чувство на глад в стомаха

Вълчи глад. Причини и лечение на прекомерно чувство на глад в стомаха

Много хора се оплакват от това, че в определени моменти изпитват неудържим вълчи глад, без да могат да си обяснят какви са причините за това.

Повишеният апетит се появява без налице да са фактори, които да провокират по-голям разход на калории, а оттам и завишена необходимост от консумирането на по-голямо количество храна.

В медицината това състояние или появата на „вълчи глад” се обяснява с наличието на различни болести. Най-често става дума за стомашно заболяване язва, гастрит или разнообразни проблеми, свързани с киселинността в стомаха.

Разбира се гладът и злоупотребата с храна могат и да се появят и в следствие на придобит навик, лоша култура на хранене или просто от лакомия.

В по-голяма част от случаите неконтролируемият глад се съпътства от невъзможност на стомашните нерви да изпълняват своите функции, а оттам и от редица разстройства на почти всички системи в организма.

За да става дума за болестно състояние, а не за глад, появил се в резултат на стрес, повишена физическа активност или дълго гладуване, налице трябва да са болки в областта на корема, пищене в ушите, премрежване, които изчезват след консумацията на храна.

Важно е към това състояние да се подходи с внимание и разбиране, като най-добре е лекар-специалист да изготви индивидуален хранителен режим, а не да се прибегне към първата попаднала пред погледа диета.

В някои случаи упоритото чувство на глад говори за здравословни проблеми. Нека поговорим за това, което предизвиква чувството на глад, за неговите причини.

Яли наскоро, но отваряте отново вратата на хладилника? Причините за това поведение може да са няколко. Гладът може да показва и здравословни проблеми. В някои случаи упоритото чувство на глад изобщо не е пряко свързано с храната, но показва липса на витамини и микроелементи в организма.

Както и да е, гладът носи дискомфорт и пречи да се съсредоточите върху важни въпроси, а за тези, които се стремят към хармония, той е и голяма пречка по пътя към мечтата. Нека се опитаме да разберем възможните причини за неконтролируем глад и да разберем какво да правим с него.

Причина 1: Недостатъчна стабилна закуска

Демир бозан за безсъние

вълчи глад лечениеЗдравните специалисти и диетолозите са съгласни, че закуската е най-важното хранене за деня. Няма причина да не им се вярва. За съжаление не всички хора намират време сутрин за закуска, а междувременно именно закуската увеличава работоспособността с 30% и дава тласък на необходимата енергия. Ако закуската е обилна и здравословна, то през деня чувството на глад няма да ви измъчва толкова много и ще ядете много по-малко за обяд и вечеря.

Учени от изследователски институт Menzies са установили, че тези, които редовно закусват и не пропускат сутрешното си хранене, са по-малко склонни да страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет. Идеалната закуска трябва да съдържа млечни продукти, зърнени храни, яйца и други здравословни храни.

Причина 2: Неправилна диета

Ако не спазвате прости диетични правила, тогава може да не бъдете изненадани от постоянното чувство на глад. Тялото усеща недостиг на вещества, жизненоважни за нормалното му функциониране: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, фибри, микроелементи. Яжте повече зеленчуци и плодове, млечни продукти и зърнени храни. Не забравяйте, че вашата диета трябва да включва 3 пълноценни хранения и 2 леки закуски.

Това ще ви помогне да избегнете преяждане и няма да ви притеснява гладът. Също така, не забравяйте да пиете много вода и не яжте 3-4 часа преди лягане.

Причина 3: Недостиг на вода в тялото

Лекарите съветват възрастните да пият по 1,5-2 литра вода на ден. Трябва да е само вода, а не сладка сода, чай, кафе или пакетирани сокове. Водата помага за отстраняване на отпадъците и токсините от тялото, а също така доставя хранителни вещества и кислород до клетките. Тя е неразделна част от здравословната и здравословна диета.

Недостигът на вода в организма или дехидратацията са сравними с чувството за глад. Ето защо обикновената жажда често се бърка с глада. Това е много лесно за разбиране. Ако току-що сте яли, но не се чувствате сити, изпийте чаша вода. Ще видите, че повече не се нуждаете от допълнителна порция.

Причина 4: Чаят липсва във вашата диета

Чаят без захар може да помогне за облекчаване на глада, особено ако е зелен с ментови листа. Освен това е отлично тонизиращо и освежаващо питие. Никой друг чай не може да помогне за неутрализиране на глада. Поради наличието на полифеноли в състава си, зеленият чай увеличава топлообмена и дори насърчава загубата на тегло. Зеленият чай има и високи антиоксидантни свойства, които могат да повишат устойчивостта на стрес и да предотвратят сърдечни заболявания.

Причина 5: Липса на листни зеленчуци в диетата

Листните зеленчуци са богати на фибри и с високо съдържание на вода, което помага да запазите стомаха си по-дълго време сит. Освен това листните зеленчуци са богат източник на витамини от група В, които могат да помогнат в борбата със стреса, депресията и затлъстяването. А високото съдържание на витамин К помага на организма да регулира нивата на инсулин и по този начин да контролира метаболизма. Спанак, маруля, айсберг – или абсолютно всякакви зелени салати по ваш вкус.

Причина 6: Грешна диета

Всяка диета е стрес за тялото. То спира да получава обичайните и често толкова необходими за нормалния живот вещества и включва защитна функция: натрупва мастни резерви. В резултат на това искате да ядете по-често и повече. Това се случва особено често, ако диетата е избрана неправилно и не отговаря на основните характеристики на вашето тяло.

Обикновено гладът се изостря по време на диети с ниско съдържание на въглехидрати. Тялото гладува, получава по-малко енергия и го изисква. Ако по някаква причина не можете да откажете такава диета, тогава включете в нея възможно най-много зеленчуци и плодове, както и зърнени храни. Но не забравяйте, че най-ефективният начин не само да отслабнете, но и да бъдете здрави е чрез правилното хранене и физическа активност.

Причина 7: Здравословни проблеми

Понякога постоянното чувство на глад играе ролята на специален знак, който тялото изпраща в опит да съобщи за здравословни проблеми. Например това може да е липса на витамини и минерали. Също така една от причините за глада могат да бъдат генетични нарушения: може да възникне нефункционалност на гена, отговорен за предаването на сигнала за ситост към мозъка. При подобни нарушения не само фигурата е изложена на риск, но и общото здравословно състояние на човек. Невъзможно е да разрешите този проблем сами, определено трябва да потърсите съвет от специалист.

Има и други:

Дайте мнение и Вие тук!
 • Причина 8: Влияние на психологическите фактори
 • Причина 9: Повишена умствена активност
 • Причина 10: Липса на физическа активност
 • Причина 11: нарушен режим на сън

Още вълчият глад е известен и под името „прекомерен глад“.

Принципно чувството за недостиг на храна и дейността на храненето са доста сложни процеси, получаващи се във взаимодействието на три от основните системи на човешкия организъм:

valchi-glad-03-postoyanno-chuvstvo-na-glad-prichini-lechenie
За вълчи глад може да има много причини, включително и болестни.
 1. храносмилателната система – която дава сигналите за празнота в стомаха или преситеност;
 2. системата на жлезите с вътрешна секреция (ендокринна система), отделяща различни течности и субстанции, които сигнализират за глад и ситост;
 3. нервната система, която обработва тези сигнали и ги преобразува в съответното усещане (чувство).

Ако на едно от тези три места има нещо объркано, сигналите стават неадекватни и от там до вълчия глад има само една-единствена крачка.

Също така прекомерен глад можем да изпитваме и заради дефект в регулирането на кръвната захар, тоест когато сме вече близо до диабета.

Можем да страдаме от вълчи глад, когато имаме проблеми с щитовидната жлеза, примерно хипертиреоидизъм.

То също така се проявява и в загуба на тегло, свръх активност, невъзможност да спите нощем и така нататък. Но не е задължително и трите симптома да вървят в комплект, за да имате хипертиреоидизъм. И 1-2 от тях стигат.

мнения, отзиви, коментари, форум

Резките движения в количеството на кръвната захар пък могат да доведат до хипогликемия, която също дава като резултат вълчи глад. То е характерно за страдащите от диабет, както и високата кръвна захар.

Вълчият глад може да идва в резултат на стрес, дълбока депресия, прекомерна употреба на антидепресанти, противозачатъчни, които се гълтат и други.

Тук можем да споменем и така наречения „пиянски“ глад.

При препиване човек се забива късно през нощта в хладилника и започва да рови и да поглъща колосални количества храна. В такива случаи организмът му „усеща“, че е в опасност и тръгва да се запасява с храна, която би могла да му помогне в оцеляването след алкохолния шок.

Същото нещо, даже още по-драстично, се получава и след „препушване“ с марихуана, хашиш и прочие упойващи средства. Известно е, че страстните пушачи на марихуана ядат много от един момент нататък: кренвирши, зелени домати, та дори и сух хляб с горчица. Нека после ни обясняват колко големи били ползите от пушенето на „трева“!

Щом човек е принуден да се рови посред нощ в хладилника, значи има сериозен проблем!

И трябва да си го разреши час по-скоро! Защото ако не го направи, последствията биха могли да бъдат ужасяващи!

Нека оставим вълчия глад на вълците. Ако ние изпитваме подобно нещо, трябва да вземем мерки. Това е истината!

А вие как смятате? Имате ли познати, които нощем ядат до пръсване? Как можем да им помогнем? Какви съвети им бихте дали вие? Молим, ползвайте формата за коментари по-долу, за да дадем отговорите на тези въпроси на хората, които са в беда и се нуждаят от тях!

Възможно е апетитът на човек да се повиши драстично и в следствие на:

 1. диабет,
 2. глисти,
 3. както и като резултат от мозъчни заболявания, при които до мозъка не достига информация за ситост.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

хранене при рак

Какво е специалното хранене при рак на млечната жлеза?

Специалисти съветват пациенти и близки за хранене при рак на млечната жлеза – да изключат …

Едно мнение

 1. станислав

  Аз съм диабетик и като такъв би трябвало да внимавам с какво се храня, както и да вземам редовно лекарствата си , но това лято правех точно обратното, храних се обилно със сладки плодове и мазни храни вследствие на което стойностите на захарта, холестерола и триглицеридите ми рязко се повишиха значително над нормите. Успоредно с това почнах да изпитвам необичаен глад, започнах да се храня по 5-6 пъти на ден с обилни количества високо калорична храна, особено вечер.
  Има ли начин да спра този необичаен глад!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *