миома миомни възли бременност

Миома на матката (миомни възли) и бременност

Като миома на матката се класифицират около 95% от всички тумори, които се появяват в зоната на гениталиите.

Факт е, че при една от четири жени, прехвърлили 35 год., се наблюдават редица миоматозни промени, като в редки случаи тези изменения засягат и жени, които са все още далеч от тази възраст.

Именно поради това бременността и миомата са две състояния, които често се комбинират.

Имаме и по-добра статия ТУК: Лечение на миома с операция или мед. Действие на оргаметрил и други тънкости.

Затова какво влияние ще окаже миомата върху бременността и как бременността ще въздейства върху миомата в най-голяма степен зависи разположението и големината на миомните възли.

Как миомата влияе върху бременността и раждането?

Обстоятелството, че миомата е доброкачествен тумор, който се лекува най-вече чрез хормонално третиране, не е непременно препятствие пред забременяването.

В резултат от стерилитет се получават интрамурални възли, които притискат интерстициалната част на тръбите и субмукозните възли двустранно, често водейки до изменения в ендометриума.

Когато миомата на матката се съчетае с ендометриоза, това обаче неминуемо води до серилитет. В случаите, когато интрамуралните и субсерозни възли не са големи, бременността често протича без съпътстващи усложнения.

Ако възлите обаче са сериозни по размер и деформират и стесняват маточната кухина, не е изключено да се стигне до аборт или преждевременно раждане.

По време на бременност от миомата най-вече се повлиява плацентацията. Често плацентата е раположена твърде напред и твърде ниско, което в някои случаи води до патологичните предлежания на плода.

Наличието на голям брой миоматозни възли все пак възпрепятства нормалната дейност на матката. Появата на първична и вторична родилна слабост са често притеснение, което невинаги е основателно.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

При наличието на бременност миомата на матката се диагностицира чрез анамнезата, бимануалната палпация на матката и ехографското изследване.

Бременните, при които е потвърдена, се поставят в групата на рисковите и за тях е необходима диспансеризация и редовно наблюдение. Как бременността влияе върху миомата?

При наличието на бременност хормоналната активност засилва кръвоснабдяването на миомните възли, което води и до тяхното нарастване.

В резултат на това може да се стигне до редица усложнения като некроза на миомен възел, разкъсване на съдовете, които се намират по капсулата на възела, както и инкарцерация на матката в малкия таз.

За да се избегнат каквито и да е усложнения, най-добре е да се правят редовни консултации и да се следи както състоянието на плода, така и на заболяването.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат.

Kак да се обличаме по време на бременност

Дрехи за бременни. Самата фраза е достатъчна, за да накара повечето жени да настръхнат. От …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *