Алкохолният хепатит е на крачка от чернодробната цироза

Разглеждаме заболяването алкохолен хепатит, което предшества фаталната цироза. Общо взето, двете ги разделя съвсем малко пиене.

Консумацията на алкохол оказва различно влияние при хората. За някои чашката твърдо питие вечер преди лягане е животворна, но в повечето случаи последиците от алкохола са пагубни.

Специалистите в областта са категорични, че злоупотребата с големи дози освен че води до пристрастяване, причинява и редица болести в почти всички системи на организма.

Сред най-честите заболявания, причинени от прекомерната консумация на алкохол, са цироза на черния дроб, увреждане на мозъка и бъбреците, както и появата на хроничен алкохолизъм. Заболяване, което също се дължи на прекаляване с количеството на консумирания алкохол,е алкохолният хепатит. Какво представлява той?

Алкохолният хепатит е възпаление на черния дроб, което се явява като следствие от еднократна ударна доза или постоянна злоупотреба с алкохол.

Много по-често това заболяване се наблюдава при представителите на силния пол, като обяснението за това е, че те прекаляват с алкохола по-редовно в сравнение с дамите. При хората, които страдат от алкохолен хепатит, са индикирани и завишени стойности на заболяваемост от хепатит С.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Както вече стана ясно, риск от появата на алкохолен хепатит има при всяко препиване с алкохол, както и при ежедневния прием на над 80 гр при мъжете и 30 – 40 гр твърд алкохол при жените. Ако не става дума за твърд алкохл, то за мъжете е достатъчно да изпият около литър вино или 4-5 бири.

При дамите тези количества са наполовина намалени. Алкохолът, който се приема, уврежда чернодробните клетки, като в същото време спомага за натрупването на мазнини в тях. Това води и до друго заболяване – чернодробна стеатоза.

Симптомите, които най-често говорят за появата на алкохолен хепатит, са отпадналост, повишена раздразнителност, гадене, повръщане, липса на апетит, загуба на тегло.

Последиците, до които може да доведе това заболяване, са последваща поява на чернодробна цироза, чернодробна недостатъчност, хипертония или жълтеница. Затова при първите съмнения за наличието на алкохолен хепатит потърсете незабавен лекарски съвет.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу!

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *