3 факта за захарта, които не сме научили добре, а трябва!

Колко ли лъжи сме си втълпили за захарта до сега …Изкусителните бели кристали не са ни виновни за всичките злини, които извършваме върху здравето си.

Захарта се съдържа в безброй обработени храни, с които се срещаме абсолютно всеки ден. Тяхната съвкупност допринася за затлъстяване и диабет.

Но по интересното е, че без глюкоза организма ни ще изнемогва. Захарта е основното гориво за неговата работа. Тя подпомага и дейността на мозъка.

Отрицателният ефект от консумацията на захар идва в момента, в който любимите ни храни ни се услаждат и това ни кара да преяждаме. Именно това причинява голям стрес за енергийния баланс на организма.

Предоставяме ви някои големи истини за бялата изкусителка:

~ Захарта не предизвиква диабет, но пък прекаляването с нея може да ви разболее.

Заболяването диабет се получава, когато организмът не е в състояние да прочисти кръвта от глюкозата, а когато това се случи тъканите започват да се разрушават.
Полезен съвет за избягване от захарната болест е намаляването на килограмите, ако сте със свръх тегло, като внимавате с приема на захар.

~ Повече захар, по-голямо насищане на кръвта с мазнини.

Фруктозата, която се съдържа в обработените храни и плодове, води до повишено ниво на липидите.
Така, че ако ви дадем карт бланш за неограничената им консумация, ще ви излъжем. Тяхното голямо количество в обработените храни е доста опасно.

Дайте мнение и Вие тук!

~ Захарният стрес съкращава живота ви, независимо дали теглото ви е нормално.

Ако препивате и преяждате, това често води до рязко повишаване на захарните стойности в кръвта ви и стресира органите, от които зависи метаболизма.

Съветът ни е да не прекалявате с въглехидратите, като бира, подсладени безалкохолни напитки, картофи, макаронени изделия, сладкиши и др. Колкото по-малко подлагате организма на захарен стрес, толкова по-дълго той ще фунционира.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

болно гърло

Рецепта за лучен сироп – лекува болно гърло без грешка!

Вашето болно гърло ви създава проблеми, макар че навън е лято – а може би …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *