно повдигнете краката над главата. Отделете бедрата от пода и придържайте с ръце кръста си – колкото се може по-близо до пода. Това е полустойка на рамене.

2. Като издишате, изпънете краката си вертикално и изправете гръбнака. Това е пълна стойка на рамене („свещ“). Останете така за около 20 бавни и дълбоки вдишвания и издишвания. След това свийте колена и бавно спуснете крака към пода.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

Троксевазин или Детралекс? Мнения за капсули, таблетки, маз и заместители

Троксевазин или Детралекс? Употреба и цена на Троксевазин Нео, на капсули (таблетки, хапчета), маз (крем) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *