Страховете на бременната жена

 Само жена, която е износила в утробата си ново човешко същество, знае какво означава да дадеш живот, знае какви са рисковете и отговорностите.

Много бъдещи майки обаче вместо да се радват на всяка минута от бременността си, потъват в мрачни мисли и притеснения, които са свързани както със самото износване на плода и раждането, така и с последващото отглеждане и възпитание на детето. Кои са обаче тези основни страхове, които тормозят бременната жена?

Раждането е много болезнено!

Това е един от онези митове, които съществуват от край време. Много жени се страхуват от естественото раждане просто защото не са убедени, че ще издържат на напрежението и физическата болка, затова често предпочитат да родят с цезарово сечение.

Че има болка по време на раждането, така е, но в много случаи тя не е по-силна от тази, с която е съпътстван месечният цикъл. Освен това организмът на жената е така устроен, че той е готов за този момент още със съзряването. Така че вместо да мисли дали и колко ще боли самото раждане, по-добре е бъдещата майка да си създаде положителната нагласа, че това е крачка, след извървяването на която за нея започва друг живот.

Ще стана толкова дебела, че мъжът до мен няма да ме желае!

Основно притеснение, което тревожи много бременни жени, е, че с напредването на бременността тялото им се променя, което може да доведе до загуба на желанието за интимност от страна на партньора.

В много случаи обаче жената, носеща бъдещия им наследник, се превръща в много по-желан сексуален обект, а измененията във фигурата й те отдават на това, че скоро и тях ще озари най-голямото щастие на света. Затова ако развитието на плода протича нормално, то сексът може да продължи до последните месеци преди раждането.

Дали ще съм добра майка?

Това е може би най-логичното притеснение, което завладява всяка бременна жена. Важното обаче е да не се създават излишни вътрешни страхове и предположения, че това е твърде непосилна задача. Когато наистина го желае, няма как да не се получи. Майчинският инстинкт се крие във всяка жена и когато на бял свят се появи човечето, което е предназначено да приеме цялата тази топлина и любов, той от само себе си ще стане реалност.

Дано детето ми да е здраво!

Дайте мнение и Вие тук!
Демир бозан за безсъние

Страхът от заболяване, с което детето може да се роди, е неизбежен. Непрестанно около нас текат кампании за подкрепа на болни деца, които ако не друго, създават тягостното усещане, че и плодът в утробата на бременната жена може да не е здрав.

За да не се стига до там, че това притеснение да създава допълнителни негативни емоции, направете всички изследвания, които се препоръчват на бременните жени, и ако резултатите с задоволителни, насочете мислите си в друга посока.

Как ще сваля натрупаните килограми след раждането?

С воля, упоритост и желание. Но чак след раждането, след като преминат първите емоции, след като организмът ви се възстанови и спрете да кърмите. Дотогава колкото и непосилна задача да е това, не бъдете толкова суетни и обърнете повече внимание на крехкото същество, което зависи изцяло от вас.

След около година тялото само ще възстанови формите си, а от вас зависи дали ще му помогнете да премахне излишните килограми, ако има такива, с помощта на лека диета, спорт и повече активност. И най-вече с позитивната нагласа, че сте дали живот.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

кръвни групи

Хранене според кръвната група. Диета, здраве, характер

Хранене и кръвни групи – същност на теорията; забранени, неутрални и полезни продукти за всяка …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!