Кой трябва да се пази от мигрена?

Според последните данни на СЗО всеки десети жител на планетата ни страда от мигрена.

Това прави около 10 % в световен мащаб, като преобладаващата част от страдащите от заболяването са жени – става дума за всеки два от три случая.

По-голямата част от пациентите, страдащи от мигрена, са генетично предразположени. При тях първите симптоми се появяват още в ранна детска възраст, въпреки че има и такива, които дори в тинейджърските си години са се чувствали напълно здрави, а заболяването се е появило с навлизането в зряла възраст.

При много хора заболяването се проявява за първи път през детството или в тийнейджърска възраст, а при други в зряла възраст.

Най-често признаците на мигрена се появяват в периода от 25 до 55 години, като учените все още не са установили какви са точните причини за появата на заболяването. Доказано единствено е, че мигрената се предава между хора, които имат кръвна връзка, но не и кои точно са мозъчни механизми, предразполагащи за развитието на менингит.

Пристъпите на заболяването най-общо се разделят на три фази, които не се появяват при всички болни:

фаза на предупреждение;

фаза на проявление;

Дайте мнение и Вие тук!

фаза на след пристъпа.

В първата фаза се проявяват промените в настроението, повишения апетит, чувствителност към светлина, шум, миризми.

Втората фаза се характеризира най-вече със силно изразено главоболие, а третият стадий се бележи от смущения във физическата активност.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *