Има ли странични ефекти от Дормиплант 160/80 мг, 50 табл.? Мнения и коментари. Алора или Дормиплант? Спиране и противопоказания.

Дормиплант. Странични ефекти и мнения. Спиране

Има ли странични ефекти от Дормиплант 160/80 мг, 50 табл.? Мнения и коментари. Алора или Дормиплант? Спиране и противопоказания. Може ли с алкохол? Триптозин, Симпатил.

Дормиплант заслужава внимание сред изобилието от препарати срещу безпокойство и нарушен сън. Той е 100% растителен, но е зарегистриран като лекарствено средство със стабилен състав. За разлика от добавките, растителните лекарства гарантирано подават една и съща концентрация с всяко хапче, поради което стават за точно, прецизирано лечение.

Състав на Дормиплант
Растение, концентрацияСух екстракт от…
Валериана 160 мгкорен
Маточина 80 мглиста

Мнения и коментари за Дормиплант от БГ Мама и др.

Безобидно лекарство за всякакви нарушения на нервна почва – така го коментират в БГ-мама, провокирани от лекарски изказвания. Личи, че специалисти и джипита не се безпокоят да изписват Дормиплант, когато не са сигурни за същността на оплакванията. Ако наистина са на нервна почва, ще ги повлияе Дормиплант. Ако не са, билковото хапче няма да навреди.

Пациентите също се чувстват спокойни с Дормиплант. Те са сигурни, че билковият микс не поражда привикване и не вреди. При нужда се пие дълго време, колкото е необходимо.

Дормиплант Демир бозан 03
Стресът на ежедневието бавно изтощава. Как да минем от снимка 1 в снимка 2?

Но да не неглижираме качествата на Дормиплант. Виждаме от коментарите, че той се изписва за сериозни болести като депресия и паническо разстройство. Относно ефекта, в БГ-мама на няколко пъти го наричат „просто чудесен“.

ВАЖНО: Погледнете и още мнения за Дормиплант, напишете и своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с читателски коментари!

Как се приема Дормиплант за сън?

Дормиплант лекува нервни състояния. Другите негови ефекти са последствия – успокояване, бързо заспиване и здрав сън.

По тази причина производителят не дава различна дозировка за лечение на безпокойство и за лечение на безсъние. Схемата за прием е една – 2 Х 2 табл. Тя се прилага, независимо от водещото оплакване (нервност или безсъние).

Растителната таблетка се понася добре. Тя позволява практически безграничен прием.

Но внимание! Тест за ефекта от лекарството са първите две седмици от старта. Ако пациентът усети подобрение, значи Дормиплант е ефикасен за него. Ако Дормиплант не подейства до 14 дни, явно той не е ефикасен за конкретното състояние и се налага да се смени.

Действие и за какво се взема?

Дормиплант се взема за успокояване. Той не е моментно спешно хапче, работи за продължителни състояния на стрес, тревожност, нервозност и техни последствия като изтощение, главоболие и безсъние. Отлично се справя с гневливост, раздразнителност и обратното – с депресивност.

  • При безсъние. Високото ниво на тревожност е естествен провокатор на безсъние. И в леглото дори не настъпва отпускане и прекратяване на мислите за проблеми и трудности. Дормиплант провокира такова вътрешно отпускане не само нощем, а перманентно. Това пряко повлиява съня. За ефективността на лекарството говори предупреждението, че 2 часа след хапчето не трябва да се шофира и да се работи с опасна техника. Ето това показва, че в първите 2 часа лекарството дава силен и категоричен отпускащ ефект, който позволява да се заспи.
  • При безпокойство и тревожност. Дормиплант е хапче за продължителни състояния и хронични житейски ситуации, които естествено повишават нивото на стреса. Оказва централно въздействие, като променя някои биохимични реакции в мозъка. Оказва спазмолитична активност, антихистаминни свойства и изразен седативен ефект.
  • Против стрес. Билките в Дормиплант имат и профилактичен ефект, но най-добре разгръщат ефекта си в течение на стресови ситуации. Маслото от валериана намалява норадреналина и повишава допамина, маслото от маточина седира. Заедно компонентите повлияват психосоматични и вегетативни нарушения, включително главоболие.

Странични ефекти от Дормиплант

Дормиплант Демир бозан 01jpg
Нелекарствени начини за контрол над стреса
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Стомашно-чревни реакции – това е единственото последствие, което е регистрирано при пациенти, които не са понесли добре Дормиплант. В листовката е посочено, че тази реакция е сравнително рядка.

По-значима е опасността от предозиране на Дормиплант. Предвидена е дневна доза от 4 таблетки, а опасният максимум е 27 таблетки. Взети наведнъж, те пораждат остра отпадналост, крампи, стягане в гръден кош, тремор и др. Тази симптоматика е моментна под влияние на предозираната валериана. Те отшумяват за 24 часа, но все пак нека се направи консултация.

Противопоказания на Дормиплант

Има една забрана и две предупреждения, свързани с потенциалните пациенти за Дормиплант. Забраната касае децата под 6-год. възраст, които не трябва да пият лекарството. Другата рискова група – бременните и кърмещите, могат да се възползват от Дормиплант, но по дозировка, разчетена от личния им лекар.

Дормиплант е силно успокояващо, макар и растително. Не е разумно да се съчетава с други успокоителни, заради риска от акумулиран ефект.

Дормиплант и алкохол, ок ли е?

Производителят не казва нищо по въпроса – нито забранява, нито разрешава. Справка за комбинираното въздействие на валериана със спирт показва, че се рискуват последствия като сънливост, световъртеж, затормозеност на съзнанието и други ефекти от прекомерното потискате на ЦНС.

Спиране на Дормиплант

Дормиплант се започва отведнъж в пълна доза и съответно се прекратява незабавно. Не са необходими нарастващи и намаляващи концентрации. Растенията в препарата не причиняват привикване и зависимост. Не се очаква синдром на отмяната.

Цена и откъде? Дормиплант 160/80 мг х 50

Дормиплант е германско производство. Предлага се в една дозировка и в единствена опаковка от 50 таблетки (покрива 12 ½ дни).

Цената е еднаква във всички аптеки – 17.49 лв – 17.65 лв.

Dormiplant 02

Заместители, аналози и съчетания

Дормиплант няма точен аналог. Близки до него са успокояващите хапчета, които имат в състава си валериана и маточина.

  • Капсулите на Еспара добавят пасифлора, лайка, магнезий и Д3, с което разширяват ефекта върху сърцето и кръвообращението, потискат сърдечна симптоматика на нервна почва.
  • Капсулите на Sanct Bernhard допълват двете билки с В-витамини, благотворни за нервите. Те имат специална дозировка при безсъние.
  • Персен и Персен форте имат трети компонент лютива мента, като показанията са абсолютно същите като при Дормиплант.

Повече производители са предпочели да съчетаят маточината не само с валериана, а с нейната типична комбинация с глог и мента. Такива са добавките на Дрийм Он, Аро Лайф, на Бодрост. Аро Лайф я предалага и течна – на сироп.

При сравняване на успокояващите компоненти, да гледаме не само съставките, но и тяхната концентрация. Повечето добавки реално са слаби и не се доближават до качествата на Дормиплант. Дори Пенсен, който е лекарство като Дормиплант, съдържа в пъти по-ниски дозировки. Валерианата е 35 мг, другите два компонента са наполовина, докато в Дормиплант концентрацията е 160 мг / 80 мг.

Хапчета Алора или Дормиплант? Доволни ли сте?

Алора се числи към семейството на добавките, тя се радва на много положителни отзиви. Основана единствено на пасифлора, която има впечатляващо силен успокояващ ефект.

Дайте мнение и Вие тук!

Кой препарат е по-силен – Алора или Дормиплант, това не е изследвано обективно, а и няма конкретни отзиви от пациенти. Ако вие имате информация, ще се радваме да я споделите в коментарите под статията.

Чай Демир бозан

Разглежданите дотук препарати влияят единствено върху симптомите – последствията. Те не лекуват измененията в тялото и психиката, които са породили изнервеност и безсъние.

За разлика от тях, Демир бозан има конкретен лечебен ефект. Постига го пак с билки, при това слабо преработени. Шестте компонента лекуват психиката и емоциите, а не само успокояват. Влиянието върху симптоматиката идва на последващ етап като последствие от лечението на причините.

Демир бозан е най-силен в тревожните разстройства (панически, социо фобии) и за депресия. За по-тежки диагнози се явява като добър помощник за постигане на траен ефект.

В допълнение Демир бозан е силен спрямо физически усложнения на нервна почва – например регулира кръвното налягане, премахва шум в ушите, виене на свят и др.

Dormiplant Demir Bozan

Повече подробности ТУК: Дормиплант. Мнения и коментари. Странични ефекти и спиране. Алора, Демир бозан и др. средства.

Триптозин. Какви странични ефекти има?

Аминокиселината триптофан и магнезий заедно дават добавката Триптозин. В състава са включени два В-витамина за нервите. Четирите компонента имат отношение към нивата на серотонин в мозъка, а при достатъчен серотонин човек е щастлив.

Производителят не казва нищо за страничните ефекти на Л-триптофан, обаче ние четем информация за по-раншни проблеми с такава добавка. Аминокиселината е ограничена за САЩ.

По статистически данни, приемът на L-триптофан може да породи необичайна умора, силни мускулни болки, неврологични симптоми и пареща болка, отоци, изменения на кожата, затрудняване на дишането, нервно сърцебиене и др.

Мнения за Симпатил

Симпатил е хубаво растително лекарство като Дормиплант. С него има дългогодишен опит в България, положителни отзиви и верни клиенти. За жалост, от известно време препаратът изчезна от аптеките. Регистрацията му в ИАЛ е активна, но зареждане няма.

Мента, глог и валериан. Противопоказания

Тройната комбинация си е завоювала място на пазара на успокоителните. Мнението за нея е, че е безвредна, но не особено силна. Действа с натрупване, не помага на момента.

Пациентите възприемат тройката като безопасна и не очакват негативи от нея. В действителност и трите компонента пораждат някакви странични ефекти. Например валерианата затормозява, глогът сваля кръвното и благоприятства аритмия, ментата е рискова за бронхоспазъм и потискане на дишането.

Мнения за Деанксит

Вече не е „модерно“ да се пие Деанксит. Преди при първи проблем хората се сещаха за розовото хапче, а сега търсят растителни алтернативи. И за специалистите Деанксит е поостаряло средство, изместено от много по-безопасни нови препарати.

Да не пропуснем, че Деанксит не е безобиден, както се възприемаше. Той е антидепресант, непременно трябва да се изпише и да има нужда от него, а не просто от успокояване.

Мелатонин

Синтетичният хормон мелатонин, който благоприятства съня и противодейства на безсънието, присъства в десетки формули за успокояване и нощна почивка. Дават го самостоятелно и го комбинират с растителни извлеци, витамини и др. компоненти за отпускане на ЦНС. Страдащите от упорито безсъние го възприемат за слаб и ненадежден, но той помага на здрави хора с временни нарушения.

Други хапчета за тревожност и стресDormiplant Relaxophytol

  • Валидол работи със синтетичен ментол. Той успокоява на първо място сърцето, адекватно помага при сърдечни симптоми на нервна почва, при здраво сърце.
  • Ашваганда е адаптоген, помага ни да се приспособим към стреса и да му противодействаме. Коренът се предпочита за периоди под напрежения, профилактира задълбочаване на разстройствата.
  • Седатон – 5 на Фортекс работи за същата кауза с помощта на аминокиселини и витамини с реален ефект върху нервите. Тук също има валериана.
  • Сафламил е антидепреснат от шафран, регулира настроението чрез въздействие  върху концентрацията на серотонина.
  • Допелхерц има комбинации Спокоен ден и Спокоен сън за дневно и нощно въздействие с цел спокойствие и почивка.
  • Паниксен е с по-различен профил, той е специализиран за панически кризи. Разчита на непознатото за нас растение кана, което не позволява на тялото да губи серотонин.
  • Седатиф ПС е хомеопатично предложение за успокояване. Отличен при перманентна вътрешна напрегнатост, става за неспокойни деца и за тревожни пациенти в старческа възраст.

Лекарства за високо кръвно на нервна почва

При здраво сърце и здрава кръвопренасяща система сърдечните симптоми и високото кръвно се отдават на психически и емоционални фактори. Те не изискват самостоятелно третиране, а се влияят посредством психиката. Използват се препарати за успокояване.

По-различни от визираните дотук компоненти за успокояване и със специфично влияние върху кръвното са:

  • Ликопен на капсули – продават го Хая лабс, Натурал Факторс, ТНТ 21, Суонсън, Биохерба и др. компании за добавки. Извлича се от плодове с цел антиоксидантна защита. Има изолиран ефект върху високата стойност на кр. налягане. Дава реален ефект при хипертония.
  • Убиквинол, форма на Q10, добавка на Life Extension. Подпомага сърдечната работа и клетъчното дишане, работи като антиоксидант. Показание за избора му са стрес и обременяване.
  • Шафран на капсули – продават го Натурал Факторс,  DOUBLE WOOD, Суонсън, Натроцевтика, HOLLAND & BARRETT, Виридиан и др. Влияе директно на артериите и сърцето, отделно им влияе чрез психическо успокояване.
  • Мелатонин– хапчетата за сън свалят леко кръвното. Помага при слаби, но чести колебания. Регулира стойностите главно през нощта.

 

Контрол на стреса – това е ключовият момент при вдигане на кръвно без органични нарушения. Ако ви се случва, може да опитате дихателни упражнения и точков масаж.

Вижте и ТОВА: Розови хапчета за нерви. Мнения за Релаксофитол. Успокоителни без рецепта. Serenamente и други безобидни добавки без рецепта.

Видео: Успокояване чрез музика в подкрепа на лекарствата.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия.

Хипохондрия: Как се лекува? Симптоми, лечение с билки, ефекти

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия. Симптоми: Страхова невроза (паническо разстройство), депресия. Действие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *